Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

DAX gaat op de schop

De wereldwijde indexprovider STOXX Ltd, onderdeel van de Deutsche Börse Group, is vandaag begonnen met een marktconsultatie als onderdeel van een hervorming van de Duitse DAX-selectie-indices. Het doel is om uitgebreide kwaliteitscriteria in te voeren voor de selectie van indexbestanddelen van de DAX-familie (DAX MDAX, SDAX en TecDAX) en om deze criteria in overeenstemming te brengen met internationale indexstandaarden. Dit zou de DAX groter kunnen maken.

Als onderdeel van de consultatie moet het marktoordeel over het optimale aantal componenten voor DAX, MDAX en SDAX (30/60/70 of 40/50/70) worden verzameld. Daarnaast staat een uitbreiding van de kwaliteitscriteria voor de selectie van bedrijven in de DAX-indices op de agenda. Bewijs van winstgevendheid kan in de toekomst vereist zijn voor opname in de DAX. De opname van Delivery Hero in de DAX werd in sommige gevallen kritisch bekeken, omdat het bedrijf tot nu toe niet winstgevend was.

De tijdige publicatie van kwartaalrapportages, volgens een voorstel dat momenteel in behandeling is, zou een verder kwaliteitscriterium voor de DAX moeten worden. In de toekomst zou voor alle selectie-indices kunnen gelden dat er een gecertificeerd jaarverslag beschikbaar moet zijn. De sanctie-opties in geval van niet-naleving moeten zich uitstrekken tot uitsluiting van de index. Als verdere voorwaarde voor alle selectie-indices wordt een bewijs van een auditcommissie in de raad van commissarissen voorgesteld. Een uitsluitingscriterium zou in de toekomst een omzetaandeel van meer dan 10% kunnen zijn van bedrijven met “controversiële wapens”.

Als aanpassing aan internationale standaarden zou lidmaatschap van de Prime Standard als voorwaarde voor indexlidmaatschap kunnen worden weggelaten. Een notering op de gereglementeerde markt zou dan voldoende zijn. In de toekomst vindt een reguliere review van de indexopbouw plaats in plaats van eens per jaar, zodat ook veranderingen in het kapitaalmarktlandschap sneller doorgevoerd kunnen worden in de DAX.

De beursomzet dient als criterium voor de samenstelling van de indices achterwege te blijven, er mag alleen een minimale liquiditeit overblijven. Zoals internationaal gebruikelijk blijft het enige criterium dan de free float marktkapitalisatie.

Marktpartijen worden uitgenodigd om tot 4 november 2020 commentaar te geven op deze voorstellen als onderdeel van de marktconsultatie.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *