Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De bel voor de laatste ronde

Met de gedachte dat we in de turbulentie van vorige week een bodem in de aandelenmarkten hebben gezien, ga ik er vanuit dat we ons nu in de laatste stijgingsfase bevinden. Deze stijging zou als het goed is, het ingezette herstel vanaf maart 2009 moeten complementeren.

We gaan vandaag wat verder terug in de tijd om de grote lijn uit te zetten.

Terug in de tijd

Daartoe maken we enkele veronderstellingen zoals dat de bull markt in 1982 is gestart en tot 2007 heeft aangehouden. In de meeste markten is deze stelling goed te verdedigen. De Dow Jones, S&P 500 en de Duitse DAX voldoen aan die spelregels. De AEX is een compleet ander verhaal, maar dat komt door de sterk wisselende samenstelling van deze index en is om die reden geen goed referentiepunt.

Wanneer we uitgaan van een belangrijke top in 2007 dan is de snoekduik in de periode 2007-2009 de eerste dalingsbeweging geweest en hebben we dus sinds 2009 te maken met een herstel op deze aderlating. Dit herstel zou na nog een laatste opmars compleet kunnen zijn. Voor de S&P 500 is het doelgebied voor deze stijging het gebied 1350-1360.

TA S&P 500 23 maart 2011
TA S&P 500 23 maart 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

De tijd na het herstel

Op basis van het bovenstaande scenario, voor de trouwe lezers overigens niets nieuws, ga ik er  vanuit dat zodra het herstel is afgerond zich een nieuwe dalingsfase ontwikkelt. In de meeste gevallen is dit de heftigste beweging en in de meeste gevallen gaat deze beweging minimaal terug naar het punt waar het herstel is begonnen. Dit zijn echter allemaal aannames en dus een zwakke basis om daarop een beleggingsbeleid te formuleren. Statistisch gezien lijkt de kans echter erg groot dat we een aanzienlijke daling kunnen verwachten en daarmee lijkt het risico te groot om vol belegd te zijn. Het is dus zaak om de komende tijd, hopelijk tegen oplopende koersen, rustig aandelenposities af te bouwen.

TA S&P 500 23 maart 2011 grafiek 2
TA S&P 500 23 maart 2011 grafiek 2

Conclusie

Hoewel op dit moment nog prematuur, lijkt de tijd aangebroken om lange termijn posities eens grondig tegen het licht te houden. Mijn scenario is dat we bezig zijn met de laatste opgaande fase in de aandelenmarkten. Waar deze stijging stopt is op dit moment nog niet duidelijk. Voor de S&P 500 zou een stijging tot het gebied 1350-1360 mogelijk moeten zijn. Voor de AEX denk ik aan het gebied 380-390. Omdat er in Europa een aantal indices zijn die door de recente daling zijn verzwakt,  is een omslagpunt daardoor lastiger te bepalen en is het zaak om niet het onderste uit de kan te halen. Zoals het zich nu laat aanzien, is de tijd van gaan de komende tijd dus aangebroken.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Beleggerverschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Live Chatbox

Wij hebben op ons forum een live chatbox geïnstalleerd. Hierdoor kunnen onze bezoekers direct chatten met andere deelnemers. Verversen is niet meer nodig.

De chatbox kunt u vinden aan de zijkant van het forum. Je kunt hier heel trades in plaatsen. En je kunt ook melden als je aandelen koopt/verkoopt.

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Het is de bedoeling hier korte berichten te plaatsen. De langere berichten kunnen op het forum.

Voor degenen met een brede scherm willen:
https://www.dekritischebelegger.nl/forum/?chat

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *