Na een zeer sterk begin van met name de Europese beurzen in de eerste twee kwartalen begin dit jaar, zijn we het derde kwartaal begonnen met een enorme beweeglijkheid op de beurzen omtrent het al dan niet uittreden van Griekenland uit de Eurozone. De veel besproken deal kwam er, maar de onrust op de aandelenmarkten nam snel toe door zorgen omtrent de economische groei in China. Nadat China bekend maakte om de Yuan te devalueren, zetten de aandelenmarkten op maandag 24 augustus een voorlopig dieptepunt neer, waarbij de beurzen de handel mochten starten met een min van 8,5% van de Chinese Shanghai Index in het achterhoofd. Ook in onze eigen AEX werd op ‘Black Monday’ intraday de 401 (-9%!) aangetikt.
De cijfers uit China voorspelden vorige week nog niet veel goeds met een daling van de Inkopers Managers Index van de Chinese industrie. Dit weekend werd op de G-20 in door de Chinese president van de People’s Bank of China uitgesproken dat de grote dalingen op de aandelenbeurzen in China (de Chinese beurs verloor inmiddels 40% van haar waarde) ten einde lopen en dat de wisselkoers van de Yuan t.o.v. de Dollar aan het stabiliseren is. De Chinese autoriteiten doen er door o.a. enorme aandelen opkoopprogramma’s alles aan om de beursval een halt toe te roepen. De vraag in de markt is op dit moment natuurlijk of het vertrouwen door de autoriteiten hersteld kan worden.
Afgelopen donderdag 3 september liet Mario Draghi doorschemeren dat de ECB ruimte openlaat om eventueel het monetaire verruimingsprogramma uit te breiden of te verlengen na september 2016. Dit alles door de sombere vooruitzichten over de economische groei in China.
Dan is er ook nog de geplande renteverhoging van de Federal Reserve in September. De consensus is dat de rentverhoging wellicht verplaatst zal worden naar December in verband met de onrust op de financiële markten. In de markt verwacht 34% een rentverhoging in september. De werkgelegenheidscijfers die afgelopen week in Amerika naar buiten kwamen lagen iets onder verwachting, maar de werkloosheid staat met rond de 5% op een stabiel laag niveau. Op basis van puur macro economische cijfers zou een renteverhoging in september gerechtvaardigd zijn.
De bedrijfscijfers waren over het algemeen over het tweede kwartaal in Europa en Amerika vrij goed. De lagere Euro (door de aanstaande renteverhoging is de verwachting dat de Dollar versus de Euro verder zal oplopen richting bijvoorbeeld 1:1, waar we nu nog 1,12 staan),en de lage grondstoffenprijzen (olie) zijn nog steeds sterke impulsen voor een verder economisch herstel in Europa. De beurzen zijn in Europa zeker na de laatste koersval niet duur, maar ook in Amerika zijn de waarderingen weer wat interessanter met bijvoorbeeld een koers winstverhouding in de S & P van 19,3%.
De kans is reëel dat de beurzen in China een door de autoriteiten ondersteunde landing aan het maken zijn. Het is hierbij goed om in het achterhoofd te houden dat de Chinese beurs in het afgelopen jaar 150% is gestegen en vervolgens 40% is gedaald.
Het zou heel goed kunnen dat we na een nog beweeglijke maand september in de laatste maanden van 2015 de opgaande beweging van de beurzen wereldwijd weer oppakken. Ook technisch gezien zitten we in alle beurzen nog steeds in de meerjarige uptrend. (In de AEX ligt de onderkant van dit trendkanaal bijvoorbeeld op 385 punten). Mocht de Bullmarket een verder vervolg krijgen in de laatste maanden van 2015 dan is het overigens in 2016 goed opletten op waarderingen en sentiment. Zaak om een vermogensbeheerder uit te kiezen die uw positieve rendement kan beschermen maar die u ook kan behoeden voor een enorme koersval in uw portefeuille.
Een verwijzing voor de titelfoto gemaakt door Stefan Baudy: https://flic.kr/p/wTgzo
Start met Automatisch Beleggen
Met veel hoop en euforie dat de viruscrisis in China binnenkort zal eindigen, heeft de Dax pas recentelijk de weg omhoog gevonden. Vandaag is er een beetje meer realiteitszin.
Na een piek op 13.297 punten op 9 november blijft de Duitse aandelenindex hangen en wacht op een nieuwe impuls.
Op een bepaald moment in mei 2021 zou het zelfs zo ver kunnen zijn. De donkere wolken zijn al duidelijk zichtbaar.
De paniek lijkt compleet. Gisteren tuimelden koersen verder omlaag na een lichte opleving op dinsdag.