Leven we in 1987?

De laatste maanden lijken de  bewegingen op de financiële markten op die van het jaar 1987. Dat stelt Erik Swarts van market anthropology. Een belangrijke ontwikkeling is de stijgende rente. Hoewel het nog te vroeg is om te spreken van een trend is dit een duidelijk waarschuwingssignaal. Vooral de vergoeding op de Amerikaanse staatsleningen begint opwaarts te bewegen en in het kielzog de dollar. Deze reflatie kan gevaarlijk zijn voor de economie, omdat er nog steeds te veel schulden zijn.

Tot nu toe werd de klap opgevangen door een vlucht naar aandelen maar elders in de markten zijn de gevolgen zichtbaar zoals in de opkomende markten die zwakte vertonen. Daarnaast wordt het sentiment gedrukt ten aanzien van goud en zilver en andere grondstoffen. Het eerst genoemde blijft onderbelicht bij aandelenstrategen die een verdere opmars voor Wall Street voorzien.

In dit opzicht lijkt dit jaar veel op 1987 waarbij ook de rente opliep en leidde tot een krach op de aandelenmarkten. Op korte termijn is een bodem in de Amerikaanse staatsleningen op komst. Dit is de eerste been in de daling. Hierna zal dus nog een beweging omhoog komen. De daling die daarna volgt moet dan weer lager komen dan de initiële bodem.


In het geval van de opkomende markten is de middellange termijn steun gebroken en kunnen we meer zwakte verwachten.

2 gedachten over “Leven we in 1987?”

  1. Daar gaan we weer.
    Angst verhalen doen het altijd goed.

    Ja de grote meltdown zal komen.
    Maar dat zal nog even duren.
    Geld uit de treasury s stroomt nu richting aandelen….waar moet het anders heen?

    Als de Dollar sterker wordt en de us indices pieken dan komt de klap.
    Laten we de volgende koersen er eens aanhangen,
    DOW 24.000
    S&P 26.000
    DAX 12.500
    AEX 560

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.