De Statistieken spreken over 2013 en 2014 (3)

In twee voorgaande artikelen hebben wij geschreven over enkele statistieken, die een duidelijke referentie hebben aan de maand januari. Hier volgen nog enkele andere voorspellingen.

Presidential Election Cycle

Het Vladeracken Woordenboek zegt hier het volgende van:

“Een cyclus gebaseerd op de presidentsverkiezingen in Amerika. Volgens de gepubliceerde onderzoeken zouden de eerste twee jaar onder de nieuwe president gekenmerkt worden door recessie, oorlog en als consequentie een bearmarkt, terwijl de laatste twee jaar juist een sterke markt laten zien door allerlei stimulerende maatregelen zoals belastingverlagingen, hoge uitgavenpatronen en dergelijke.”

De eerste cyclus van Obama gaf de volgende resultaten:

S&P 500 Voorspelling Realiteit

31 december 2008

903,25

31 december 2009

1.115,10 Lager Hoger

31 december 2010

1.257,64 Lager Hoger

30 december 2011

1.257,60 Hoger Lager

31 december 2012

1.426,19 Hoger Hoger

31 december 2013

1.848,36 Lager Hoger

31 december 2014

Lager

Het jaar 2014 ziet er dus niet gunstig uit, maar de bovenstaande jaren hebben zich niet erg aan de statistiek gehouden.

Uitgaande van bovenstaande stelling heeft men een handelssysteem ontwikkeld, dat koopt op het slot van de laatste dag van september vóór ieder presidentsverkiezingsjaar in Amerika en dat verkoopt op 31 december van het volgende jaar. Er wordt dus maar eens in de vier jaar gehandeld. Voor 2011- 2012 betekende dat in het geval van de S&P 500 dat men op 30 september 2011 de S&P 500 Index zou hebben gekocht a 1.131,42 en deze vervolgens op 31 december 2012 weer zou hebben verkocht a 1.426,19, een winst van 26%. Had men deze transactie bij de AEX Index uitgevoerd, dan had men een plus van 22% gerealiseerd (zonder kosten).

Voor het jaar 2014 heeft dit handelssysteem dus geen waarde want de volgende verkiezingen zijn pas in 2016.

Een andere strategie is dat men de 30 aandelen van de Dow Jones Industrial Index koopt 26 maanden voor de verkiezingen om deze allemaal te verkopen direct na de verkiezingen. Hiermede zou men 93% van alle winst op de DJIA genereren, terwijl er maar 7% gemaakt wordt in de 22 maanden na de verkiezingen. De laatste verkiezingen waren op 6 november 2012. 26 maanden eerder op 5 september 2010 zou men de Dow Jones gekocht hebben op 10.447,93 om deze op 7 november 2012 weer te verkopen ad 12.932,73, een winst van 23,8%.

Het jaar 2013 sloot af met een stand voor de DJIA van 16.576,66. Deze eerste termijn van Obama voldeed dus (gelukkig) niet aan de (povere) verwachtingen.

In september 2014 moet in deze strategie weer gekocht worden. Over het resultaat van 2014 zegt deze voorspelling dus niets.

Het Achtste Presidentiële Jaar

Een variant op de (Amerikaanse) Presidential Cycle is, om acht achtereenvolgende jaren te bekijken als de president herkozen wordt. Zoals gezegd zijn gemiddeld genomen de eerste twee jaar onder een nieuwe president teleurstellend en zijn het derde en het vierde jaar goed voor de aandelenmarkten. Het Vladeracken Woordenboek zegt over “the Eight Year Presidential Cycle”:

“Adam White analyseerde de Presidential Election Cycle, die 4 jaar omvat en kwam tot de conclusie dat het statistisch gezien waarde heeft om tegelijkertijd een acht jaar cyclus in de studie te betrekken, omdat het tweede viertal gematigder blijkt te zijn dan het eerste en omdat het zesde jaar zich als zwak manifesteert.”

Het feit dat het tweede viertal gematigder is maakt de conclusie echter niet noodzakelijkerwijze positief. Als we een teleurstellend jaar tegemoet moeten gaan, dan zal dit hooguit minder teleurstellend zijn. Overigens gaat het met deze statistiek zoals met alle andere statistieken. Grosso modo krijgen ze gelijk maar in ieder individueel geval moet men het toch maar afwachten. De stelling van White dat het zesde jaar uitermate zwak is belooft niet veel goeds voor 2014 want het is Obama’s zesde jaar.

De Decenniumjaren

Het Vladeracken Woordenboek zegt hiervan: “Een selectiemethode waarbij uitgegaan wordt van het laatste cijfer van een jaartal. Hierbij zijn de jaartallen eindigend op een 5 het meest interessant, gevolgd door de jaartallen eindigend op een 8. De jaartallen eindigend op een 0 zijn duidelijk het minst interessant gevolgd door de jaartallen eindigend op een 7.”

Het nu achter ons liggende jaar 2013 eindigde op een 3. De statistiek vermeldt, dat er in de jaren die door de studie bestreken werden 35 % winst gemaakt werd in de jaren eindigend op een 3. Dit is een gemiddelde per jaar van 3,23%. De werkelijkheid overtrof de statistiek dus vorig jaar. Voor de jaren eindigend op 4 zijn de vooruitzichten zelfs beter. Er wordt een totaal resultaat van 62% gegeven en dat is een gemiddelde stijging van 5,7% per jaar.

Dit zou de S&P500 op 1.954 en de AEX Index op 425 brengen eind 2014.

