Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Donkere wolken boven de beurzen

De graadmeter voor Duitse aandelen, de DAX, is in de afgelopen 4 handelsdagen met meer dan 270 punten gestegen. Dit is in onze ogen een beetje overtrokken. Duitsland is een van de landen in Europa, die grote risico’s lopen bij een mogelijke escalatie van de spanningen in het oosten van Oekraïne. Veel Duitse beursgenoteerde bedrijven zijn erg export georiënteerd. Zij zullen als eerste de gevolgen gaan merken van een verdere escalatie of mogelijke economische sancties.

Wij houden serieus rekening met een mogelijke correctie op de Westerse aandelenbeurzen. In het bijzonder Duitsland is daar gevoelig voor vanwege de nauwe banden met Rusland.Op donderdag 17 april sloten de VS, de EU, Rusland en Oekraïne een overeenkomst in Geneve. De intentie was om de spanningen in het oosten van Oekraïne niet verder te laten escaleren. Rusland verklaarde plechtig zijn best te doen om de zogeheten separatisten in te tomen.
Van meet af aan heerste er bij alle betrokken partijen scepsis over de waarde van het resultaat van de onderhandelingen. Uit Oost Oekraïne kwamen er onmiddellijk geluiden, dat men zich niet gebonden achtte aan de uitkomsten van Geneve.

De sceptici hebben gelijk gekregen. Zondag 20 april kwamen er berichten over een treffen tussen pro-Russische separatisten en een groepje onbekende individuen. Het vuurgevecht vond plaats bij het dorpje Bilbasivka, een dorpje onder de rook van de stad Slavyansk. Er vielen drie doden.
Zodra het nieuws bekend werd, kwam van beide zijden een verwijtenregen op gang. Volgens de Russen was het schietincident het beste bewijs, dat ‘Geneve’ naar de prullenbak verwezen kon worden. Het waren immers leden van de extreem rechtse groepering Rechtse Sector. Volgens het Russische ministerie waren er op de plaats delict wapens, luchtfoto’s en symbolen van Rechtse Sector gevonden. Het was volgens Moskou het bewijs van de onwil van Kiev om extreme krachten in te tomen. Uiteraard lieten regeringskringen in Kiev zich niet onbetuigd en beschuldigden op hun beurt Moskou ervan zelf het hele vuurgevecht in scene te hebben gezet om zo een aanleiding te creëren om alsnog Oekraïne binnen te marcheren.

Het ziet er voor de korte termijn naar uit, dat de spanningen eerder zullen toe- dan afnemen. Aan de vooravond van de aankomst van vicepresident Joe Biden in Kiev gaf Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, een schot voor de boeg. Hij wees erop, dat leidinggevende functionarissen uit Oostelijke steden een dringend beroep op Moskou hadden gedaan om de groeiende onrust en wetteloosheid in dat deel van het land de kop in te drukken. Volgens Lavrov waren er krachten in die regio actief, die het land in een burgeroorlog wensen te storten. Uiteraard ziet Moskou het als zijn plicht om deze misdadige pogingen niet alleen te veroordelen, maar ook om die krachten te bestrijden.

Het is nu al duidelijk, dat het aanbod van Biden in Kiev de spanningen niet zal doen verminderen. Hij zal in de eerste plaats de interim regering technische bijstand aanbieden. De VS beschikken over een technologie om gas vanuit het westen naar Kiev te laten stromen. Dat vermindert de afhankelijkheid van het land van het Russisch gas. Daarnaast zal Biden zijn steun uitspreken voor de onafhankelijkheid van het land en de integriteit van de landsgrenzen. Het is vooralsnog onduidelijk, maar niet onmogelijk dat Biden met plannen op de proppen komt voor vedergaande sancties. Dat zal de verhoudingen niet verbeteren, zoveel is zeker. Maar misschien is het ergste wel, dat er in Washington voorstellen leven om Kiev te garanderen, dat de VS zich verplichten om voor een langere periode al dan niet militair aanwezig te zijn. Een serieus voorstel zou de verhoudingen echt op scherp zetten. Het zou voor Moskou en voor Poetin het ultieme bewijs zijn, dat het Westen weigert in te zien, dat Moskou legitieme rechten in die regio heeft. Bovendien willen zich aan de Russische grenzen regimes vestigen die vijandig staan ten opzichte van Moskou. Daar komt nog bij, dat voor Rusland Oekraïne een wezenlijk onderdeel vormt van het eigen veiligheidsbeleid. In Kiev hoort in hun ogen een regime dat luistert naar Moskou. Die opvatting leeft al eeuwen en misschien heeft het Westen te weinig oog voor de Russische gevoeligheden op dat gebied. Het op de een of andere manier garanderen van de Oekraïense veiligheid door het Westen, zal als een regelrechte belediging opgevat worden.

Voor de markt is het inmiddels duidelijk, dat de spanningen eerder zullen oplopen dan wegebben. De prijs voor een vat Brentolie begint geleidelijk meer en meer op te lopen. Het kan nog steeds, dat Poetin een verscherping van de sancties zal beantwoorden met eigen sancties.


Overigens stagneert de prijs voor West Texas Intermediate. De voorraden in de VS hebben waarschijnlijk een recordniveau van 397,1 miljoen vaten bereikt. Dat is het hoogste niveau sinds mei 2013.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Donkere wolken boven de beurzen”

 1. Avatar

  Invenco weer zeker?… Kan het zijn dat ze verklaringen, die begrijpelijk overkomen voor de meesten, geven om zo hun visie op de markt te onderbouwen? Want hoe je het ook wendt of keert, markten gaan niet naar beneden vanwege oorlog, of dreiging daarvan, het is het patroon van de markt-en wat zorgt voor daling, of stijging. Nu is het dus de vraag of Invenco deze patroonvorming onder de knie heeft of dat ze uitgaan van rationele gedachtes…. Ik ben benieuwd, vermogensbeheerders staan niet bekend om hun sterke analyses trouwens.

  Die markten gaan naar beneden, dat heeft Invenco niet uitgevonden….

 2. Frank

  Edwin,

  Je mag je mening geven , prima dat doen we ook.Eigenlijk vinden wij prima dat er andere mensen zijn met andere gedachten en meningen, anders zou de beurshandel niet functioneren.
  Maar met respect en niet onder de gordel graag.

 3. Avatar

  Beste Frank,

  Nou, vertel mij dan maar eens even welk stukje onder de gordel is…. Is waarschijnlijk meer tegen het zere been omdat je geconfronteerd wordt met iets.

  Als je het stukje goed had gelezen had je kunnen zien dat het éen en al vraag is wat er staat, in plaats van boven op de kast te springen had je het ook af kunnen doen met een antwoord. Maar jij kiest ervoor om op deze manier te reageren..En nu is het dus nog steeds onduidelijk hoe jullie te werk gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *