Aandelen kopen na een dip was in de afgelopen vijf jaar de beste strategie. Een daling in de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 duurde dit jaar gemiddeld 1,5 dagen, de kortste periode sinds 2009. Dat blijkt uit cijfers van persbureau Bloomberg. Het rendement op dagen nadat de beursindex daalde bedroeg gemiddeld 0,13%, de hoogste winst sinds 2009. In dat jaar bedroeg het rendement 0,38% nadat de beurs zakte.
Het gemak waarmee aandelen slecht nieuws van zich afschudden, spoort beleggers aan en kan verklaren waarom de beurzen stijgen temidden van een geopolitieke crisis. Ook in de afgelopen twee weken werd het geduld van doemdenkers danig op de proef gesteld. Sombere analisten zoals Marc Faber, uitgever van de nieuwsbrief Gloom, Boom & Doom, hadden gerekend op een top in de markt omdat de markt te euforisch was.
Het aantal dagen waarin Amerikaanse aandelen in de uitverkoop staan wordt korter. De S&P 500 index is dit jaar maximaal drie dagen op rij gedaald. Het gemiddelde ligt op negen dagen sinds de bodem in maart 2009. Correcties duurden dit kwartaal gemiddeld 1,2 dagen. In de voorgaande drie maanden duurden ze nog 1,5 dagen. In 2012 was de duur van zwakte op de aandelenmarkten nog 3 dagen.
Het aantal dagen met verlies bleef ongeveer stabiel. Er waren 59 dagen met dalingen dit jaar tegenover 61 dagen met zwakte gedurende dezelfde periode sinds 2011.
“Elke keer dat je een flinke correctie verwacht, lijkt er geld te stromen naar de markt’. aldus hoofd vermogensbeheer Timothy Ghriskey van Solaris Asset Management.
De aanhoudende winsten hebben particuliere beleggers aangespoord om aandelen te kopen. Sinds begin 2013 is er totaal $190 miljard ingestroomd naar beleggingsfondsen en trackers. In 2012 stroomde juist geld uit de markt: $300 miljard.
Top?
Toch zijn er nog steeds analisten die pessimistisch zijn over de markt. Uit een enquête van Bloomberg blijkt dat maar liefst 3 op de 5 experts van mening zijn dat de markt op knappen staat of dat de koersen veel te sterk gestegen zijn. Onder hen De Zwitserse beursgoeroe Marc Faber. (alias Dr. Doom): “Wij zijn in een zeepbel, mensen zijn optimistisch, er is euforie over de koersen die alsmaar stijgen. De vraag is: zijn aandelen redelijk geprijsd? Ik denk niet dat Amerikaanse aandelen dat zijn”.
De S&P 500 staat ongeveer 25% hoger dan de piek in 2007 en wordt verhandeld tegen 18 maal de gerapporteerde winsten. Dat is de hoogste koerswinstverhouding sinds 2010.
Beren afgestraft
De S&P 500 heeft in de afgelopen 33 maanden geen correctie van 10% laten zien. Dat is de langste periode sinds 1990. Gemiddeld treden correcties elke 18 maanden sinds 1946 op. Voorlopig lijkt de trend dus opwaarts te zijn. Een oude gezegde stelt: The trend is your friend. Wij hebben met CritiTrader een long positie lopen op de AEX. Meedoen? U kunt lid worden: Schrijf u via deze link.
Dat was voor de afgelopen tijden een goede strategie ja,en zo zullen velen het gedaan hebben. En dan kun je je afvragen of men weet wat men doet, op welk punt is men ingestapt en waar er uit in iets wat een wederkerend iets is. Dit zal men vol blijven houden tot het moment dat het wederkerende net even anders wederkerend is als ‘gewend’…. Om de portefeuille om zeep te helpen is maar éen trade nodig, de laatste dus…