AEX: pas op voor boobytrap

Terwijl meer beren overtuigd raken van de kracht van de aandelenmarkten en het enkel een kwestie van tijd lijkt om opwaarts weg te springen, wil ik vandaag – opnieuw – aantonen dat we moeten waken voor een ‘boobytrap.

Uitbraak

Natuurlijk is een uitbraak een uitbraak en dus een feit en dat is ook het enige wat telt. Maar zoals recent door een collega-columnist al beschreven is, is het niet onverstandig bij aankoop van een auto es onder de motorkap te kijken of er überhaupt wel een motor in de auto zit. Geloof het of niet, er zijn in het verleden op duistere markten echt verkopers in staat gebleken een auto te verkopen met een cassetterecorder onder de motorkap die het geluid van de auto verzorgde.

[advertentie]

Gratis portefeuille analyse

Is uw portefeuille wel valuta-proof of wilt u profiteren van de beursdaling? Neem contact op met mij voor een vrijblijvende afspraak zodat ik een advies daarover kan geven. U kunt mij mailen op c.devries@dekritischebelegger.nl.Vermeld uw naam, e-mail adres en uw telefoonnummer waaronder u bereikbaar bent.

[einde advertentie]

Zoek bevestiging

Belangrijk is dus te toetsen of een uitbraak mede wordt gesteund door bijvoorbeeld andere assets als valuta.

Kunnen we spierballen tonen zonder uitbraak van de bankensector?

Ook volumes spelen een belangrijke rol, want een uitbraak opwaarts zonder toename volumes getuigt van weinig overredingskracht. Vergelijk het met een handjevol durfals die na 2 nachten vorst de schaatsen onder binden en op een meer gaan schaatsen. Hoe groot is de kans dat het ijs sterk genoeg blijkt te zijn?

Argumenten om duurzame uitbraak te betwijfelen

  • Valuta: De euro tikt nog wat hoger ten opzichte van vorige week, maar overtuigend is het nog niet. Ook Goud volgt met een hogere top.
  • Bankensector, zie grafiek. Deze grafiek betreft de bankensector van UK, een belangrijk financieel hart van de wereld en laat fraaie verhoudingen zien, waarbij de stijging het dubbele is van de daling en tegen stevige weerstand bokst.
  • Volumes: De moneyflow van de AEX toont aan dat de recente stijging niet wordt ondersteund met vers geld, integendeel.
  • De RSI divergeert negatief en geeft daarmee waarschuwing af voor bullish vervolg.

Conclusie:

Een opwaartse uitbraak kan zeker plaatsvinden, maar onder de motorkap oogt het allemaal niet gezond en fris. Mijn tactiek zou dan ook zijn wel mee te doen aan een uitbraak > 345, zij het met weinig kapitaal en strakke stoploss.

Qua tijd is er nog ruimte voor stijging. Van de vele potentiële omkeerdata in oktober houd ik zelf de 25/26e aan en ja, mogelijk staan we dan wel tegen de 360 aan te hikken.

Oktober kan verrassen, op – en neerwaarts, dus wees voorzichtig.

Posities:

LONG: VXX (dollar 1.2935) op 25.70, koersdoel 50 en hoger.

Short AEX op 335.60 , doel 304, stoploss 345 op slotbasis

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Banksector

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

1 gedachte over “AEX: pas op voor boobytrap”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.