DAX: gap als waarschuwing voor correctie?

In de dynamische wereld van de aandelenmarkt is het essentieel om de signalen te begrijpen die de markt ons geeft. Een van deze signalen is de ‘gap’. In dit artikel bespreken we hoe een recente ‘gap’ in de DAX-index een waarschuwing kan zijn voor een aanstaande correctie.

Na periodes met weinig schommelingen volgen vaak perioden met hogere volatiliteit. Dit gedragspatroon kan mogelijk de eerste belangrijke gebeurtenis van het nieuwe jaar aanduiden. De afgelopen dagen hebben de analisten van HSBC herhaaldelijk gewezen op de geringe afstand tussen het bovenste en onderste Bollinger Band (momenteel op 16.815/16.538 punten). Het neerwaartse gap van gisteren (16.609 naar 16.582 punten) is een extra waarschuwing, vooral omdat de grenzen van de volatiliteitsindicator sinds gisteren weer uit elkaar lopen.

Vermijd emotionele beleggingsbeslissingen en beleg automatisch. DAX-Easy: automatisch winst maken met de Duitse beurs. Geen kennis, ervaring of kosten nodig. Vraag nu onze gratis brochure aan en ervaar zelf hoe makkelijk beleggen kan zijn met DAX-Easy.

Wat is een ‘Gap’?

Een ‘gap’ is een term uit de technische analyse die verwijst naar een situatie waarin de koers van een aandeel of index plotseling springt van het ene niveau naar het andere, zonder dat er handel plaatsvindt op de tussenliggende prijsniveaus. Dit kan gebeuren bij de opening van de markt, na een belangrijk nieuwsbericht, of door andere factoren die de markt beïnvloeden.

De Huidige Situatie

Onlangs was er een neerwaartse ‘gap’ in de DAX-index, waarbij de prijs sprong van 16.609 naar 16.582 punten. Dit kan een waarschuwingssignaal zijn voor beleggers, omdat het kan wijzen op een toename van de volatiliteit en mogelijk een aanstaande correctie.

Een eerste ondersteuningsniveau wordt gevormd door het dieptepunt van 5 januari (16.449 punten), voordat de 50-daagse lijn (momenteel op 16.277 punten) opnieuw in beeld komt. Deze bewegende gemiddelde lijn komt ook in de buurt van de oude uitbraakniveaus op 16.300/16.500 punten. Ondanks de hobbelige start van het jaar, die goed verklaarbaar is door het optimistische marktsentiment en oververhitte indicatoren, is ook de vorming van een “bullish” correctievlag nog mogelijk (zie grafiek). Hiervoor is echter een sterke stijging boven het bovenste Bollinger Band of boven het hoogtepunt van 11 januari op 16.839 punten nodig.

Wat betekent dit voor Beleggers?

Voor beleggers kan dit betekenen dat het tijd is om hun posities te heroverwegen en mogelijk beschermende maatregelen te nemen. Het is echter ook mogelijk dat de markt een ‘bullish’ correctievlag patroon vormt, wat een positief signaal kan zijn. Dit zou echter een sprong vereisen over het bovenste Bollinger Band of over de piek van 11 januari op 16.839 punten.

Conclusie

Hoewel de markt onvoorspelbaar is, kunnen technische indicatoren zoals ‘gaps’ waardevolle inzichten bieden in mogelijke toekomstige bewegingen. Het is belangrijk voor beleggers om deze signalen in de gaten te houden en hun strategieën dienovereenkomstig aan te passen.

Bron: HSBC

Beschrijving Waarde
Bovenste Bollinger Band 16.815 punten
Onderste Bollinger Band 16.538 punten
Neerwaartse Gap (van – tot) 16.609 – 16.582 punten
Dieptepunt van 5 januari 16.449 punten
50-dagenlijn 16.277 punten
Oude uitbraakmarkeringen 16.300/16.500 punten
Piek van 11 januari 16.839 punten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.