De volgende fase in de bear?!

De val van deze week die voor de AEX een verlies meebracht van 17 punten, zorgde overal voor een doorbraak door een steunniveau. Alleen de DAX kon zich nog enigszins handhaven. Zoals wij al eerder schreven bevond hij zich in een dalend kanaal en daar is hij nog niet uitgevallen.

Hij is blijven steken op een oude steunlijn uit 2009. Maar de overige indexen lieten hun steun boven zich en ‘en passant’ werd in veel markten een continuatie patroon gezet in de vorm van een  Kop en Schouder. Dit patroon heeft als implicatie dat de neergaande trend die in augustus van dit jaar in een consolidatie terechtkwam zich nu gaat doorzetten. Ter illustratie laten wij hieronder de daggrafiek zien van de Amerikaanse S&P500 Index.

TA S&P 500 26 september 2011
TA S&P 500 26 september 2011

De lichtgetekende lijnen bakenen het stijgende kanaal af, waarin de S&P500, zich tot vorige week bevond. Maar donderdag jongstleden viel hij uit dit kanaal.. Omdat de laatste top niet meer de bovenkant van het kanaal bereikte zat het er dik in dat er zich een Head and Shoulderpatroon zou ontwikkelen. Op diezelfde donderdag doorbrak de koers ook nog eens de neklijn (zie vette lijn) van dit patroon, en dat met duidelijk hoge omzetten. Het patroon werd hiermede dus zonder verder afwachten bevestigd. Opvallend is het dat de S&P500 niet zijn vorige bodem op 1.106 doorbrak. Hij was daarmede een van de uitzonderingen. De DJIA bijvoorbeeld deed dit wel. Er is geen sprake van divergentie. Het doel dat berekend kan worden uit dit Kop/Schouderpatroon is 1.045. Meestal komt een consolidatiepatroon voor ergens halverwege de totale beweging. Als men daar in dit geval van uitgaat dan moet men van dit doel nog eens 100 tot 150 aftrekken en dat zou de S&P500 onder de 900 brengen. Zover is het  echter nog niet en deze telling is niet zo erg robuust. Maar met 1.045  moet u toch wel rekening houden. De verdere daling hoeft zich niet onmiddellijk in te zetten. Vaak is het zo dat een doorbraak gevolgd wordt door een adempauze/pullback. Wij houden geen rekening met een valse uitbraak, dat zou wishful thinking zijn.

De Week

Het kon niet uitblijven dat de indicatoren bij de weekgrafieken hier en daar zijn gaan dalen. Bij andere indexen is het nog niet zover, maar de meesten staan op het punt van draaien. Alleen bij de DAX ziet het beeld er iets beter uit. Door de draai in de week beginnen dus zo ongeveer alle timeframes weer een zelfde (negatief) beeld te laten zien. Zoals gezegd is dit niet overal het geval, maar het geheel wekt niet op tot vreugde.

De Maand

Het hoogste timeframe (de maand) is negatief. Overal is er sprake van daling en van  negatieve divergentie. Onze negatieve conclusie gebaseerd op de korte termijn grafieken wordt hiermede alleen maar bevestigd.

De Rente

De rente was de grote winnaar althans als men op de resulterende koers van de obligaties doelt. Op 2,17% werd vrijdag afgeklokt door het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen. De daling zwakt af, maar dat was te verwachten bij het bereiken van een dergelijk laag niveau. Het is nog onduidelijk welke invloed er zal uitgaan van het twistprogramma van Bernanke. De FED mikt op een verdere daling van de 10-jarige rente in de Verenigde Staten, maar ook deze ligt met 1,73% al verschrikkelijk laag. Veel is daar ook niet meer te verdienen. Maar zolang de nul nog niet bereikt is kan er nog steeds gedaald worden. Ook is het nog een vraagteken wat de invloed van dit programma zal zijn op de Eurolandrente. Het zou mogelijk kunnen zijn dat er kapitaal uit Europa koerswinsten op obligaties in de VS gaat zoeken, maar daar staat tegenover dat er onder invloed van de zwakte op de aandelenmarkten ook veel kapitaal uit de aandelen naar obligaties in Europa (met het hogere rendement) zal gaan. Technisch gezien is er nog geen reden aan te nemen dat de daling zal stoppen. Wij gaan ervan uit dat de druk op de Eurolandrente voorlopig zal blijven bestaan.

De 3-maands Euribor steeg overigens lichtelijk. 

De Amerikaanse Dollar

Zoals te verwachten was steeg de Amerikaanse dollar verder. Er is niets in de grafieken te vinden dat erop wijst dat deze stijging een top aan het zoeken is. Er is wel sprake van een overbought situatie zowel in de week als in de maandgrafieken. Daar zal in de komende tijd iets aan gedaan moeten worden. Wij wachten met het innemen van posities totdat dit is opgeheven.

Het Goud

Hadden de investeerders in goud al gedacht dat ze gespaard zouden blijven als de beurs in problemen zou komen, dan hebben zij zich deerlijk vergist. In welgeteld dertien handelsdagen ging er ruim 13% af van de  topprijs van US$ 1.921 per ounce op 6 september. Hiermede hoeft het niet gedaan te zijn. De overbought positie is opgeheven, maar er is nog een flinke weg te gaan naar een oversold positie. De eerste steun kan men vinden nog eens honderd dollar lager op US$ 1.570. Overigens is een deel van de daling te wijten aan de snelle stijging van de koers van de $ ten opzichte van de €. In € is slechts sprake van een normale, milde correctie van de prijs van het goud.

De Olie

De prijs van een vat Brentolie is door het geweld van de afgelopen week onder zijn drie gemiddeldes gekomen. Het MA10 en het MA40 staan op het punt te kruisen. Het heeft er alle schijn van dat er in de komende tijd een dead cross ontstaat, een notoir teken van een dalende markt. Maar de onderkant van het dalende kanaal begint dichtbij te komen en er wordt in de indicatoren positief gedivergeerd. De prijs van $95 zal in de komende tijd wel in zicht komen.

Onze Strategie

De portefeuilles die aan ons beheer zijn toevertrouwd zijn zeer liquide en daar, waar dit overeenkomstig het contract dat wij met de betreffende klant hebben, afgesproken is, zijn alle openstaande posities afgedekt. Zodra de dollar zijn korte termijn overbought area heeft verlaten zullen wij positie in gaan nemen.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2011-25-09): 264,72

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

2 gedachten over “De volgende fase in de bear?!”

 1. Beste Gijsbrecht,

  Dank voor u analyse. Nog wat puntjes naar benee (paniekprikker). Kunnen we misschien in november weer naar boven kijken voor een langdurige stijging

  GRS

  Jan H

 2. Beste Gijsbrecht,

  Geen saaie dagen op de beurs. Zo zien we weer een flinke stijging. Zolang we boven de 267 blijf ik neutraal

  GRS

  Jan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.