Suiker: een aantrekkelijke belegging

Nog in februari van dit jaar hebben we u erop gewezen, dat er beweging in de suikerprijs zat. In februari is de prijs van suiker gestegen van $ 0,1502 naar $0,1757 per Lbs (453gram). U moet goed beseffen, dat elke fluctuatie op een contract een waarde heeft van $ 11,20. Dan kan uw rendement snel oplopen. Bij een verschil van 255 punten gaat het in totaal om een bedrag van $ 2856,- op een contract met een margin van $ 5000,-. De vooruitzichten voor suiker blijven positief. Wij verwachten een stijging richting $ 0,19 per pond. Beleggers, die interesse hebben in een mooi rendement, kunnen hier nog van profiteren.

De afgelopen jaren zijn de wereldwijde suikervoorraden gestaag toegenomen. Sinds 2010 is het aanbod 27 miljoen ton groter geweest dan de vraag. Het overaanbod van suiker was ook goed te merken aan de prijs per pond. Die zakte in januari nog naar het laagste niveau sinds juni 2010 en kwam uit op $ 0,1474.

  • In 2012 bedroeg de wereldwijde productie van suiker 181,3 miljoen ton.
  • De wereldwijde consumptie kwam uit op 170,9 miljoen ton
  • De grootste producenten van suikerriet zijn Brazilië en India. Samen zijn ze goed voor bijna 60% van de wereldwijde productie.

Het ziet er echter naar uit dat de komende maanden de prijzen gaan stijgen. Daarbij is een niveau van $ 0,19 per pond niet uitgesloten. Sterker nog, in de markt circuleren al prijzen die variëren tussen $ 0,18 – $ 0,22 per pond. De oorzaak is, zoals steeds in 2014, het extreme weer. In Brazilië hebben niet alleen de soja en de koffie te lijden onder het ongebruikelijke warme weer (32°- 34°), maar ook het suikerriet. In de periode december – februari viel er in de belangrijkste regio voor de suikerproductie in Brazilië, Centre South, slechts 340 mm tegen normaal 640 mm. Centre South is onder normale omstandigheden goed voor 90% van de Braziliaanse productie en genoemde maanden vormen feitelijk het hart van het regenseizoen. Evenals bij de koffieteelt is vooral de jonge aanplant erg kwetsbaar voor de aanhoudende droogte.

Aan het begin van maart van dit jaar kwam Sucden Financial tot de conclusie, dat al 10% van de oogst als verloren beschouwd mocht worden. In vergelijking met andere marktpartijen als Rabobank en Copersucar was Sucden nog aan de optimistische kant. Deze bankiers verwachtten in maart, dat ondanks de langdurige droogte, de oogst aan suikerriet zou uitkomen op 586 miljoen ton. Dat zijn er 35 miljoen ton minder dan in 2013, maar nog altijd behoorlijk meer dan de concurrentie schat. Rabobank kwam in maart niet verder dan 570 miljoen ton. Volgens Sucden kan zelfs een beetje regen voor herstel zorgen. Het is dan ook niet zo vreemd, dat deze bankiers er in maart nog vanuit gingen, dat er uiteindelijk in Centre South 34,3 miljoen ton rietsuiker gewonnen wordt. Dat zou dan een gemiddelde oogst zijn. Maar ook hier zat Sucden aan de bovenkant van de verwachtingen. Partijen als FO Licht kwam niet verder dan 31,1 miljoen ton.

Sinds het begin van april zijn de schattingen steeds verder uiteen gaan lopen. Zo kwam onlangs het officiële Braziliaanse bureau Conab met de voorspelling naar buiten, dat er in Centre South dit oogstjaar maar liefst 612,9 miljoen ton aan suikerriet van het land zal komen. Dat staat wel in zeer schril contrast met de verwachtingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Dit departement, dat wereldwijd oogsten monitort, denkt dat de oogst niet boven 575 miljoen tot zal uitkomen. Het USDA voert niet alleen de droogte aan voor de tegenvallende oogstvooruitzichten. Het wijst er ook op, dat het suikerareaal minder groot is dan waarop gerekend is. Bovendien heeft grote regenval aan het begin van het suikerseizoen ervoor gezorgd dat er minder verdelgingsmiddelen over het jonge gewas is gesproeid. Tenslotte wordt mechanisch oogsten steeds populairder, maar daardoor is het verlies wel groter dan bij handmatig oogsten.

Het is uiteraard de vraag welke instelling het gelijk aan zijn kant heeft. We zijn geneigd de cijfers van het USDA het meest serieus te nemen. Het heeft een wel heel grote naam te verliezen en heeft een indrukwekkende staat van dienst! Als de Amerikanen inderdaad het gelijk aan hun kant hebben, dan zijn prijzen van $0,18 – $0,22 zeer wel mogelijk.

Gratis Rapport Agribusiness

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

1 gedachte over “Suiker: een aantrekkelijke belegging”

  1. Dat zijn geen argumenten waarom de suikerprijs zal gaan stijgen maar veronderstellingen. En afgaan op het gevoel is de slechtste raadgever die er maar kan zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.