Franse marktreactie op verkiezingen

Als reactie op de slechte prestaties van zijn partij bij de Europese parlementsverkiezingen heeft de Franse president Emmanuel Macron vervroegde parlementsverkiezingen uitgeschreven. De Franse financiële markten reageerden negatief op dit besluit van Macron, omdat zij vreest voor een overwinning van het radicaal-rechtse Rassemblement National. Toch zijn er ook Franse aandelen die juist van het nieuws hebben geprofiteerd, stelt Peter Garnry, beleggingsstrateeg bij Saxo. Ook wijst hij op het positieve optreden  van de Italiaanse regering-Meloni.

“Volgens Macron was het uitschrijven van de verkiezingen een preventieve stap. Het was bedoeld was om te voorkomen dat oppositiepartijen later dit jaar zijn regering zouden ontbinden. Maar sommigen vonden de beslissing van Macron juist roekeloos.

Het Rassemblement National, geleid door Marine Le Pen en Jordan Bardella, leidt volgens een peiling van Bloomberg momenteel met ongeveer 35% van de stemmen, gevolgd door het linkse Nieuwe Volksfront met 28%. Macrons Renaissance-partij en zijn bondgenoten staan op 21%. De verkiezingen, die op 30 juni en 7 juli plaatsvinden, kunnen tot aanzienlijke politieke veranderingen in Frankrijk leiden, hoewel Macron president zal blijven tot zijn ambtstermijn in 2027 afloopt.

Tik voor Franse beurs

De markten reageerden negatief op de verkiezingsonzekerheid. De Franse beurs kreeg een tik en de spread tussen Franse en Duitse 10-jaarsrente werd groter. Toch zijn er ook analisten die vinden dat de markt mogelijk overdreven reageert. Er worden parallellen getrokken met de ervaringen van Italië onder premier Giorgia Meloni. Meloni is sinds oktober 2022 premier van Italië en is potentieel een goede gids voor de interpretatie van de Franse politiek na de verkiezingen. Aanvankelijk bestond er angst voor haar regering, vanwege onder meer haar euroscepticisme. Er werd gevreesd voor een economisch onhoudbaar beleid.

De realiteit is echter heel anders uitgepakt. Haar regering hanteert een meer pragmatische aanpak, vasthoudend aan het begrotingsconservatisme en een voortzetting van de post-pandemische economische hervormingen van voorganger Mario Draghi. Italiaanse aandelen zijn naar recordhoogtes zijn gestegen en de obligatierendementen hebben zich goed ontwikkeld.

De kans is groot dat het Rassemblement National, als zij de Franse verkiezingen winnen, ook pragmatischer zal zijn dan momenteel wordt gedacht. In dat geval zou er een aantrekkelijk beleggingsscenario kunnen bestaan ​​in Franse aandelen en obligaties, zoals we op de Italiaanse markten hebben gezien.

Zorgen over begrotingstraject

De obligatiemarkt is altijd een goede plek om te kijken hoe institutionele beleggers tegen de zaken aankijken. Sinds Macron opriep tot vervroegde verkiezingen is het rendementsverschil tussen Frankrijk en Duitsland op 10 jaar toegenomen tot ongeveer 80 basispunten, een niveau dat we sinds de eurocrisis in 2012 niet meer hebben gezien. Beleggers maken zich zorgen over de betrekkingen van Frankrijk met de EU en ook over het begrotingstraject, aangezien veel van het door Rassemblement National uitgestippelde beleid tot hogere begrotingstekorten zou kunnen leiden. Maar dit alles is op dit moment speculatie en de markt zou sneller optimistisch kunnen worden over Frankrijk dan wij voor mogelijk houden als Meloni’s ambtsperiode in Italië een leidraad is.

Als we kijken naar de aandelenmarktprestaties van de afzonderlijke aandelen in de CAC 40 sinds de parlementsverkiezingen in de EU, krijgen we een duidelijk beeld van wat de markt gelooft.

Onderaan vinden we de financiële instellingen zoals Société Générale, Credit Agricole en BNP Paribas, omdat de markten nerveus zijn over wat een overwinning van het Rassemblement National zou betekenen voor de financiële regelgeving en mogelijk de toekomstige economische groei. Le Pen heeft eerder gesproken over de scheiding tussen investment banking en retail banking.

Tot de best presterende aandelen behoren EssilorLuxottica , Schneider Electric, Airbus, Michelin, Accor, Danone, Safran en Vivendi. De markt meent blijkbaar dat deze bedrijven kunnen profiteren van een politiek klimaat met een sterkere focus op de binnenlandse economie en bescherming van de Franse industrie. De relatief goede prestaties van defensieleverancier Safran weerspiegelen dat de markt niet zenuwachtig is over steun voor de defensie-industrie. Jordan Bardella heeft al gezegd dat hij Oekraïne steunt bij het verkrijgen van de munitie die ze nodig hebben om zichzelf te verdedigen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.