Japan niet meer economie nr. 2

Een Japanse delegatie bedrijven waaronder Mitsubishi Heavy Industries en Marubeni brengt een bezoek aan Zuid-Afrika, Namibië en Angola voor het verkrijgen van grondstoffen. Vanaf 28 augustus zullen een week lang Japanse investeringen in grondstof-, energie-, en transportprojecten gepromoot worden.

Markten & Rendement (van ma. t/m do)

  • De Nikkei index steeg deze week met 1,18%. De bredere Topix steeg met 1,53%.
  • De yen versterkte 0,81%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 2,4% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,18 naar 1,24 euro (5,08%).

Japan naar verwachting dit jaar niet meer economie nummer 2

De Japanse economie wordt dit jaar naar verwachting ingehaald door de Chinese, uitgaande van de jongste groeicijfers. De groei in het tweede kwartaal kwam op jaarbasis uit op 0,4%. Economen hadden een stijging van 2,3% verwacht. De jongste cijfers versterken de voorspellingen van het IMF dat China eind 2010 de tweede economie ter wereld zal zijn. China is de laatste jaren hard gegroeid, terwijl in Japan sprake is van stagnatie. Waar China de beschikking heeft over 1,3 miljard inwoners, zijn er slechts 127 miljoen Japanners. Met een vergrijzende bevolking zal Japan niet snel de tweede plek kunnen terugveroveren. Toch kan ook Japan profiteren van de opkomst van China, doordat de koopkracht van veel Chinezen toeneemt. Veel Japanse bedrijven hebben een sterke positie in China.

Politiek zenuwachtig van sterke yen

De appreciatie van de yen houdt de politieke gemoederen bezig. Deze vrijdag (in onze donderdagnacht) zal de Japanse overheid over stimuleringsmaatregelen vergaderen, zo maakte minister Satoshi Arai (nationale strategie) bekend. In plaats van nieuw geld in de economie te pompen zal de overheid naar verwachting bestaande geldmiddelen herverdelen. Voor maandag staat er overleg gepland tussen minister-president Naoto Kan en centrale bank (BOJ) gouverneur Masaaki Shirakawa. De volgende reguliere BOJ vergadering staat 6 september gepland, waarbij een rentebesluit of andere besluiten op 7 september worden bekend gemaakt. Mogelijke opties zijn het verlengen en vergroten van het kredietprogramma van 20 miljard yen dat in december is gestart en het vergroten van een ander programma dat bedoeld is om kredietverlening aan grote bedrijven (van 3 miljard yen of  groter) te stimuleren. Zoals in het vorige weekbericht al aangegeven, is weliswaar de yen in nominale termen versterkt (USDJPY van rond de 85), maar in reële termen is de munt niet bijzonder sterk vergeleken met de crisissituatie uit 1995. Sterker nog, goeroe Eisuke Sakakibara, ook wel Mr. Yen genoemd, geeft aan dat het niveau dat in 1995 is gezien (80) te vergelijken is met 60 tot 70 nu. Volgens Sakakibara, die meerdere yenontwikkelingen juist heeft voorspeld, moet men bij het niveau dat nu te zien is, 80-85. niet al te veel zorgen maken. Wat betreft de EURJPY is het laatste record van 29 juni, toen 107,32 werd aangetikt. Sakakibara ziet de EURJPY mogelijk de 100 breken bij het uitblijven van een expliciete exit-strategie in de Eurozone. Voor de waarde van de posities in portefeuille is de EURJPY van belang. Bij een koers die in de nabijheid van de 100 zal bewegen, kan gekozen worden om het valutarisico af te dekken.

Japanners maken alvast gebruik van de opgelopen yen door het voor vreemde valuta om te wisselen, om zo bijvoorbeeld extra goedkoop vakantie te kunnen vieren in het buitenland. De bank Mitsubishi UFJ zag bij haar wisselkantoren in juli een stijging van 60% tov. een jaar eerder in zowel het aantal valutatransacties als in waarde.

Goedkope hypotheekfaciliteit met een jaar verlengd

Een Japans hypotheekagentschap heeft aangegeven een goedkope leningenfaciliteit te verlengen met een jaar om de economie te stimuleren. De regeling zou eigenlijk eind december aflopen. In de eerste vier handelsdagen steeg de Topix Real Estate Index met 7,3% en dikte onze positie daarop met 26,7% aan. Inpex, in portefeuille, maakte bekend haar aandeel in een olieveld in de Kaspische Zee te vergroten door een deel over te kopen van het Amerikaanse Devon Energy.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.