Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bedrijven onderschatten kosten klimaatverandering

Ondanks recente rapporten die de potentieel verwoestende economische gevolgen van klimaatverandering benadrukken, neemt het bedrijfsleven de dreiging misschien niet serieus genoeg, volgens een nieuwe studie . Het onderzoek komt aan de vooravond van een mogelijk nationale klimaatakkoord in Nederland.

De onderzoekers keken naar meer dan 1.600 bedrijfsaanpassingsstrategieën en concludeerden dat de meeste bedrijven slechts kleine en stapsgewijze veranderingen doorvoeren om de risico’s te beheersen, “De studie werd vorige week gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change.

“Het is iets waar niet genoeg bedrijven voldoende aandacht aan schenken. De ondernemingen die dat wel doen hebben mogelijkheden ter verbetering”, dat zegt John Weiss, directeur van het bedrijfsnetwerk bij Ceres , een non-profitbedrijf dat zich toelegt op duurzaam ondernemen en beleggen.

Rapportage van klimaatrisico’s is niet gebruikelijk bij financiële verslaggeving en het was pas drie jaar geleden dat de Financial Stability Board een taskforce voor klimaatgerelateerde financiële toelichtingen (TCFD) oprichtte. Beleggers dringen er in toenemende mate bij bedrijven op aan om fysieke en materiële risico’s bekend te maken naarmate de gevolgen van de klimaatverandering escaleren. Op dezelfde dag dat de klimaatrisicostudie werd gepubliceerd, gaf een coalitie van meer dan 400 investeerders die toezicht hield op $ 32 triljoen aan wereldwijde activa een dringende oproep aan wereldleiders voor een grotere ambitie bij het aanpakken van klimaatverandering, inclusief het verbeteren van klimaatgerelateerde financiële rapportage.

“De realiteit is dat het langetermijnkarakter van de uitdaging volgens ons een zombie-achtige reactie van velen is,” zei Chris Newton, executive director van responsible investment bij IFM Investors, die $ 80 miljard onder de hoede heeft. “Dit is een recept voor rampen, omdat de gevolgen van klimaatverandering plotseling, ernstig en catastrofaal kunnen zijn.”

Bedrijven voelen die impact al. Zowel korte-termijn extreme weersomstandigheden zoals orkanen en de gevolgen op langere termijn, zoals langdurige hitte, droogte door watertekorten, en andere klimaatgestuurde operationele uitdagingen zijn realiteiten die bedrijven moeten beheren.

Volgens een recente CDP-analyse rapporteren Amerikaanse bedrijven operationele risico’s: 88 procent van de Amerikaanse vastgoedbedrijven noemde operationele risico’s met betrekking tot orkanen, overstromingen, stormvloeden en zeespiegelstijging, terwijl de verzekeringssector een enorme hit kreeg van het orkaanseizoen 2017 en bedrijven in het Colorado River Basin rapporteerden meer dan 70 ernstige waterrisico’s voor hun activiteiten in 2017. Tegen het einde van deze eeuw zouden de potentiële schadekosten in sommige industrieën kunnen oplopen tot honderden miljarden dollars per jaar.

Het Intergouvernementele Panel van de Verenigde Naties over klimaatverandering alarmeerde deze potentieel catastrofale schade in haar recente rapport over de urgentie om het broeikaseffect tot 1,5 graden boven het pre-industriële niveau te houden. In de VS was de vierde nationale klimaatevaluatie zelfs nog botter over de potentiële kosten, die in de miljarden worden geprojecteerd, niet alleen in economische activiteit, maar ook in volksgezondheid en infrastructuur.

Onderschatting

Terwijl bedrijven de klimaatgerelateerde uitdagingen beginnen te begrijpen, hebben ze de neiging om de ernst van het langetermijnrisico en de achterstand in het creëren van geschikte strategieën te onderschatten. De nieuwe studie analyseerde vrijwillige informatie over klimaatrisico’s – antwoorden op de vragenlijst van het Climate Disclosure Project – van 1.630 grote bedrijven in 2016. De onderzoekers zeiden dat ze vijf belangrijke blinde vlekken vonden in het klimaatrisicobeheer van bedrijven.

