Stemming was afgelopen week al behoorlijk negatief, gisteren geen uitzondering. Angst en beven omtrent de schuldenproblematiek zorgde afgelopen week voor een keiharde afstraffing op de beurzen. De angst bestaat voor een enorme kettingreactie (euro domino day) die niet meer te stoppen valt.
Moody’s en Standard & Poors ziet besmettingsproblemen van Griekenland in andere landen in de Eurzone ook België, Italië, Spanje, Ierland, en wellicht zelfs Frankrijk beginnen nu in de problemen te komen. En ook de VS zit met een probleem om de begroting op orde te krijgen.
Is Italië dan nu al een tweede Griekenland? Nog niet, het zijn de speculanten die inspelen op het sentiment om hier op de shortzijde goed aan te verdienen. De economische situatie van Italië is fundamenteel niet zo slecht, de meeste staatsschuld is intern gefinancierd. Dus het is te verwachten dat de financiële markten even de financiële veerkracht van Italië aan het testen zijn.
Het beste voor Europa is het behoud van de zwaardere grotere economieën (Italië en Frankrijk), en de rest van de kleintjes (Griekenland, Ierland, Portugal) – jammer maar helaas- te laten vallen. De kans wordt nu te groot dat de crisissen in de kleinere economieën overslaat naar de andere meer volwassen economieën in de eurozone.
Ben Bernanke speculeert al met de gedachte dat de 3e QE stimuleringsmaatregel noodzakelijk is om de boel overeind te kunnen houden en er in feite geld weer bijgedrukt moet worden ondanks de enorme Amerikaanse staatschuld. De Fed koopt dan staatsobligaties op met gemeenschapsgeld/belastinggeld waarmee dus geld in de economie van de VS in omloop komt om de zwakke economie weer te stimuleren. Het is voor de VS de enige uitweg nu de consument de hand op de knip houdt en omdat verdere renteverlaging in de VS niet meer mogelijk is, de rente staat immers al op nul. Ratingagencies kijken met al deze verwateringen uit het verleden of de rating van de VS zélf niet naar de junkbondstatus moet.
Drs. Rob Bliekendaal
“De Fed koopt dan staatsobligaties op met gemeenschapsgeld/belastinggeld”. Dit is niet juist.
The Fed is as federal as Federal Express.
Het is dus ook een bedrijf met aandeelhouders (banken), maar met een monopolie op het drukken van dollars. Zie Money as Debt http://www.youtube.com/watch?v=Xw8OkHZxARA
Het geld waarmee die obligaties gekocht of die leningen verstrekt worden, mogen niet zomaar uit het ‘niets’ gemaakt worden. Geldcreatie uit het niets is ook in de VS wettelijk niet toegestaan. De reservebanken van het FED-stelsel dienen éérst zelf over de tegenwaarde in obligaties te beschikken, zodat gewaarborgd is dat het geld dat zij aanmaken door feitelijke waarde uit de échte economie ook gedekt is. Het klopt dat de FED een private onderneming is met het exclusieve recht op het drukken van geld, maar zoals jij het hier stelt dat ze maar aan mogen drukken zonder tegenwaarde uit de werkelijke economie is niet juist. Daarnaast bestaat het grootste deel van de geldcreatie in de VS niet uit de aanschaf door de FED van obligaties, maar uit het verstrekken van echte leningen aan banken waarbij de FED de obligaties vervolgens in onderpand neemt. Ik zie het als verwatering van gemeenschapsgeld, belastinggeld, pensioenen, met inflatie tot gevolg als de omloopsnelheid stijgt.
Deze grafiek bewijst het tegendeel
http://research.stlouisfed.org/fred2/series/BASENS
en spreekt boekdelen…
:-S
Kijk nog maar eens naar Money as Debt http://www.youtube.com/watch?v=Xw8OkHZxARA