Conclusie

Wij hebben een aantal statistieken in een serie van drie artikelen bekeken. De resultaten waren als volgt:

Indicator S&P 500 Index AEX Index
Vooruitzicht Vooruitzicht
Januari Barometer Negatief Positief
Jan K Barometer Negatief Negatief
Januari Effect Negatief Negatief
Januari Indicator Negatief
Presidential Election Cycle Negatief
Achtjarige Presidentiële Cyclus Zwak
Decennium Jaren Positief

Uiteraard dient u zich bij het opmaken van uw mening te realiseren dat het hier statistiek betreft. Men heeft het dus over kansen, dat een markt beter of slechter er uitziet, niet over waarheden. Maar (en wij hebben het reeds eerder gezegd) er blijft ook nog de vraag of iedere analyse wel aan de statistische vereisten voldoet. In zoverre het onze eigen analyses betreft hebben wij reeds aangegeven dat wij denken dat 30 jaar niet voldoende is om statistisch significante conclusies te trekken.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Vladeracken BV houdt in haar analyses soms rekening met de hier besproken methodieken. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform de hier besproken methodieken belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand. De besproken effecten vertegenwoordigen een hoog risico.

9 gedachten over “De Statistieken spreken over 2013 en 2014 (3)”

  1. Het loont ook om eens te zien wanneer er een nieuwe president aan de macht kwam, Telkens als dat gebeurde kregen de stock- markets een behoorlijke tik om de oren: 1980 Reagen, 1988 Bush sr,1992 Clinton , 2000 Bush jr en 2008 Obama. Juist voor die wisselingen van de wacht konden de beurzen behoorlijk opklimmen. 2016 komt er weer een wisseling van de president aan, dat zou dus kunnen wijzen op een verder opgaande lijn van de beurzen , ook nog meegenomen het feit dat jaren die eindigen met een 5 , 2015, zeer positief zijn, in 2016,17 volgt dan de gevoelige tik naar beneden. Maar ja als je al die jaren Aandelen hebt vastgehouden voor uitsluitend een goed dividenrendement boeit het je minder en tot slot alleen maar beter van geworden gewoon om niks te doen.

  2. Martin Armstrong heeft het ook over september 2014 zie z’n economic confidence model , wanneer de volgende opgaande lijn weer word opgepikt met een verdubbeling van de Dow eind 2015…., lijkt mij trouwens nogal wat, Gijbrecht heeft het , in z’n column ook over september 2014 , wel leuk dat sommige dingen dan weer bijmekaar komen, een perfect storm naar boven?

  3. Onno,
    Armstrong baseert zijn ‘bevindingen’ op economische gronden, terwijl een beurs daar helemaal niet mee bezig is. Waarom blijf je toch zo hangen in iets wat geen waarheid zal blijken te zijn….

  4. De inflatie is nu gedaald naar 0,7% in januari, hetzelfde niveau als in 1997 na de Aziatische financiële crisis en na de val van Lehman brothers in 2008. President Draghi streeft een inflatie na van 2 % . We weten wat er na 1997 en 2008 gebeurde met de aandelenbeurzen

  5. Inderdaad Onno, wat er na ’97 en 2008 gebeurde weet iedereen, maar inflatie had daar niets mee te maken, simpelweg was dat het patroon van markten.
    Het blijft moeilijk voor je om aan te nemen dat markten een wederkerend patroon hebben, geloof ik.., want daar hebben we het hier over, beursstanden, niet over wat de economie gaat of zal doen.

    Inflatie, denk eens in deflatie…

  6. Dag Edwin en Onno,

    Eonomie is wel degelijk de basis van koersontwikkelingen. Het gaat daarbij in mijn ogen echter om de verwachtingen van beleggers ten aanzien van de toekomende economische ontwikkelingen, zowel op macro- als op micro-niveau. Verwachtingen hoeven daarbij niet uit te komen. Maar dat betekent altijd, dat een analist eerst de economische ontwikkelingen van dit moment moet vaststellen, daarna zijn eigen verwachtingen daaromtrent en vervolgens de verwachtingen van “de markt” d.w.z. andere spelers op de financiële markten moet zien te bepalen. En ja, daarbij helpt het als er aan scenario-analyse gedaan wordt (inflatie of deflatie). Feit is dat overheden de komende jaren gebaad zullen zijn bij een wat hogere inflatie en feit is ook dat alle maatregelen in het Westen maar ook in bijvoorbeeld China en Japan gericht zijn op het stimuleren van inflatie. Ik sluit mij dus aan bij Onno, het is telkens weer mooi om te zien hoe zaken samenkomen.

    Mvg,

    Gijsbrecht K. van Dommelen

  7. Heer van Dommelen,

    De basis van koersontwikkelingen is gewoon de mens, en dit is terug te vinden in de grafiek, deze grafiek is te lezen.Zonder naar de economie te kijken weet je al welke richting een beurs op gaat. Plaats bijvoorbeeld eens de pitchfork indicator in de grafiek van een beurs, of een ander willekeurige trend indicator, en de richting is je duidelijk, en duidelijker is het bijna niet te verkrijgen om economie uit te sluiten voor de richting van een beurs.

    Economie is van belang voor, rente, inflatie/deflatie, maar niet voor het verloop van een beursindex die gewoon te ‘meten’ valt. En inderdaad, soms komen dingen ‘samen’, zwaar lopende economische ontwikkelingen en tegenvallende koersontwikkelingen van de beurs, dat is gewoon een kwestie van pech…, maar niet het gevolg van het éen met het ander
    Soms verloopt het nu eenmaal zo, en in de geschiedenis is dit al vaker voorgekomen..

    1. Onno, de acties van de ECB zullen weinig uithalen, misschien een kortstondig iets maar daar houdt het ook mee op. Wat wel effect heeft is renteverhoging, dat is straks uit noodzaak geboren…En of je daar dan zo blij mee zult zijn betwijfel ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.