Twee daarvan hebben betrekking op kosten. Niet alleen is er een gebrek aan nauwkeurige schattingen van aanpassingskosten, maar bedrijven lijken ook te onderschatten hoe duur de gevolgen van klimaatverandering zullen zijn. De huidige bedrijfsrapportering brengt de kosten in de tientallen miljarden dollars, terwijl de meeste mondiale schattingen het prijskaartje veel hoger leggen, in de orde van biljoenen dollars. Alleen al in de VS zouden potentiële schadekosten tot honderd miljard dollar per jaar kunnen oplopen tegen 2100, volgens de vierde nationale klimaatevaluatie.

Een andere blinde vlek slaagt er niet in om risico’s te identificeren die de directe impact op operaties te boven gaan. Bedrijven leken niet te onthullen hoe klimaatverandering van invloed zou zijn op toeleveringsketens, werknemers en klanten, of wanneer ze dat deden, was het minimaal in vergelijking met directe effecten.

Bedrijven gaan ook grotendeels voorbij aan het potentieel om met de natuur te werken in plaats van ertegen. Acties zoals het herstellen van wetlands en herbebossing hebben aangetoond een effectief antwoord te zijn op het mitigeren van risico’s, maar slechts heel weinig bedrijven (slechts 3 procent) rapporteerden deze strategie te gebruiken.

Bedrijven kijken ook weg voor de mogelijkheid van snelle en versnelde klimaatverandering, veroorzaakt door het klimaatsysteem dat bepaalde drempels overschrijdt of “kantelmomenten.” Zoals de studie uitlegt: “Hoewel sommige beleidsmakers en bedrijven kantelpunten die verrekkende gevolgen hebben niet in ogenschouw nemen, zijn vorige schattingen aan de conservatieve kant geweest”.

“Het is belangrijk voor bedrijven om alternatieve voorspellingen te overwegen, inclusief prognoses die niet goed zijn voor hun zaken, en die analyse te gebruiken om hun strategie te stimuleren,” zei Weiss.

Over het geheel genomen komt de studie tot de conclusie dat de huidige bedrijfsaanpassingsplanning relatief kleine klimaatveranderingen veronderstelt en concludeert dat de realiteit van de klimaatverandering bedrijven zal dwingen hun gebruikelijke benadering te verlaten.

“Gezien het feit dat de effecten van klimaatverandering volgens de projectie in de komende decennia onder bijna elk emissiescenario zullen verslechteren en dat de effecten extreem ernstig kunnen worden als de grenzen van de planeet worden overschreden, zullen bedrijven moeten overstappen van incrementele aanpassingsmethoden naar transformationele benaderingen”, aldus het rapport.

“Het is niet genoeg en niet snel genoeg. Er is zeker vooruitgang geboekt, maar de urgentie van de uitdaging suggereert dat het niet genoeg is om te zeggen dat er vooruitgang is. Er moet een versnelde actie komen, “zei Weiss.

“Klimaatverandering vormt een fundamentele bedreiging voor de economische welvaart en het welzijn van miljarden mensen wereldwijd. Als bedrijven hier alleen op korte termijn naar kijken en zich concentreren op kwartaalcijfers, dan zijn ze op de lange termijn niet bezig om succesvolle en levensvatbare bedrijven te worden. ”

Bron: Climate Liability News

Profiteren

Naast bedreigingen zijn er ook kansen voor beleggers. Zij kunnen profiteren van deze trend. Klimatologen eisen actie van overheden en dringen aan op het investeren in duurzame energie zoals zonne-en windenergie. De overheden veranderen wel hun beleid maar dat gaat tergend langzaam.

Naast bedreigingen zijn er ook kansen voor beleggers. Zij kunnen profiteren van deze trend. Wij hebben een rapport opgesteld met een beleggingsidee. BESTEL DIT RAPPORT VOOR SLECHTS 19,95 INCLUSIEF BTW. >>> VRAAG HIER NU HET RAPPORT AAN <<<

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *