Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Kerstrally op komst

Nu de boeken van de professionele partijen op het punt staan gesloten te worden is het de vraag of we nog een eindspurt inzetten. December is de beste maand voor de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 en de een na beste beste maand voor de Dow Jones sinds 1950. De gemiddelde winst is 1,4%. Een zwakte is zeldzaam en als dat optreedt, dan is het een keerpunt in de markt. Als de beurs een fantastische opmars heeft gemaakt, kan het leiden tot een correctie.

De handel in december wordt beïnvloed door de feestdagen en een neiging tot kopen. De eerste helft van de maand is echter zwakker doordat beleggers de samenstelling van hun portefeuille veranderen. Aandelen  van kleine bedrijven presteren beter dan de grotere ondernemingen halverwege december. “Rond eind november worden kleine aandelen wakker en halverwege december beginnen ze op gang te komen”.

Het is wel zaak om voorzichtig te blijven. De beurs is namelijk geen automatische piloot.

Strikt gezien wordt met een  een eindejaarsrally (beter: kerstrally)  door Yale Hirsch in 1972 gedefinieerd als een stijging van de koersen in de laatste vijf handelsdagen van het jaar en de eerste 2 handelsdagen in  het nieuwe jaar.

Bron: Jeff Hirsch

De beursgraadmeter S&P 500 daalde vorig jaar met 5,1%. Dit verlies is dit jaar alweer helemaal goedgemaakt en de index staat op een plus van 7%.

Volgens analist Ryan Detrick wordt op basis van historische gegevens van de afgelopen 20 jaar, de gehele winst in december gehaald in de tweede helft van december. De koersontwikkeling in de eerste 15 dagen is vlak.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.