Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ogen gericht op de ECB

In Italië is zoals verwacht een NEE stem uitgebracht in het referendum op de voorstellen van de zittende premier Renzi. Bij een 70% opkomst werd er door 60% NEE gestemd. Premier Renzi heeft aangekondigd dat hij zal aftreden. Wanneer er nieuwe verkiezingen worden gehouden is nog niet bekend.  Overigens liet Italië afgelopen jaar 1% economische groei zien. In Oostenrijk heeft de linkse kandidaat Alexander van der Bellen de verkiezingen gewonnen in plaats van het extreem rechtse FPÖ.

De werkloosheid kwam in de maand november in de Eurozone uit op 9,8%, een redelijk cijfer. Wel zien we grote verschillen tussen de Noord Europese landen en de Zuid Europese landen waar de werkloosheid duidelijk hoger is. De inkopersmanagersindex voor de industrie en de diensten deed het in Europa in november nog iets beter ten opzichte van oktober. De producenteninflatie daalde iets in november ten opzichte van oktober, maar wordt op jaarbasis steeds beter.

Aankomende donderdag wordt bekend wat de ECB met het monetaire verruimingsprogramma gaat doen. De verwachting is dat de ECB bekend maakt het programma zeker tot september 2017 te zullen verlengen. In Duitsland werd bekend dat de consumenteninflatie op jaarbasis in november uitkwam op een stijging van 0,8% op jaarbasis en de werkloosheid op 5%. Verder kwamen de detailhandelsverkopen hier iets lager uit op jaarbasis maar steeg de inkopersmanagersindex weer wat. Al met al prima cijfers uit Duitsland. In Engeland buigt het Supreme Court zich deze week over de vraag of het parlement betrokken moet worden bij het besluit rond de Brexit en het in werking treden van artikel 50.

In Nederland werd bekend dat het producentenvertrouwen iets is gedaald, de producenteninflatie aantrekt en dat ondernemers verwachten in 2017 13% meer te zullen gaan investeren.

HIGHLIGHTS VS

In Amerika kwam er een sterk cijfer over het consumentenvertrouwen uit van 107,1. Tevens is de werkloosheid in november uitgekomen op 4,6% in november en zijn de lonen gestegen met 2,5% op jaarbasis.

De economie is in de VS in het derde kwartaal met 3,2% op jaarbasis gegroeid, bij een verwachting van 3%. De consumptie in de VS is tevens naar boven bijgesteld van 1,9% naar 2,9% in het derde kwartaal. Niets lijkt de renteverhoging in december meer in de weg te staan. De grote vraag die de markt bezighoudt is met welke snelheid de renteverhogingen in de toekomst elkaar zullen opvolgen in de VS. 

GRONDSTOFFEN

Door een verwachtte deal van de OPEC over productiebeperking is de olieprijs vorige week flink opgelopen. Olie noteert nu rond de $ 52 voor een vat WTI crude en $ 54 voor een vat Brent crude. In het kielzog van olie liepen tevens landbouw en industriële metalen op. Goud daalde wat.

VALUTA

Naar aanleiding de uitslag van het referendum in Italië is  de euro verder verzwakt ten opzichte van de dollar en noteerde rond de 1,05. Hier lijkt voorlopig een bodem te liggen. Vanaf deze bodem is de euro weer wat hersteld en noteert nu rond de 1,07.                                                                                                           

RISICOMANAGEMENT EN OUTLOOK WEEK 46

De meeste Europese indices bewegen zich nog steeds in het midden en aan de bovenkant van de trading ranges en in Amerika  ziet het plaatje er nog steeds positief uit met hogere bodems en lijken de beurzen op weg naar nieuwe hoogtepunten. We denken dat de indices in december nog wat ruimte hebben om door te stijgen. Echter, om rendementen veilig te stellen, sluiten we niet uit dat we de portefeuilles alsnog gaan beschermen op hogere niveaus. Voor  deze week kijken we met name uit naar de besluitvorming van de ECB en industriële productiecijfers uit de VS en Duitsland.

Dennis Nieuwenhuizen
Partner Helliot Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *