Er komt een periode aan van stagflatie en enorme financiële verstoringen, waarbij de groei van de economie in geen enkele regio meer significant wordt verwacht en de kosten voor de productie van goederen en diensten extreem hoog zullen zijn. Dat stelt Nouriel Roubini, een economisch expert en professor aan de Stern School of Business aan de New York University,. Hij schetst in zijn toespraak op het Fondskongress een somber beeld van de kansen van beleggers.
Nouriel Roubini voorspelde de financiële crisis van 2008 veel eerder dan wie dan ook, wat hem de bijnaam “Dr. Doom” opleverde. En ook nu waarschuwt hij dringend voor grote verstoringen in de economische en financiële wereld die een groot deel van de wereldwijde activa zullen uitwissen.
Met deze woorden begon Roubini zijn openingslezing op het Fondskongress in Mannheim dit jaar. Hij heeft 10 megabedreigingen ontdekt die grote uitdagingen voor investeerders betekenen. Naar zijn mening gaan we nu een periode van stagflatie in combinatie met enorme financiële verstoringen in. Groei van de economie wordt in de toekomst in geen enkele regio meer in significante mate verwacht, terwijl de kosten voor de productie van goederen en diensten extreem hoog zullen zijn. Ook de aanbodschok op de markten die tijdens de coronapandemie aan het licht kwam, zal volgens Roubini een permanente situatie worden. “We gaan nu af op een situatie die het ergste van de economische crisis in de jaren ’70 en het ergste van de financiële crisis van 2008 voor de markten in petto heeft,” zegt de econoom.
Roubini wijst ook het belang van duurzaamheid en ESG voor de markten af. “Er is te veel greenwashing en greenwishing,” zegt hij en interpreteert de coronapandemie als een gevolg van een economische wereld die zich steeds meer richt op duurzame onderwerpen.
Als bijzondere bedreiging ziet Roubini ook de poging van Rusland, China, Iran en andere autoritaire staten om de politieke en economische wereldorde die na de Tweede Wereldoorlog door de VS en Europa werd geïnitieerd, te destabiliseren en deze vervolgens te vervangen door een nieuwe, democratie- en investeerdersvijandige orde. Bovendien waarschuwt hij voor de overgang van de “Cold War”-fase tussen de VS en China naar een openlijk conflict met Taiwan in het centrum.
Wat betreft de inflatieontwikkeling deelt hij niet de mainstream mening dat deze in de loop van het jaar zal dalen naar twee tot drie procent. Hij voorspelt eerder dat de inflatie op de lange termijn zal stabiliseren op vijf tot zes procent, met onder meer aanzienlijke gevolgen voor de prijzen van activa. Hij raadt beleggers daarom aan om te investeren in Real Assets. Alleen met inflatiegerelateerde obligaties, goud en andere edelmetalen, en vastgoed zal het in de toekomst nog mogelijk zijn om aantrekkelijke rendementen te behalen of in ieder geval het vermogen te behouden.