Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vooruitzichten koffieprijs

Vermogensbeheerder INVINCO heeft u de afgelopen weken al herhaaldelijk gewezen op de bijzondere ontwikkelingen op de markt voor landbouwproducten. Wij hebben u meerdere malen getipt over koffie, tarwe, suiker en mais.

De prijs van koffie is door het dak heen geschoten als gevolg van extreem droog en warm weer in Brazilië. De prijs steeg in 2 maanden tijd van $106 naar $154 per baal. Bedenk dat 1 cent stijging een waarde $ 375 vertegenwoordigt op de futuresmarkt.

>> Klik hier voor onze tip op 20 november 2013 <<

>> Klik hier voor onze tip op 12 februari 2014 <<


Figuur 1 Koffieprijs schiet de lucht in

In tegenstelling tot de verwachtingen van de markt aan het einde van 2013 zijn prijzen voor veel soft commodities als mais, tarwe, koffie en suiker niet gaan dalen, maar juist gaan stijgen. Althans, dat denken ze bij het Amerikaanse ministerie van landbouw.

In het laatste zogeheten Was de rapport tonen de ambtenaren zich alles behalve optimistisch. Ze verlaagden het niveau van voorraden voor een reeks van gewassen. De oorzaak is een combinatie van slecht weer, dat de nieuwe oogst in de waagschaal zet en een onverwacht sterke vraag uit het buitenland. Zo loopt de prijs van tarwe momenteel sterk op, omdat het ministerie de voorraden voor het oogstjaar 2013-2014 met maar liefst 50 miljoen bushel neerwaarts heeft bijgesteld. Dat is een factor tien meer dan waarmee de markt rekening hield. Niet alleen kan de oogst gaan tegenvallen door het aanhoudende strenge winterweer, maar tegelijkertijd stijgt de vraag uit de exportsector. De export voor tarwe kwam dit oogstjaar uit op maar liefst 638, 793 ton en dat was aan de absolute bovenkant van de voorspellingen. De grote vraag naar Amerikaanse tarwe is het resultaat van mindere oogsten in landen als Argentinië en Oekraïne door slechte weersomstandigheden. Deze landen, maar ook een land als Canada, kunnen niet aan de traditionele vraag naar hun landbouwproducten voldoen.


Figuur 2 Met dank aan de exporteurs

Het Amerikaanse ministerie schildert een gelijksoortig beeld voor mais. Ook voor deze graansoort is de vraag uit het buitenland groter dan eerder verwacht. In de laatste week van januari exporteerden Amerikaanse boeren 1,7 miljoen ton mais, veel meer dan de beoogde 1,4 miljoen ton. De extra vraag kwam vooral uit Japan. Dat land haalt zijn tarwe en mais traditiegetrouw uit Canada, maar – zoals gezegd – zowel voor tarwe als voor mais kan dit land niet aan zijn verplichtingen voldoen.


Figuur 3 Japan importeert nu wel Amerikaanse mais

Niet alleen de huidige kou bedreigt de landbouwoogsten in de VS. Volgens weerkundigen staan landbouwgebieden van Texas tot Iowa een langdurige periode van droogte te wachten in de maanden juni tot en met augustus. De weerkundigen baseren zich daarbij op bijzonder omstandigheden hoog in de atmosfeer. Daar botsen koudefronten uit het noorden en warmtefronten uit het zuiden op elkaar en dat gaat waarschijnlijk voor extreem weer zorgen. Zo kan het op de Great Plaines in mei nog gaan vriezen, terwijl er al in juni de eerste hittegolven zich kunnen melden. Het is eigenlijk onnodig om te zeggen, dat dit extreem weer niet positief zal uitpakken voor jonge landbouwgewassen.

De gevolgen van het aanhoudend droog en warm weer sinds december doen zich ook steeds meer voelen in Brazilië. De staat Sao Paulo, producent van suikerriet en sinaasappelsap is zwaar getroffen. Naar schatting is 35 tot 40 miljoen ton suikerriet als verloren te beschouwen. De gevolgen van de misoogst in 2014 zal zeker nog doorwerken tot in 2015. Een gebrek aan behoorlijke voorraden zal de prijs voor suikerriet hoog houden. Maar ook de staten Minas Gerais, de grootste producent van arabica koffie en Espirito Santo, belangrijk voor de productie van robusta koffie, zuchten onder de negatieve gevolgen van droogte en hitte. Veel koffiebonen komen niet tot wasdom en verpieteren op het land. Daarenboven lijden vooral jonge struiken onevenredig zwaar onder de droogte en dat voorspelt weinig goeds voor de diverse oogsten in 2015.

Hoe slecht de oogst er in Brazilië en in de VS voorstaat, blijkt wel uit het gedrag van hedge funds. Tot voor zeer kort waren ze heel erg bearish over de prijsontwikkeling van genoemde landbouwproducten, en namen ze vooral short posities in. Die opstelling is in record tempo 180 graden gedraaid. Volgens Commerzbank zijn alle zogeheten ‘speculatieve spelers’ gedraaid van short naar long. Alle short posities zijn volgens de Duitsers afgebouwd, behalve voor varkens en vee.

INVINCOIn 2013 heeft INVINCO beleggers met grote regelmaat gewezen op de kansen en bedreigingen voor de belegger, die de markt voor soft commodities biedt. Daar gaan we in 2014 onverminderd mee door. Geheel tegen de verwachtingen in biedt die in 2014 beleggers opnieuw grote kansen. Als u daar als particuliere belegger gebruik van wenst te maken, dan is het niet onverstandig kennis te maken met INVINCO.

101713_0018_Olieprijsza3.png

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *