DAX : tweede grootste dagverlies van het jaar

De winstreeks van de DAX is voorbij. Na acht opeenvolgende dagen van stijgende koersen, was er gisteren een daling van 1,13%. Dat klinkt niet veel, maar het is eigenlijk het grootste verlies sinds 3 januari en daarmee de op één na grootste daling op een handelsdag dit jaar.

De financiële markten beleven buitengewone tijden met recordhoogtes op aandelen- en cryptomarkten, en een historisch hoge goudprijs. Ondanks optimisme waarschuwt marktprofeet Gary Shilling voor overgewaardeerde aandelen en een mogelijke recessie. Sterke stijgingen leiden vaak tot correcties. Ons DAX-Easy systeem biedt een slimme oplossing. Gratis brochure voor meer informatie.

Dagelijkse schommelingen

De daling is opmerkelijk, gezien de geringe koersschommelingen die we tot nu toe dit jaar hebben gezien, zelfs tijdens de stijgende koersen. In 2024 is er pas vijf keer een koersverandering van meer dan 1% ten opzichte van de voorgaande dag geweest. Dit is slechts 8% van alle handelsdagen, terwijl het historische gemiddelde 35% is. Dit suggereert dat we in de nabije toekomst meer uitgesproken koersschommelingen kunnen verwachten.

Waarschuwingssignalen

De daling van de DAX past in het beeld van een naderende pauze in de opwaartse trend. De index bevindt zich nu in een opwaartstrendkanaal, maar is recentelijk teruggevallen. Dit is, naast andere signalen, een waarschuwing dat de index na de recente hoogtevrees mogelijk een adempauze neemt.

Mogelijke steunniveaus bij een verdere daling zijn:

  • Het hoogste punt van de recente opwaartse trend: 18.039 punten
  • Het laagste punt van de recente opwaartse trend: 17.900 punten
  • De opwaartstrendlijn en het 38,2%-Fibonacci-retracement (beide momenteel op 17.720 punten)

Conclusie

De DAX heeft na een lange periode van stijging een flinke daling meegemaakt. Dit kan een signaal zijn dat de opwaartse trend tot een einde komt en dat de index een pauze gaat nemen. De komende tijd zullen we zien of de index inderdaad stabiliseert of verder daalt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.