De recente scherpe uitverkoop op de wereldwijde financiële markten is waarschijnlijk de eerste van vele, omdat beleggers zich aanpassen aan een wereld van strakkere monetaire beleid en de dreiging van economische neergang. Dat schreef de Bank of International Settlements (BIS), de toonaangevende club van centrale banken, op zondag.
2018 was een moeilijk, jaar met grote dalingen in Europese en Aziatische aandelen en zelfs Amerikaanse aandelen staan sinds kort onder water , na een decennium van een opgaande lijn. Het laatste kwartaal nam de angst voor de wereldeconomie en de Amerikaanse economische groei toe naarmate het oorlogsgerelateerd lawaai escaleerde en de centrale banken het beleid verscherpten of bereid waren om buitengewone stimulansen uit het crisis-tijdperk in te trekken.
De ‘spanningen op de markt die we in dit kwartaal zagen, waren geen geïsoleerde gebeurtenissen’, zei Claudio Borio, hoofd van de monetaire en economische afdeling van de BIS.
Monetaire “normalisatie van het beleid was zeker een uitdaging, vooral in het licht van spanningen in de handel en politieke onzekerheid”, voegde Borio eraan toe in de kwartaalevaluatie van de BIS.
Een van de uitdagingen voor de wereldeconomie is de mogelijkheid van een oplopende inflatie. Daarnaast hangt de donkere wolk van lagere Amerikaanse bedrijfsleningen in een overbelaste markt en zwakte in de Europese banksector boven de markt.
De BIS is een overkoepelende groep voor de centrale banken van de wereld en de rapporten ervan worden gezien als een indicator voor het denken dat plaatsvindt achter de gesloten deuren van de kwartaalvergaderingen.
In recente weken zagen we ook de rente op kortlopende Amerikaanse overheidsobligaties kort stijgen boven de middellangetermijnrente, een fenomeen dat bekend staat als een ‘yieldcurve-inversie’. Een vrij betrouwbare voorloper van recessies, de inversie heeft beleggers verder doen schrikken.