Inspelen op eindejaarsrally

Berekeningen laten zien dat inspelen op een eindspurt van de aandelenbeurzen enorm loont. Beleggers zouden hun geld verzevenvoudigd hebben.

Na een vriendelijke start glijden de koersen op de Duitse beurs in het rood: in de ochtendhandel verliest de DAX 0,3 procent en staat genoteerd op 12.786 meter. Gisteren, maandag, steeg de beursbarometer nog maar liefst een procent naar 12.828 punten.

De Duitse beursgraadmeter blijft dus in de correctiemodus. De beslissing over een mogelijke eindejaarsrally wordt pas genomen bij koersen boven de 13.000 punten.

Het woord eindejaarsrally is een van de aardigste termen voor beurshandelaren. Dit beschrijft de prestaties over de laatste drie maanden van een jaar. De technische analisten van Bank HSBC bestuderen het fenomeen sinds 1988 op basis van de gegevens. Hun resultaat: in 32 jaar moest de aandelenbarometer slechts vijf keer koersverliezen accepteren in het vierde kwartaal – het meest recent in 2018. In dat jaar daalde de beursindex van Frankfurt bijna 15 procent.

In de 27 andere gevallen zou het de moeite waard zijn geweest om een DAX- certificaat of ETF voor de maanden oktober tot december te kopen. De kans op prijsstijgingen in de afgelopen drie maanden tot het einde van het jaar is 84 procent.

Beleggers die sinds de oprichting van de DAX in 1988 consequent op het fenomeen ‘eindejaarsrally’ hebben vertrouwd, zouden hun kapitaal verzevenvoudigd hebben. Een investering van 1.000 euro zou de afgelopen 32 jaar bijna 7.000 euro zijn geworden, wat overeenkomt met een gemiddeld rendement van 6,25 procent per jaar.

“Hoewel investeerders een kwart van de tijd investeren, kan het verwachte rendement van een typisch volledig (aandelen) jaar bijna worden behaald”, hebben de analisten van HSBC berekend.

Dit jaar is er nog een ondersteunende factor: er wordt een nieuwe president gekozen in de VS. Op 3 november is het zover. In de meeste gevallen begint dan half oktober een zogenaamde verkiezingsrally; dit startschot zou dan in de komende handelsweek gegeven moeten worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.