fbpx
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggers in ETF’s bereiden zich voor op een toegenomen beweeglijkheid. Er stroomt nieuw geld in fondsen die gelinkt zijn aan de CBOE volatiliteit index. Deze aanwas groeit het snelst in drie maanden. Tegelijkertijd verkopen handelaren ETF’s die winst maken als de VIX (beweeglijkheid) daalt. Als de geschiedenis een maat voor de toekomst is, is dit een zorgwekkend signaal voor aandelen in de komende weken. Dat schrijft de zakenkrant Walll Street Journal.

VIX ETF’s zijn verbonden aan de futures (VIX) die een maatstaf zijn voor de angst in de markt. De VIX meet de vergoeding die beleggers willen betalen om zich te verzekeren in de vorm van opties. Een VIX fonds kopen is gelijk aan het inspelen op een toegenomen paniek en een daling van aandelenkoersen. Deze strategie was verliesgevend in de afgelopen maanden maar handelaren hebben vorige week in totaal voor $204 miljoen VIX-fondsen gekocht, het hoogste bedrag sinds oktober. De iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN is de grootste VIX-ETF fonds in de markt.

Tegelijkertijd is strategie om te speculeren op een dalende beweeglijkheid aan de verliezende hand. Er is namelijk vorige week $60 miljoen ontrokken aan de VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term ETN, Dit fonds profiteert van een daling van de volatiliteit. Deze uitstroom was volgens FactSet de grootste sinds de laatste week van vorig jaar.

De scherpe bewegingen in de VIX-fondsen zijn volgens Jason Goepfert van Sundial Capital Research recent een betrouwbare indicator gebleken voor een toename van de VIX en een daling van de beurskoersen. Dit  is de vierde maal in zes maanden dat geld instroom in de VIX-fondsen en uit de VIX shorts stroomt.

In oktober schoot de VIX omhoog van 16 naar 22. Deze beweging kon al gezien worden in de ETF in-en uitstroom. Twee weken van te voren was namelijk al een instroom in de VIX fondsen te zien.

Ligt een correctie op de loer?

Wij bieden handelssignalen aan op de AEX en DAX.  Deze kunnen een handvat zijn voor uw beleggingen. We pakken het nieuwe jaar goed uit met meer dan 50% korting. KLIK HIER voor meer informatie.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Een zorgwekkend signaal”

  1. Avatar

    De VIX is gewoon een index waar je long of short op kunt gaan. En zo moeilijk is dat niet, met een beetje analyse neem je de juiste richting, dus verlies lijden hoeft niet…Volatiliteit kent grote uitslagen, de VIX future heeft de 50+ al eens bereikt, dus een VIX van 22 is nog maar kinderspel. Als paniek op z’n laagst is, kortom als er een soort van ‘tevredenheid’, berusting, ontstaat is het tijd om de VIX long aan te kopen. Hier geldt immers hetzelfde als bij elke ander beurs gerelateerde, laag aankopen/hoog verkopen.

    Een aankoop op 22 is nog niet eens zo’n slecht idee, gezien de 50+ bij een voorgaand volatiliteit ‘probleem’, om te profiteren van de aanstaande marktbeweging..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *