Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Loef TIP: koopmoment Japanse Nikkei

Het koerspatroon in de Nikkei-225 volgt het pad van zes jaar geleden. Aangenomen dat deze analyse juist is ligt er een koerspotentieel van + 40% in het verschiet richting het einde van dit jaar.

In deze column wordt elk weekend een ‘Technisch Inspirerend Patroon’ (afgekort ‘TIP’) onder de publieke aandacht gebracht. Deze column wordt opgesteld door Edward Loef van Loef Technische Analyse B.V. (LTA)  in samenwerking met De Kritische Belegger.

De LOEF TIP is bedoeld om belangstellenden in de technische analyse wekelijks te inspireren. De inhoud van deze column is nadrukkelijk niet bedoeld als een persoonlijk advies. De technische analyse maakt primair gebruik van de koersgrafiek en van de beurskoers afgeleide indicatoren met het doel om trends en trendomslagen tijdig te herkennen.

Openstaande posities

DATUM LOEF TIP POSITIE KOERS AKTUEEL W/V
25-02-11 DJ Stoxx 600 Oil & Gas LONG 358,06 347,17 -3.00%
4-03-11 DJ Stoxx 600 Retail SHORT 259,54 257,77 -0.70%
11-03-11 Nikkei-225 index LONG 10.254 10.254 0

De correctie in de aandelenindices deze week komt niet onverwacht. De olie- en gassector kreeg ook te maken met winstnemingen. De prijs van Brent Oil bleef deze week op peil, maar het WTI-contract daalde deze week. De onderliggende trend is opwaarts. De retailsector bleef relatief goed liggen.

De basis van de technische analyse werd gelegd door Charles Henry Dow die begin vorige eeuw een aantal belangrijke constateringen vastlegde in een serie columns in The Wall Street Journal. Deze columns werden later samengebundeld en deze bundeling staat nu bekend als de Dow Theorie.

De eerste basisregel van de Dow Theorie wordt o.a. beschreven in het boek ‘Technical Analysis of Stock Trends’ van Robert D. Edwards en John Magee. Het eerste citaat van de Dow Theorie is rechtstreeks van toepassing op de aardbeving in Japan en de mogelijke gevolgen voor de Japanse Nikkei-225 index. Dit citaat luidt:

The Averages Discounts Everything (except “Acts of God”) because they reflect combined market activities of thousands of investors, including those possessed of the greatest foresight and the best information on trends and events, the averages in their day-to-day fluctuations discount everything known, everything foreseeable, and every condition which can effect the supply of or the demand for corporate securities. Even unpredicatable natural calamaties when they happen are quickly appraised and their possible effects discounted“.

De aardschok wordt waarschijnlijk heel snel in de Nikkei-225 index verdisconteerd. Als de geschiedenis zich herhaalt, dan is voor beleggers misschien wel het meest schokkende nieuws dat slecht nieuws goed nieuws is. Het koerspatroon in de Nikkei-225 volgt namelijk het pad van zes jaar geleden. Aangenomen dat deze analyse juist is ligt er een koerspotentieel van + 40% in het verschiet richting het einde van dit jaar. Korte termijn zwakte tot -10% is in dit verband acceptabel.

TA Nikkei 11 maart 2011
TA Nikkei 11 maart 2011

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

DISCLAIMER
Edward Loef en/of LTA heeft geen prive/zakelijke posities in deze publicatie genoemde waarden. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Edward Loef
Technisch analist
e.loef@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Loef TIP: koopmoment Japanse Nikkei”

  1. Avatar

    Ook een kernramp in de overwegingen meegenomen?? Dan zijn we minstens 30 jaar verder. 1986 had je Tsjernobyl en dat was met 1 centrale nu staan er 3 !! op knappen. Zeker voor de eerste 30 jaar wil niemand meer investeren in Japan. Zie maar naar Tsernobyl: nog steeds loopt de wereld daar met een grote boog omheen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *