Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Japan is beurscrash nog steeds niet te boven

Op de lange termijn kennen de beurzen slechts één richting: opwaarts – dat is tenminste een bekende beursregel. Maar wee degenen die eind jaren tachtig op de hype over Japanse aandelen sprongen. Deze investeerders hebben hun geld nog steeds niet terugverdiend.

Op 29 december 1989 bereikte de toonaangevende Japanse index Nikkei 225 een recordhoogte van 38.957 punten. Binnen een paar maanden viel het als een baksteen. Alleen al in 1990 daalde het met 39 procent. En terwijl in de volgende decennia veel grote aandelenindices naar nieuwe hoogten stegen, worstelde de Nikkei en zakte in de zomer van 1992 tot iets minder dan 14.200 punten.

Hij bereikte echter nooit het punt van 40.000 punten dat ongeveer 30 jaar geleden werd gehaald. Uiteindelijk stopte de daling pas veel later, eind 2008, rond de 7000 punten. Afgemeten aan deze historisch unieke crash, verschijnt de tussentijdse prijsdia van Nikkei na de huidige corona-crisis als een kanttekening.

Het barsten van de Japanse beurszeepbel was voorafgegaan door gouden jaren. De staat en de economie waren in de jaren tachtig zo versmolten dat het land de grootste industriële natie in Azië werd. Wereldwijd sprak men met bewondering over “Japan AG”. Overheidsinvesteringen en het zeer goedkope geld van de centrale bank versnelden de opleving verder, en de Nikkei verviervoudigde bijna tussen 1984 en 1989.

Eind jaren tachtig zagen slechts enkelen de ramp. In die tijd waren er maar een paar Japanse experts die het woord ‘bubbel’ in hun mond staken, schreef de zakenkrant ‘Nikkei’. Een van hen was hoogleraar economie Kazuo Ueda; naar zijn mening konden de grondslagen van de economie de zeer hoge aandelenkoersen niet verklaren.

Zoals al snel duidelijk werd, dekte de speculatieve zeepbel de zwakke punten van de economie. De vastgoedmarkt en de financiële sector waren opgeblazen, banken hadden slechte leningen, bedrijven die te nauw met elkaar verbonden waren, ontsloegen werknemers en consumenten hadden minder geld. Toen de vastgoedmarkt in de jaren negentig implodeerde, drukte de overmatige overheidsschuld al zwaar op de economie. Het land ging in een recessie.

Late beurt

Deze economische problemen hebben het vertrouwen van Japanse particuliere investeerders ernstig geschaad. Koerswinsten werden vaak gebruikt om te verzilveren. Sinds 2013 begint het tij echter te keren. Buitenlandse professionele investeerders kwamen aan boord omdat ze verwachtten dat de nieuwe premier Shinzō Abe grote veranderingen zou aanbrengen. En met het naar hem genoemde economische programma wist hij de groei daadwerkelijk te stimuleren. Naast het losse monetaire beleid en de enorme stimuleringspakketten van de overheid, omvat “Abenomics” ook een reeks hervormingen.

Hierdoor lijkt de Japanse beurs momenteel beter gepositioneerd dan 30 jaar geleden. Veel bedrijven zijn nauwer verweven met de wereldeconomie. De keerzijde: als de aandelenmarkten wereldwijd instorten, zullen de koersen waarschijnlijk ook in Tokio dalen. Desalniettemin zijn experts van mening dat de Nikkei tot 30.000 punten kan stijgen. Hij heeft momenteel de grens van 21.000 overschreden.

Bron: Die Presse

Daling of stijging? Wij hebben een geautomatiseerd handelssysteem ontwikkeld die de beurs afgelopen vijf jaar consistent heeft verslagen. Vraag HIER de gratis brochure aan.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *