Komt er dit beursjaar een tweede crash?

Of in ieder geval een correctie? Dit zijn mogelijk vragen die veel beleggers zich momenteel stellen. Toch lijken er nogal wat risico’s te zijn. Mogelijk zelfs acute crashtriggers. Dit heeft natuurlijk te maken met uw eigen beoordeling.

Maar welke crashtriggers zijn er momenteel? En hoe worden ze beoordeeld? Spannende vragen die we vandaag tot op de bodem willen uitzoeken. Een kleine opmerking op dit punt: het coronavirus is misschien niet het enige risico. Zelfs als de meeste beleggers dit op hun radar hebben staan, kan het van secundaire aard zijn.

Crashtrigger 1: het coronavirus

Maar laten we even bij het coronavirus blijven. Ja, het kan de goemoederen nog steeds bezig houden. Met name in de Verenigde Staten blijft het aantal gevallen zorgwekkend. Maar ook in dit land stijgen de cijfers. Dit toont echter aan dat het virus nog niet voorbij is.

Er kan een tweede golf komen met een toenemend aantal infecties. De omvang hiervan is nauwelijks te voorzien. Dat hangt ook af van de mate waarin politici al dan niet weer op een lockdown aansturen.

Voor de markten kan het coronavirus echter zijn afschuw hebben verloren. Het is niet dat verdere ontwikkelingen niet kunnen worden gecorrigeerd. Nee, maar de huidige cijfers en prognoses worden constant ingeprijsd. Een zwarte zwaan, zoveel is voor mij althans zeker, is niet langer het coronavirus. Het mist gewoon het verrassingseffect.

Crashtrigger 2: handelsbetrekkingen

Er zou echter een tweede crashtrigger kunnen zijn die op dit moment mogelijk ondergewaardeerd is: handelsrelaties. Met name de VS lijkt nog steeds een wereldwijde confrontatie aan te gaan. Naast China, dat een constant onderwerp is, is het sinds kort ook Europa dat steeds meer in de belangstelling staat.

Er lijken onder meer veel problemen te zijn met het EU-project Nord Stream 2. De VS proberen het project te voorkomen met enorme druk en intimidatiepogingen. De beoordeling van deze inmenging kan gevolgen hebben onder internationaal recht. De roep om sancties tegen de VS wordt ook luider. De EU zou bijvoorbeeld belasting kunnen heffen op de invoer van LNG (liquefied petroleum gas). Dat zou kunnen leiden tot een dieper handelsconflict.

Houdt de markt momenteel rekening met een dergelijke ontwikkeling en een mogelijke escalatie? Hm, moeilijk te zeggen. Ik zie dat nu echter niet. Dat kan op zijn beurt een zwarte zwaan zijn die investeerders nog niet hebben gezien.

Een combinatie van veel dingen?

Uiteindelijk zijn de individuele crashtriggers niet zo erg als ze geïsoleerd worden bekeken. Wat de markten misschien het minst beseffen, zijn de relaties tussen Europa en de VS. Hier zou een escalatie van het handelsconflict kunnen optreden.

Het echte gevaar kan echter een combinatie zijn van vele factoren: het coronavirus en slechtere handelsrelaties. Maar onthoud: zelfs als het ergste bewaarheid wordt, is de kans groter dat een crash op de lange termijn als een kans wordt geclassificeerd vanwege de lagere beoordelingen.

Veel beleggers zijn nerveus als de prijzen dalen of zelfs crashen. Wij hebben een systeem ontwikkeld die ook op dalingen kan inspelen. Vraag onze gratis brochure hier aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.