DAX: stijgt de spanning op de beurs?

De beursweek begon met een bekend patroon: de DAX schommelde rond de 18.000 punten. Voor de vierde dag op rij sloot de index onder dit belangrijke niveau. Dit kan duiden op een naderende koersdaling.

De financiële markten beleven buitengewone tijden met recordhoogtes op aandelen- en cryptomarkten, en een historisch hoge goudprijs. Ondanks optimisme waarschuwt marktprofeet Gary Shilling voor overgewaardeerde aandelen en een mogelijke recessie. Sterke stijgingen leiden vaak tot correcties. Ons DAX-Easy systeem biedt een slimme oplossing. Gratis brochure voor meer informatie.

Technische indicatoren wijzen op overbought

De RSI, een indicator die de overbought- of oversold-status van een aandeel of index meet, staat nog steeds in de overbought-zone. Dit betekent dat de markt mogelijk oververhit is en dat er een correctie kan plaatsvinden.

De MACD, een andere indicator die de trend van een aandeel of index analyseert, dreigt een negatief signaal te geven. Dit zou betekenen dat de opwaartse trend mogelijk ten einde is.

Wat interessant is, is dat de DAX de laatste twee handelsdagen binnen de schommelingsbreedte van afgelopen donderdag bleef. De binnenstaven die worden beschreven, benadrukken het huidige “maak of breek” karakter.

Belangrijke niveaus om in de gaten te houden

De eerste ondersteuningszone ligt bij het oude recordniveau van 17.879 punten. Belangrijker is de trendlijn die de toppen van 2015 en 2021/22 met elkaar verbindt. Deze lijn ligt nu rond de 17.701 punten.

Als de DAX onder deze trendlijn duikt, kan dit een forsere daling in gang zetten. De volgende ondersteuningsniveaus liggen dan bij 17.663, 17.643 en 17.619 punten.

Niveau Type Belang
18.000 Weerstand Psychologisch niveau, ronde nummer
17.879 Steun Oud recordniveau
17.701 Steun Trendlijn die toppen van 2015 en 2021/22 verbindt
17.663 Steun Ondersteuningszone
17.643 Steun Ondersteuningszone
17.619 Steun Ondersteuningszone

Conclusie

De DAX bevindt zich in een cruciale fase. De index stuit op stevige weerstand bij 18.000 punten en technische indicatoren wijzen op een mogelijk overbought-scenario. De komende dagen zullen uitwijzen of de index de 18.000 punten kan breken of dat een correctie volgt.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.