Japan koopt obligaties VS

Voor de 33 Chileense mijnwerkers die vastzaten in de mijn in het noorden van Chili heeft het Japanse ruimtevaartagentschap eind september ‘ruimtevaart ondergoed’ en Japans snoepgoed gestuurd. Het agentschap (JAXA) weet niet of de mijnwerkers het ondergoed gebruikt hebben. Het speciale ondergoed is ontworpen om vocht en luchtjes te absorberen.

Markten & Rendement (t/m donderdag)

  • De Nikkei index daalde deze week met 0,06%. De bredere Topix daalde met 0,29%.
  • De yen verzwakte 0,38%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,67% verzwakte.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,24 naar 1,23 euro (-0,81%).

Japanse machine-orders onverwachts gestegen

Orders voor Japanse machines zijn in augustus onverwachts gestegen. De goede bedrijfsresultaten van afgelopen tijd kunnen ertoe hebben bijgedragen dat bedrijven meer zijn gaan investeren, zelfs nu de yen zo sterk is. De orders zijn met 10,1% gestegen ten opzichte van juli, terwijl de mediaanvoorspelling van 28 economen gepolst door Bloomberg een daling van 3,9% aangaf.

Dollar verzwakt tov de yen naar nieuw 15-jarige record

Speculaties dat de FED zal overgaan tot monetaire verruiming (quantative easing) om inflatie in de hand te werken, leidt ertoe dat de US dollar verzwakt ten opzichte van meerdere valuta’s. De dollar viel zelfs naar 81,14 yen, het laagste niveau sinds april 1995.

Japan koopt Amerikaanse staatsobligaties

Japan staat op het punt China weer in te halen als grootste crediteur van de VS. Japan moest die titel in september 2008 afstaan aan China. Japan heeft dit jaar al voor $ 55,3 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties gekocht. Het totaal aan Amerikaanse staatsobligaties in Japanse bezit steeg daardoor met 7,2% tot $ 821 miljard. China verkocht voor $ 48,1 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties, een daling van 5,4% tot $846,7 miljard.

Het sentiment onder Japanse huishoudens is voor de derde maand op rij gedaald, wat tekenend is voor de afname in de binnenlandse vraag. De vertrouwensindex viel in augustus van 42,4 naar 41,2.

Japan’s grootste producent van PCs, NEC (in portefeuille), wil in de periode tot maart 2013 100 miljard yen investeren in de uitbreiding van zijn IT-diensten. Het bedrijf wil zich minder gaan richten op de minder winstgevende hardware business. IT-diensten maakten in het laatste fiscale jaar 24% uit van NEC’s totale opbrengsten (3,6 biljoen yen). Netwerksystemen maakten 22% van de verkopen uit. De PC divisie, dat ook mobiele telefoons fabriceert, was goed voor 21% van de opbrengsten.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.