AEX in overdrive neerwaarts?

In navolging van de vorige artikelen, waar een daling verwacht werd, hebben we vandaag het dilemma, althans op het moment van schrijven, of de versnelling neerwaarts een feit wordt of toch nog niet.

Hoewel er weinig sturende macrodata zijn vandaag hebben we wel optie-expiraties en die geschieden zoals u weet bij een zeer belangrijk steunnivo rond 321. Ik vind dat meestal verdacht en het zal de eerste keer niet zijn dat je op zo’n moment net op het verkeerde been gezet wordt.

Waarom deze korte termijntwijfel?

Vanwege de tijdscycli, daar de recente low eerder deze week perfect overeenkwam met een cycle en de volgende pas de 24e (+- 2 dagen) verwacht wordt. Tja, en dan heb je nu het dilemma, dat die datum ook een low kan zijn. Maar dus evengoed ook een high. Vandaar vandaag extra aandacht voor de zo significante steun van 321. Immers, zolang de steun het niet begeeft is het zeer korte termijn beeld ongewis.

Indien deze steun vandaag of maandag met kracht neerwaarts wordt uitgenomen, dan kan en zal het waarschijnlijk ook snel gaan en sta je 303 ~ 300 voor je het weet.

AEX 20 augustus 2010
AEX 20 augustus 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Grotere cycles blijven neerwaarts gericht

Bovenstaande tekst is een ingezoomde versie van het verwachte beeld en u moet zich daar niet door van de wijs laten brengen. De grotere krachten wijzen op meer daling komende maanden. Het te volgen pad ernaartoe is natuurlijk sterk aan veranderingen onderhevig, zoals nu.

Vandaar dat ik de shortpositie ook (tijdelijk) sloot, overigens in de wetenschap dat de belegging in de VXX toch al als bescherming dient. Ik profiteer dus sowieso van een scherpe daling als die vandaag of maandag inzet.

Waarom zo’n mogelijk scherpe daling?

Hoewel dit mijn vakgebied niet is, wil ik u wijzen op de recente commotie rond pensioenfondsen en politiek. Valt u ook op dat er toch wel lichte paniek is, laat staan bij de (bijna) gepensioneerden? Er staan nu 14 pensioenfondsen onder water qua dekking en we mogen raden hoeveel fondsen het water aan de lippen hebben staan.

Ga er maar van uit dat nog veel meer fondsen ‘kritiek’ zijn waar het gaat om dekkingsgraden. Als de politiek, voor zover we daar van kunnen spreken, ook het zomerreces moeten onderbreken, dan is er meestal wel echt wat aan de hand.

De rest kunt u ook invullen, als de beurzen onderuit gaan komende weken, dan zullen de pensioenfondsen onder zware politieke druk ook op de verkoopknoppen moeten drukken, in een poging te redden wat er te redden valt. En zo versterk je een daling natuurlijk, want als je met z’n allen door één deur naar buiten moet is het dringen geblazen.

Volatiliteit:

Een korte Gann- look over wat er allemaal kan gebeuren met de VIX, dus niet te verwarren met de positie in VXX.

Ik zal het hoe en waarom niet uitleggen, maar frappant is toch wel dat we regelmatig stijgingen zien van 200% en dalingen van 81.8181%. Ik ben dus vast zo brutaal geweest weer uit te gaan van 200% stijging zoals u ziet in de grafiek.

VIX 20 augustus 2010
VIX 20 augustus 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Levens- of kapitaalverzekering.

Misschien dat u er niet aan dacht, maar ik heb recent mijn levensverzekering volledig naar cash gedraaid. Ook dat is vermogen en u kunt tegenwoordig gemakkelijk en snel uw  profiel aanpassen.. Vooral voor de ouderen onder ons die tegen het einde van de looptijd zitten en relatief fors vermogen hebben opgebouwd, kan een stevige daling desastreuze gevolgen hebben voor de ouderdagvoorziening, die toch al onder immense druk staat. Houd voor zover mogelijk zelf grip op uw zuurverdiende centen, althans, dat is mijn motto.

