De paasverrassing voor beleggers

De koersen schoten omhoog in het voorjaar – in tegenstelling tot de prognoses voor economische groei. Het is echter verrassend welke beleggingscategorieën het meest hebben geprofiteerd.

Kort voor Pasen gaf de aandelenmarkt deze week veel beleggers een verrassingsei. En het was een leuke verrassing omdat weinigen dat hadden verwacht: Deze dagen, zijn niet alleen de bomen weer groen, maar ook de overgrote meerderheid van de aandelenindices.

De Dax heeft een mooie winst van 11 procent in de afgelopen 3 maanden geboekt. de Amerikaanse S & P500 ongeveer 10 procent en de Eurostoxx toch een respectabele 13 procent.  Als je de Europese Index over een periode van vijf jaar bekijkt, zul je zien dat het zijwaarts kantelt – en op tijd voor het einde van elk winterseizoen,. De Eurostoxx herstelde met bijna elke lente opnieuw krachtig en zocht het licht. Over het algemeen zijn de Europese waarden sinds 2011 echter verslechterd en maken ze, in tegenstelling tot veel andere indices, geen significante winst. Zelfs na deze winter is de jaarlijkse prestatie van de Eurostoxx nog niet positief: hoewel deze sinds het einde van het jaar is gestegen, maar momenteel slechts een rendement van nul procent oplevert op het twaalfmaandelijkse perspectief.

Maar is een winst waarschijnlijk? Hebben niet veel economen hun groeiverwachtingen naar beneden bijgesteld? Alleen deze week heeft de federale overheid hun verwachtingen teruggeschroefd: 0,5 procent groei, meer zou waarschijnlijk niet 2019 zijn. In tegenstelling tot de natuur, bloeit de economie momenteel niet, maar het kan zijn dat we een droge zomer in huis hebben, althans hier in Europa.

Kijk naar Amerika

Op dit moment ziet het er in Amerika iets anders uit: de S & P 500 heeft de zwakste trend van drie maanden gezet, maar het is wel voor het jaar. Omdat hij alweer 7 procent in de plus staat. Dat is veel gezien de crashes aan het einde van het jaar. Al ruim 27 maanden bepaalt Trump wat er in de Amerikaanse economie gebeurt, hij verlaagt sindsdien de vennootschapsbelasting en creëert prikkels voor Amerikaanse bedrijven om om hun buitenlands kapitaal terug te brengen naar de thuismarkt – zonder hoge belastingen te betalen. En dat verhoogde de koersen, althans aan het begin van zijn termijn. Ondertussen lijkt het belastingeffect te zijn afgebrokkeld.

De hogere winsten uit de belastingvermindering hadden eerder winstverbeterende effecten op korte termijn. Ok, beter dan niets, zou je nu kunnen zeggen. Maar hoe duurzaam is dat, vooral als er op enig moment sprake is van een dip in groei? En de kapitaalrendementen leidden vooral tot één ding: ze hebben hun eigen aandelen teruggekocht. Dat is gewoon een broekzak vestzak-effect, Hoewel het de koersen heeft gedreven, leidt het op de lange termijn alleen tot minder aandeelhouders die betrokken zijn bij de bedrijven en de bedrijven zelf hebben minder vrij kapitaal. En zelfs deze koerseffecten zijn sindsdien weer verdwenen. Dat de indices nog steeds stegen bewijst nogal dat, ondanks alle interventies, de economie het beter doet dan verwacht of gevreesd.

Maar waarom zijn de aandelenmarkten nu zo in de lentestemming? Terwijl veel spelers op de markt eerder behoorden tot het kamp van de beren is de stemming nu veranderd: Velen hebben gesloten de shortposities gesloten, wat niets anders is dan: ze verwachten nu stijgende koersen. Toegenomen instroom van kapitaal vanuit het buitenland heeft de DAX de afgelopen weken ook laten groeien.

Het waren de riskantere activa die sinds het begin van het jaar waren gestegen. Deze omvatten voornamelijk Chinese aandelen (32% hoger in het eerste kwartaal), grondstoffenfondsen gericht op energie (25% hoger) en technologieaandelen (20% hoger). Vooral degenen die de grootste verliezen hebben neergezet in 2018. Deze gebieden waren echter niet overtuigend voor het jaar. Omdat ze nu slechts heel dun in de plus zijn met een tot twee procent.

Aan de andere kant zijn de echte winnaars op jaarbasis anderen: met name de onroerendgoedfondsen geven ook een beeld van twaalf maanden, dat wil zeggen de vastgoedsector, hetzij in Noord-Amerika, Azië of wereldwijd. Daarnaast de grote bedrijven in Amerika en Azië en ook Midden-Amerikaanse bedrijven. Vanuit een Europees beleggersperspectief profiteerden de Amerikaanse aandelen vooral van de sterke Amerikaanse dollar. Op een termijn van drie jaar presteerden de techbedrijven goed, de aandelen van Hong Kong en Amerikaanse bedrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.