DAX: bodem pas 2e week januari

Frankfurt bleef, conform de vorige prognose matig tot zwak gestemd.

De figuur rapporteert – anders dan voorheen – het verloop van het sentiment in de achterliggende 20 handelsdagen en prognosticeert de ontwikkeling van het sentiment in de komende 20 handelsdagen.

Volgens de cycli is op korte termijn ruimte voor consolidatie, mogelijk enig technisch herstel. De algehele trend is echter matig tot zwak en de (althans: voorlopige) bodem kondigt zich pas in de tweede week van het nieuwe jaar aan.

DAX-analyse 19 december 2018
DAX-analyse 19 december 2018

Over de grafiek

De koersgrafiek (wit) toont het koersverloop van de DAX van de afgelopen 20 handelsdagen. Van de vier cycli zie je zowel het historische als het toekomstige verloop (20 dagen vooruit).

De mintgroene lijn onderscheidt strategische koopwaardige fases (grafiek onder mintgroen) van verkoopwaardige periodes (grafiek boven mintgroen). De paarse lijn levert een extra tactische tradingindicatie: de grafiek onder paars is koopwaardig, boven paars is verkoopwaardig.

De sentimentcycli zijn berekend op basis van een sentimentindicator. De cycli tonen de trend van het sentiment, berekend over de afgelopen 135 handelsdagen (dus ongeveer 6 maanden).

Door hun diepe wortels in de koershistorie staat het verloop in de komende  4 handelsdagen – met een waarschijnlijkheid van 97% – zo goed als vast.

Anders dan de traditionele technische analyse volgt het koersverloop de indicatoren (de cycli), in plaats van andersom.

Pieter Bos (MatchPoint Financial Cycles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.