Marktbreedte: beurs stijgt de komende tijd verder

De analyse van de marktbreedte is een essentieel onderdeel van technische analyse en behoort tot onze belangrijkste taken. Een van de oudste indicatoren voor marktbreedte is de Advance-/Decline-Linie. In dit artikel duiken we dieper in deze indicator en bekijken we hoe deze ons inzicht kan geven in de gezondheid van de markt.

Wat is de Advance-/Decline-Linie?

De Advance-/Decline-Linie is een wiskundige weergave van het saldo tussen gestegen en gedaalde aandelen op de New York Stock Exchange (NYSE). Als er meer aandelen stijgen dan dalen, bevinden we ons niet in de slechtste fase van de markt. Met andere woorden, zolang de meerderheid van de aandelen positief beweegt, is er sprake van een gezonde opwaartse trend.

Het Knaleffect

Op dit moment zorgt de A-/D-Linie (NYSE) voor een opmerkelijk knaleffect. De marktbreedte-indicator heeft recentelijk een nieuw recordniveau bereikt (zie grafiek). Dit betekent dat het aantal stijgende aandelen de overhand heeft en dat de markt in goede conditie verkeert. Het recente all-time high markeert een doorbraak uit de eerder beschreven handelsrange en is daarmee een krachtig signaal.

Conclusie

Al met al kunnen we stellen dat de algemene marktconditie goed is en dat de onderliggende opwaartse trend absoluut intact blijft. Het knaleffect van de Advance-/Decline-Linie wijst op positieve ontwikkelingen en biedt hoop voor beleggers. Let wel, dit artikel is bedoeld voor leken en vermijdt technische termen, zodat het voor iedereen begrijpelijk is.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.