Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Eerst hoop daarna angst in 2017

De toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 (^GSPC) zal in het eerste kwartaal van volgend jaar met 9% stijgen naar 2040. Dit optimisme zal gevolgd worden door  een daling van de beursindex naar 2300 aan het eind van 2017. Dat schrijft zakenbank Goldman Sachs over de verwachtingen voor volgend jaar.

De inauguratie van Donald Trump als president op 20 januari zal leiden tot een periode van 100 dagen waarin veel wetgeving doorgevoerd wordt. Het vooruitzicht van lagere belastingen voor bedrijven, de terugkeer van kapitaal , verminderde regelgeving en overheidsstimuleringen hebben al geleid tot een hogere verwachting de winst per aandeel.

Goldman Sachs: pad van S&P in 2017
Goldman Sachs: pad van S&P in 2017

De analisten van Goldman Sachs verwachten dat in de loop van het volgende jaar de inflatie oploopt tot het doel van de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, naar 2%. De arbeidskosten zullen sneller stijgen en de rentevoet van de Fed zal 1% hoger liggen dan nu. Een toenemende inflatie tezamen met lagere rendementen op obligaties leidt tot een daling van de koers-winstverhoudingen.

In het Amerikaanse congres zullen de Republikeinse haviken de belastingplannen van Trump beperken zodat de stimulering van de winst per aandeel niet zal voordoen. Een mogelijke importtarief van de rest van de wereld op Amerikaanse goederen en onzekerheid omtrent andere beleidsmaatregelen kunnen de risicopremie op aandelen verhogen en daarmee leiden tot een lagere waardering van aandelen in de tweede helft van 2017. In de eerste helft zullen vooral cyclische aandelen het goed doen maar als de angst toeneemt zullen aandelen van  bedrijven met een sterke balans en lagere kosten arbeidskosten het goed doen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *