Renteverlagingen Fed: onzekerheid troef

Vandaag was de stemming bedrukt in Azië nadat de krachtigste aardbeving in 25 jaar de operaties bij TSM en United Microelectronics stillegde. Elders kleurden belangrijke aandelen- en obligatiemarkten in Europa en de VS gisteren rood. De stijgende olie- en grondstofprijzen voedden de inflatieverwachtingen, terwijl verdere kracht in de Amerikaanse economische gegevens zorgen aanwakkerde dat de Federal Reserve (Fed) de rentetarieven dit jaar mogelijk niet zo veel zal verlagen als gehoopt.

Rode cijfers in Europa en de VS

Elders werden ook de belangrijkste aandelen- en obligatiemarkten in Europa en de VS gisteren rood geschilderd; stijgende olie- en grondstoffenprijzen wakkerden inflatieverwachtingen aan, terwijl verdere sterkte in de Amerikaanse economische gegevens de zorgen verhoogde dat de Federal Reserve (Fed) dit jaar misschien niet zo veel de rente zal verlagen als gewenst. De gegevens van gisteren toonden een sneller dan verwacht herstel in fabrieksorders, hoewel het aantal vacatures meer dan verwacht daalde.

Fed’s renteverlagingen

De markt prijst nu minder dan drie renteverlagingen van de Fed dit jaar in, onder de drie renteverlagingen die vorige maand door de Fed-leden op de FOMC-vergadering werden uitgezet. En hoewel Fed’s Mary Daly en Loretta Mester zeiden dat drie renteverlagingen dit jaar passend lijken – God weet waarom – voegde Mester eraan toe dat ‘het een close call is’ of er minder renteverlagingen nodig zullen zijn. Ze verwees zeker naar robuuste economische gegevens en opwaarts tikkende inflatie!

Amerikaanse rendementen en dollarindex

Het rendement op de Amerikaanse 2-jaarsrente steeg gisteren tot 4,73%, het rendement op de 10-jaarsrente steeg tot 4,40%, de S&P500 tikte een teen onder het niveau van 5200 maar slaagde erin om boven dit psychologische merkteken te sluiten. Nasdaq sloot bijna 1% lager en de volatiliteit steeg. De Amerikaanse dollarkoers daalde echter ondanks de positieve druk op de rentes.

Vooruitzichten voor de Amerikaanse economie

Vandaag hebben beleggers hun ogen gericht op de ISM-index voor niet-verwerkende industrie en de laatste ADP-gegevens. Er wordt verwacht dat de Amerikaanse economie in maart bijna 150.000 nieuwe particuliere banen heeft toegevoegd. De banengegevens van vrijdag zullen het verschil maken tussen degenen die drie renteverlagingen verwachten en degenen die er slechts twee verwachten.

Een sterke reeks werkgelegenheidscijfers – die meer pit zou toevoegen aan de sterke Amerikaanse groei en oplopende inflatie – zou de hand van de duiven van de Fed verder moeten verzachten, wegen op de waarderingen van aandelen en obligaties en de Amerikaanse dollar ondersteund houden tegen de meeste majors, te beginnen met de euro.

Europese inflatie en economie

De EURUSD veerde op voordat hij gisteren 1,0740 raakte toen de Amerikaanse dollar scherp daalde ondanks ondersteunende economische gegevens. Maar de gegevens die in Europa zijn vrijgegeven, bevestigden dat de inflatie in Duitsland voor de derde opeenvolgende maand is afgenomen. De verwachting is dat de inflatie in de eurozone verder zal afnemen.

De headline inflatie wordt verwacht te dalen van 2,6% naar 2,5% en de kerninflatie van 3,1% naar 3%.

Britse inflatie en economie

In tegenstelling tot de sterke Amerikaanse groei en stijgende Amerikaanse inflatie sinds het begin van het jaar, rechtvaardigen de aanhoudende vertraging in de Europese inflatie en sombere economieën in de eurozone een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB). Dit zal naar verwachting druk blijven uitoefenen op de EURUSD. Over het Kanaal gezien, steunde Cable bijna 1,2550 tegenover een over het algemeen zwakkere Amerikaanse dollar, maar de gegevens voedden de hoop op een renteverlaging door de Bank of England (BoE): de inflatie in Britse winkels daalde naar het laagste niveau in meer dan twee jaar.

De VS in isolatie

Hoewel de Amerikaanse economie zich op een eiland lijkt te bevinden met verrassend sterke economische gegevens en toenemende inflatie, kan de inflatie van de dollar gemakkelijk overslaan naar de rest van de wereld als de Amerikaanse dollar sterker wordt gesteund door een significante daling in verwachtingen van een toegeeflijke Fed.

De onzekerheid over het aantal toekomstige renteverlagingen van de Fed blijft de markten beïnvloeden en kan verdere schommelingen veroorzaken in valuta’s, aandelen en obligaties over de hele wereld.

FTSE 100 en inflatiezorgen

FTSE 100 op een goede plek om in te halen met de rest van de westerse indices De rugwind als olie- en grondstoffenprijzen momentum oppikken en de Britse blue-chip index zou een goede hedge kunnen zijn tegen stijgende inflatiezorgen.

Amerikaanse aandelen en de Fed

Aan de overkant van de oceaan veroorzaakt een verandering in de verwachtingen van de Fed stemmingsschommelingen in Amerikaanse aandelen. Een sterke economie op zichzelf is geen reden tot bezorgdheid. Als Amerikaanse bedrijfswinsten blijven stijgen, kan dit helpen voorkomen dat de aandelenmarkt ineenstort.

Tesla en Rivian

Gisteren publiceerde Tesla het rapport met de leveringscijfers voor het eerste kwartaal. De cijfers waren teleurstellend. Analisten rekenden op een daling van de leveringen met zo’n 6% ten opzichte van een jaar eerder, maar de leveringen daalden met maar liefst 8,5%. Bovendien liepen de voorraden op. Deze toenemende voorraad zal de kasstroom van Tesla verder onder druk zetten. De aandelenkoers sloot bijna 5% lager. Zolang het verhaal over de jaarlijkse verkoopsgroei van 50% onwaarschijnlijk blijft, zal Tesla naar verwachting verliezen blijven lijden. De koers-winstverhouding van Tesla is nog steeds rond de 63, wat betekent dat het bedrijf nog flink kan zakken.

Elders bouwde en verkocht Rivian meer elektrische auto’s (EV’s) dan verwacht. Toch daalde de koers van het aandeel met meer dan 5%. Dit is te wijten aan de algehele sombere vooruitzichten voor de EV-sector.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.