DAX: adempauze in april

De omstandigheden voor de DAX zijn tijdens de paasdagen nauwelijks veranderd. Vanochtend wordt een licht positieve opening verwacht. Met een slotstand van 18.492 punten op donderdag, stegen de Duitse standaardwaarden in de eerste drie maanden van 2024 met 10,4% – het zesde beste resultaat ooit behaald in een startkwartaal.

April: een sterke maand

Met april volgt nu de historisch gezien op één na sterkste maand. Gemiddeld behaalde de DAX een plus van 2,5%, dat alleen in november (+2,7%) werd overtroffen. Sinds 1987 was de aprilbalans in 69% van de gevallen positief.

Prestaties na een succesvol startkwartaal

Maar hoe ziet het eruit als het startkwartaal succesvol is geweest? Het goede nieuws: in 13 van de in totaal 23 jaar zette de koersstijging in april door. Gemiddeld werd echter slechts een magere plus van 0,03% behaald.

De invloed van een negatief eerste kwartaal

Het succes van april is vooral te danken aan jaren waarin de DAX na drie maanden een negatief resultaat behaalde. In dat geval was er in 12 van de 13 gevallen een tegenbeweging met een gemiddelde waardestijging van 6,9%.Dit suggereert dat een sterk eerste kwartaal mogelijk een indicatie is dat de index in de huidige maand een adempauze neemt.

Conclusie

Het sterke eerste kwartaal van 2024 voor de DAX-index kan worden beschouwd als een indicatie dat de index mogelijk een adempauze neemt in april. Historische gegevens laten zien dat een dergelijke pauze vaak volgt op een periode van sterke groei. Investeerders moeten daarom voorbereid zijn op mogelijk bescheiden winsten in de komende maand.

Bron: HSBC

De financiële markten beleven buitengewone tijden met recordhoogtes op aandelen- en cryptomarkten, en een historisch hoge goudprijs. Ondanks optimisme waarschuwt marktprofeet Gary Shilling voor overgewaardeerde aandelen en een mogelijke recessie. Sterke stijgingen leiden vaak tot correcties. Ons DAX-Easy systeem biedt een slimme oplossing. Gratis brochure voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.