De zorgen over een dreigend faillissement van Evergrande nemen wat af. De Dax en Dow Jones staan stevig in de plus. Fed-voorzitter Jerome Powell signaleert een ommekeer in het monetaire beleid.
Europese investeerders reageerden opgelucht op een deal tussen de noodlijdende vastgoedgroep China Evergrande en haar schuldeisers . Dax en EuroStoxx 50 wonnen woensdag elk ongeveer één procent tot respectievelijk 15.506 en 4.145 punten. Het aandeel van de Chinese vastgoedgigant Evergrande , dat eerder was gezakt naar Pennystock-niveaus, won woensdag zo’n 50 procent.
In de VS stegen ook de Dow Jones en Nasdaq. De S&P 500, die breder in de markt staat, noteerde 1,18 procent sterker aan het einde van de handel in Europa. Op de technologiebeurs verbeterde de Nasdaq 100 met ongeveer één procent tot 15.178 punten. ’s Avonds maakte de Amerikaanse Federal Reserve bekend dat ze pas in 2022 een initiële renteverhoging zou overwegen en nog even zou wachten met het afbouwen van de obligatieaankopen (tapering). Volgens de nieuwe prognose van de Fed zouden in 2023 nog drie renteverhogingen kunnen volgen. Dit is een duidelijk teken van een ommekeer in het monetaire beleid, maar is ondanks de hoge inflatie nog niet aanstaande. De Amerikaanse indices Dow Jones en Nasdaq sloten woensdag elk rond de 1 procent.
Amerikaanse beurzen sluiten met winst
Wall Street ging woensdag in de herstelmode. Aan het begin van de week drukte de angst voor de in moeilijkheden verkerende Chinese vastgoedsector nog op de stemming. Nu heeft de zwaar in de schulden stekende Chinese vastgoedgigant Evergrande, naar eigen zeggen, zich gewaagd aan rentebetalingen en daarmee voor enige verlichting op de aandelenmarkt gezorgd.
Bovendien waren er, zoals beleggers hoopten, tegen het midden van de week geen negatieve signalen van het monetaire beleid: de Amerikaanse Federal Reserve houdt voorlopig vast aan haar zeer ruime monetaire beleid, maar stevent af op een minder genereuze koers zoals verwacht. De centrale bank signaleerde dat aankopen van effecten ter ondersteuning van de economie binnenkort kunnen worden teruggeschroefd.
De leidende index Dow Jones Industrial ging 1,00 procent hoger op 34 258,32 punten uit de handel . De marktbrede S&P 500 won 1 procent tot 4395,64 meter. De technologiezware Nasdaq 100 steeg 1 procent tot 15.176 punten.
De zorgen over de ineenstorting van het Chinese Evergrande ebden weg. De vastgoedgigant, die in totaal US $ 305 miljard in de schulden heeft, maakte bekend met behulp van “private onderhandelingen” een oplossing te hebben gevonden voor de op donderdag verschuldigde rentebetaling voor een yuan-obligatie die loopt tot 2025. Maar het blijft onduidelijk wat dit precies betekent, klaagden de experts van Rabobank. Het bedrijf kan ook met de obligatiehouders een uitstel, korting of termijnbetalingen zijn overeengekomen. “Het blijft ook de vraag of het bedrijf de 83,5 miljoen dollar rente zal betalen op een dollarobligatie, die ook donderdag moet worden betaald.” Volgens de onafhankelijke analist Robin Bhar zal de regering in Peking Evergrande niet laten vallen. “Het zal niet toelaten dat de economie wordt verstoord.
Grondstofprijzen stijgen weer
Ook op de grondstoffenmarkt was een opluchtingsrally waar te nemen. Met een plus tot 3,8 procent tot 9314 dollar per ton ging koper op weg naar de grootste dagelijkse winst in ruim een half jaar. De angst voor het einde van tal van bouwprojecten in het geval van een instorting van Evergrande had de afgelopen dagen gevolgen voor het metaal dat nodig is voor hoogspannings- en waterleidingen.
Bitcoin met lichte verliezen
De cryptocurrency Bitcoin noteerde lager dan de dag ervoor. Woensdagochtend was de prijs van de oudste en bekendste digitale valuta op het handelsplatform Bitstamp 1,5 procent zwakker op 42.500 dollar. Nog maar twee weken geleden kostte de grootste crypto-investering naar marktwaarde een goede 10.000 dollar meer.
Start met Automatisch Beleggen
Vanwege het stijgende aantal besmettingen met het coronavirus en een andere tegenslag in de ontwikkeling van een vaccin zien beleggers af van aandelen.
De aandelenmarkt kan zich wel eens opmaken voor een nog grote correctie omdat de waarderingen zo sterk gestegen zijn. Gisteren melden wij dat de Amerikaanse beurzen steeds meer uit het lood geslagen z...
Het Japanse bedrijfsleven kan wel eens de grote winnaar van de pandemie worden.
De legendarische beleggersgoeroe Jeremy Grantham waarschuwt voor een beurskrach. Hij acht het waarschijnlijk dat de huidige zeepbel op aandelenmarkten al vóór de maand mei knapt.