DAX: een vergeten grafiek

Bijna een procent boven het niveau van de vorige dag, schommelde de leidende Duitse beursindex door de laatste handelsdag van de week. Ondanks een stijgend aantal besmettingen blijft de stemming goed. Voor veel beleggers lijken in te slaan na de recente correctie.

De DAX kan ’s middags boven de 12.600 punten houden. Amerikaanse futures wijzen op dit moment ook op een betere start op Wall Street. Goede cijfers van de Britse Barclays Bank helpen de hele Europese banksector.

Tv-duel onschadelijk
Het tv-duel tussen president Donald Trump en uitdager Joe Biden zorgde voor een zekere ontspanning op de vloer. Het debat was veel objectiever dan de eerste klappen tussen de tegenstanders. Ook de goedkeuring van Remdesivir door de Amerikaanse gezondheidsautoriteit voor de behandeling van corona ondersteunt het sentiment. Last but not least is er nog hoop dat er in de VS een nieuw stimuleringspakket kan worden gelanceerd.

Een vergeten grafiek

Een manier op naar de grafiek te kijken is de zogenaamde point and figure grafiek. Het is een methode die een indruk geeft van het koersverloop. Deze wordt tegenwoordig niet meer gebruikt maar is soms zeer effectief. In de grafiek worden de koersbewegingen weergegeven door gebruik te maken van kolommen met kruisjes (stijgende koers) en rondjes (dalende koers).

De bulls lieten een (up) reactie zien op basis van het dieptepunt van 25 september (12.342 punten).

Na een test van deze grens kon de aandelenbarometer zich aanzienlijk herstellen. Maar dat was hard nodig, want het genoemde niveau fungeert als een belangrijk sleutelmerk, waaronder de zijwaartse fase van de afgelopen maanden zou uitmonden in een topformatie.

DAX 23 oktober 2020

Bron: HSBC

In dit verband is het interessant om de Point & Figure Chart van de DAX te bekijken. In het geval van een daling onder het dieptepunt van september, zou er ook een shortsignaal optreden in deze kaartweergave. Aan de andere kant is het nodig om hier de 13.000 te herwinnen, om de technische uitgangspositie stabiliseren. Aan de positieve kant, harmonieert de P&F chart heel goed met de 50-dagen lijn (momenteel op 12.930 punten) en de meest recente “swing high” op 13.029 punten. Het herstel dat gisteren begon, zet de DAX waarschijnlijk vandaag voort. Er is dus een kans op een verder herstel.

Automatisch Beleggen

Geld verdienen zonder hier veel voor hoeven te doen en zonder verplichtingen? Vraag hier onze gratis brochure aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.