Zal de aanval op Capitol Hill gisteravond gevolgen hebben voor de financiële markten. Dat lijkt me niet. De geschiedenis leert dat financiële markten zelden in beroering raken door politiek geweld. Ze redeneren, dat zulks slechts beperkt de economie zal treffen.
In dit geval komt er nog bij, dat Trump nog slechts twee weken in het zadel zit. Het is zelfs niet onmogelijk dat het 25ste Amandement van stal wordt gehaald om de president alsnog vervroegd het Witte Huis uit te zetten en Pence als zijn tijdelijk plaatsvervanger aan te stellen. Maar ook dat idee zal voor waarschijnlijk voor weinig beroering zorgen.
De verkiezing van twee democratische senatoren in Georgia had beduidend meer effect. Zoals te verwachten was, steeg de yield op de 10jaars treasury tot boven 1%. Het geweld had weinig effect. Beleggers zagen niet de noodzaak daarom een safe haven te zoeken.
Financiele markten lijken in staat risico’s goed te kunnen meten. Maar sommige risico’s laten zich moeilijk meten. Wat als de aanhang van Trump ook de komende weken en maanden zich blijft verzetten tegen de verkiezingsuitslag? Dat is beslist niet ondenkbaar. Wat zijn de risico’s dan en hoe groot zal de schade dan zijn?
Lees ook:
De aankomende verkiezingen in Amerika houden de gemoederen flink bezig. De grote vraag is: wie wint de verkiezingen ?
De leidende Duitse index heeft in zijn geschiedenis verschillende keren zware tegenslagen geleden. Het duurde vaak vele maanden of zelfs jaren om de opgelopen verliezen goed te maken.
De aandelenkoersen stijgen alsof de lockdown niet heeft plaatsgevonden. Sinds het dieptepunt medio maart is de leidende Duitse index met bijna 40 procent gestegen.
De moord op de Iraanse generaal Qasem Soleimani door de Verenigde Staten deed de koersen dalen en de prijs van goud en olie steeg.