Conclusie:

De spanning is om te snijden op korte termijn. Het langere termijnbeeld blijft negatief tot minimaal oktober. De korte termijn kan zeer volatiel zijn met als mogelijkheid nog een scherpe spike opwaarts richting 339 komende beursdagen, waarna het conform verwachting alsnog neerwaarts draait en zal het ook scherp moeten dalen..

Posities:

LONG: VXX (dollar 1.2935) op 25.70, koersdoel 50 en hoger.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Gann – seminar

 • Wat betekent het als Prijs en Tijd samenkomen?
 • Hoe profiteren in stijgende en dalende markten?
 • Aandelenselectie middels database.

Verrijk uw kennis en laat wiskunde u mede leiden bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

De bijeenkomst vindt plaats ten kantore van Cees in Molenaarsgraaf.

Bent u ook geïnteresseerd om te horen en zien hoe met uiterste precisie koop- en verkooptransacties tot stand komen en beleggen weer leuk en winstgevend wordt?

Wilt u ook grip krijgen op uw vermogensontwikkeling?

Geef u nu op voor dit seminar, want de plaatsen zijn beperkt.  Het seminar wordt op 6 of 13 oktober ’s avonds gehouden. (gelieve uw voorkeur voor datum aan te geven). De insteek van het seminar zal zich primair richten op de vermogende belegger.

Reageer via onze contactpagina. Vermeld uw naam, aantal personen,  telefoonnummer en e-mail adres waaronder u bereikbaar bent. De kosten bedragen EUR 100 inclusief BTW per deelnemer.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

2 gedachten over “AEX in overdrive neerwaarts?”

 1. Helemaal met je eens Cees.
  Als die pensioenfondsen straks hun aandelen-pakketten MOETEN verkopen waar geen vraag naar is…….
  Ik bedoel Nederland is maar een klein landje maar qua pensioen-vermogen een wereldkampioen.

 2. Dag Cees,

  ’t is, dat men niet aan pensioengeld kan komen, anders zou er zo maar een heuse pensioenrun kunnen komen en ik zou voorop lopen met mijn bijgedragen PGGM centjes.

  Dat is overigens anders geregeld met veel eigen regelingen zoals koopsommen en spaarpolissen, die kan men niet alleen vrij maken van risico, maar ook afkopen met een aardige bijdrage voor de maatschappij.
  Ook cash-creatie bij verzekeringsmaatschappijen, waarvan men niet weet wat de exposure is in de financiële ‘derde wereld’ landen is en blijft een risicobelegging, waarvan men in de toekomst nog behoorlijk hoofdpijn zal kunnen krijgen.

  Het is dus sowieso raadzaam eens na te trekken waar dat kapitaal of lijfrentebedrag wordt belegd.
  Het is ook vaak al een verrassing waar de maatschappij inmiddels onder is gebracht. Zowel namen als eigenaar zijn veelal gewijzigd is mijn ervaring.
  Het financiele perspectief is natuurlijk inmiddels geheel veranderd t.o.v. het moment van aangaan van de polissen. Zekerstelling door een deel van het “eigen pensioen” te beleggen in fysieke grondstoffen of edelmetalen is feitelijk een nieuwe – doch aan te raden- brandverzekering.

  De schulden en banken-crisis is een veenbrand die achter al die zgn positieve economische data doorwoekert en elk moment weer kan en zal oplaaien.
  Helaas zijn er te weinig brandweerwagens en nog minder bekwame blusgasten.
  En wat te denken van al die hypotheek beleggingspolissen en ingezette dalende ORG prijzen.

  En niemand van onze institutionele superbeleggers kijkt in de historie van 1932 wat er gebeurde met de staatsleningencrash, die volgde op de aandelencrash. (Neen ,dat gebeurt niet, want nu is alles anders en we hebben het beter in de hand) Kunnen we dat liedje je al niet uit het hoofd zingen?)
  L’histoire se repête

  De Kondratiev wave rules en is zo onomkeerbaar als een tsunami na een zware zeebeving.

  Gaat u rustig slapen, wij gezagsdragers en financiële autoriteiten letten wel op!
  Colijn dded het voor… Balkenende…Bernancke… Bos… Hoogervorst…Wellink…doen het na!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.