Ewout Irrgang als contra-indicator

The Economist did it again! De inkt van mijn column “Olie een top nabij?” van vrijdagmiddag 4 maart was amper opgedroogd of de olieprijs maakte de top waarom The Economist vroeg. Niet iedereen was er overigens al van doordrongen. Zo las ik vanmorgen op Twitter nog een bericht van Ewout Irrgang, Tweede Kamerlid voor de SP: “Dag vd woede in Saoedie-Arabie. Als daar een burgeroorlog als Libie ontstaat gaat de olieprijs zo naar 250 $ en de wereldeconomie in crisis.” Heel bijzonder dat parlementariërs tegenwoordig ook al voorspellingen gaan doen voor de olieprijs, nog los van het feit dat het een onzinnige opmerking is.

Het deed me aan twee dingen denken. Allereerst aan oud-Minister Maria van der Hoeven die burgers in januari 2008, toen de beurzen wereldwijd onderuitgingen, adviseerde aandelen niet halsoverkop van de hand te doen. Vandaag werd overigens bekend gemaaktdat Van der Hoeven directeur wordt van het Internationaal Energie Agentschap dat onder meer toezicht houdt op de internationale olievoorraden. Zou Irrgang daar soms ook graag een baantje willen dat hij zo’n opmerking maakte? Het tweede waar ik aan moest denken was het bericht van Gazprom op 11 juni 2008 dat de olieprijs naar $ 250 zou doorstijgen. De olieprijs stond toen op $ 138 en topte exact een maand later op $ 147.

Hoe dan ook, zoals ik in mijn column van 4 maart aangaf is de cover van een magazine een prima contra-indicator. Niet een indicator op de dag nauwkeurig maar wel een indicatie dat de top in zicht is. Het NOS-journaal van woensdag 9 maart jl. met een uitgebreide rapportage over de olieprijs in relatie tot de Arabische revolte is ook zo’n alarmbel die afgaat. En de speculatie van Ewout Irrgang over een olieprijs die maar liefst 150% hoger ligt dan de huidige bevestigt dat sprake is van topvorming.  “De trend is rijp” zegt het leerstuk van Socionomics: de stijging loopt ten einde op het moment dat een bepaald financieel onderwerp het tot voorpaginanieuws weet te schoppen. De covers van met name The Economist slagen daar keer op keer wonderwel in. Nog even ten overvloede, de editie van zaterdag 5 maart van the Economist had zoals gezegd deze cover:

cover_the_economist_20110305_olie
cover_the_economist_20110305_olie

Wat Irrgang nog niet had gezien was dat de olieprijs al 4 dagen geleden, op maandag 7 maart, een top maakte op $ 106,94. Dit was in lijn met de Spiral Calendar: ik stelde dat er draaipunten rondom 3-6 maart lagen. De vermelde draaipunten van zaterdag 5 en zondag 6 maart zeggen feitelijk dat op de handelsdagen vrijdag 4 maart of maandag 7 maart een koerswijziging kan optreden. Het werd zoals gezegd de laatste datum. In de afgelopen 4 dagen is de koers met meer dan 7% gedaald naar een voorlopige bodem op $ 99,32. Zie hier de grafiek:

crude_oil_7_maart_11_maart_2011
crude_oil_7_maart_11_maart_2011

Wellicht dat we de komende dagen nog een ‘terugtest’ krijgen van de top rond de $ 107. Mochten de media u de komende dagen vertellen dat de olieprijs weer zo hoog staat, bedenk u dan dat dit wel eens een ‘Irrgang’ zou kunnen zijn. Inderdaad, een dwaling.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

2 gedachten over “Ewout Irrgang als contra-indicator”

  1. Technische analyse lijkt mij niet betrouwbaar in een explosieve situatie, zoals nu het geval is in het Midden-Oosten.

    Hieronder interessante quote uit intervieuw met Jim Sinclair op KingWorldNews.com

    At the same time the change in the Middle-East is a world change. It’s not this spontaneous explosion of democracy. Those guys that are fighting in Libya, take a look at them. They are wearing bandoliers of 51 caliber around them, this is not exactly your store owner and farmer who is rebelling. And you’ve got to ask who will benefit the most from what is going on?

    This is organized, planned, designed, and anti-west, over which Iran will come out the most powerful entity in the Middle-East. What that means is that oil will trade at $150, possibly $200 (per barrel). And if you add into that the fact that we have passed peak oil which was a concept that you would look at 15 and 20 years out, because of peak oil added to that equation…the gold market is going longer and higher because of what’s happened in the last month than it would have before.”

  2. En dat is precies wat ik met dit artikel bedoel. Hoe meer mensen schreeuwen dat we naar de 150 of 200 dollar gaan, hoe groter de kans op een Irrgang. Dit staat los van het feit dat ik Jim Sinclair hoog acht. Overigens bedient hij zich ook van technische analyse. Mij is niet duidelijk waarom technische analyse nu niet betrouwbaar zou zijn. De Spiral Calendar bewijst het voorlopig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.