DAX op bijna recordhoogte – nu nog instappen?

Gezien de aanhoudend lage rente-omgeving overwegen steeds meer beleggers aandelen in hun portefeuilles. Ook de DAX profiteert hiervan. Gezien de behaalde recordniveaus rijst de vraag of de stijging op een vergelijkbare dynamische manier doorgaat of dat het nodig zal zijn om eerst even stoom uit te blazen.

Opwaarts potentieel is momenteel beperkt

De Duitse aandelenmarkt heeft zich de afgelopen maanden uitermate positief ontwikkeld. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een blik op de DAX, die van zijn correctie-dieptepunt van 11.450 punten eind oktober 2020 naar meer dan 15.400 punten is gestegen medio april 2021. Tijdens deze opwaartse beweging steeg de Duitse beursgraadmeter aan het begin van het jaar boven het hoogste punt van februari 2020 en vestigde vervolgens herhaaldelijk nieuwe records. Deze positieve ontwikkeling en de nieuwe hoogtepunten kunnen een psychologische hindernis vormen voor investeerders die nog niet ingestapt zijn. Temeer omdat door de koersstijging ook de waarderingsverhoudingen zijn gestegen. Tegen deze achtergrond ziet Marcus Landau,Senior Manager Public Distribution bij DZ BANK momenteel een beperkt potentieel voor grote koersstijgingen in de index. Hun prognose voor de DAX eind 2021 is momenteel 15.000 punten.

Aan de andere kant worden beleggers al lang geconfronteerd met een omgeving die wordt gekenmerkt door lage rentetarieven. Ze verwachten in de nabije toekomst geen significante verandering in deze situatie. Dit betekent dat rentedragende beleggingsvormen over het algemeen minder aantrekkelijk zijn omdat ze nauwelijks kunnen worden gebruikt om een ​​significant positief rendement te genereren.

Bij conservatieve renteproducten is de reële rente (rekening houdend met inflatie) doorgaans negatief. Aandelen kunnen dus een alternatief zijn voor beleggers, maar brengen ook een hoger risico – trefwoord koersverliezen – met zich mee dan klassieke spaarvormen. Gezien het koersniveau dat de DAX inmiddels heeft bereikt en naar hun mening beperkte mogelijkheden voor verdere groei, rijst de vraag of directe investeringen in de DAX op dit moment zinvol zijn.

Geld verdienen in elke markt? Onze beleggingsrobot kan inspelen op stijgende -en dalende markten. Vraag hier de gratis brochure aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.