Twee maanden geleden gaf ik aan dat volgens de Spiral Calendar dag 7-27 en dag 7-28 de data zijn waarop beurzen plegen te crashen, ALS ze crashen. Zoals iemand onder het bewuste artikel schreef: de maan had er dit keer geen zin in. Is een crashachtige beweging daarmee van de baan? Integendeel.
In het aloude Egypte werd gewerkt met maar liefst 3 kalenders: de kalender van 365,25 dagen (onze Gregoriaanse kalender), een bewegende of burgerkalender van 360 dagen plus 5 aanvullende dagen en de maankalender van 29,5307 dagen. Met name die maankalender speelde bij de landbouw een belangrijke rol. Voor de helderheid: twaalf manen is heel iets anders dan twaalf maanden. Twaalf manen duren 12 x 29,5307 dagen = 354,36 dagen. Dat is zo’n 11 dagen korter dan één jaar volgens onze Gregoriaanse kalender (365,25 dagen).
Aangezien Egypte afhankelijk was van de landbouw, speelde de overstroming van de Nijl een hele belangrijke rol. De overstromingen bevruchtten het land met mineraalrijk slijk uit de bergen van Ethiopië. Tijdens en na de overstromingen werd het land bebouwd en kort daarna kon geoogst worden. De Egyptenaren hanteerden daarbij een 25-jaarscyclus. Het was René Schwaller de Lubicz (1887 – 1961) die hierover publiceerde. Wanneer we 25 jaar x 365 dagen nemen is dat gelijk aan 9.125 dagen. En dat is weer precies gelijk aan 9.125 : 29,5307 = 309 manen. Hier komen de Gregoriaanse kalender en de maankalender dus op zeer nauwkeurige wijze samen.
U zult misschien zeggen: fijn, maar wat moet ik ermee? Het getal 309 is echter niet toevallig. Liefhebbers van Fibonacci weten dat als we in de reeks 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 etc. twee opvolgende getallen door elkaar delen dat we dan Φ krijgen, spreek uit Phi, ofwel de gulden snede, een verhouding die we in de mens, de natuur en op de beurzen veel tegenkomen. Zo geeft 21/13, 34/21 of 55/34 een getal dat langzaam toegroeit naar 1,618, ofwel Phi. De omgekeerde verhouding, dus 13/21, 21/34 en 34/55 geeft 0,618. En wanneer we het laatste getal met 1000 vermenigvuldigen en delen door 2, dan geeft dat: (0,618*1000)/2 = 309! Ofwel 309 manen is een halve Gulden Snede en 50 jaar is 618 manen en daarmee gelijk aan de Gulden Snede (x 1000). Toeval? Nee beslist geen toeval.
Deze 25-jaarscyclus speelde in het oude Egypte al een belangrijke rol, maar speelt ook een rol op de effectenbeurzen. Zowel in 1912, 1937, 1962 alsook 1987 ondergingen de beurzen crashes of crashachtige bewegingen. Ik moest daaraan denken toen ik, 25 jaar na 1987, de analyse las van Christopher Carolan, de schrijver van de Spiral Calendar. Zie de grafieken hieronder.
Wat we zien is het volgende:
1987
Nieuwe maan 24 augustus Top +1 handelsdag 2746,65
Volle maan 7 september Bodem +1 handelsdag 2493,78
Nieuwe maan 22 september Bodem op de dag 2468,99
+10 dagen = 2 oktober 1987 Top 2662,37
2012
Nieuwe maan za. 15 september Top -1 handelsdag 13.653,24
Volle maan zo. 30 september Bodem -1 handelsdag 13367,27
Nieuwe maan ma. 15 oktober Bodem -1 handelsdag 13.325,93
+10 dagen Top op 25 oktober?
Het ritme van twee nieuwe manen en één volle maan wordt gevolgd door een periode van 10 dagen waarna de Dow Jones in 1987 een top maakte die voorafging aan de crash. Kijken we naar de beurzen in 2012, dan lijkt een soort van crashachtige beweging al begonnen. Niettemin is nu eerst nog een tussentijds topje mogelijk. Wanneer we namelijk 10 dagen al dan niet plus of min 1 handelsdag optellen bij 15 oktober dan komen we uit zo rond 25 oktober. Kijk ik naar de tides dan zie ik op dinsdag 23, woensdag 24 en donderdag 25 de laagste waarde (149 cm), hetgeen een top aangeeft. De achterliggende cijfers wijzen vooral naar woensdag 24 en donderdag 25 oktober. Een top(je) op één van deze dagen is dus goed mogelijk, voordat we opnieuw omlaag duiken. Maar de markten zijn nu zo zwak dat direct omlaag ook denkbaar is. Een crash à la 1987 zal het denk ik niet worden, maar we zitten wel duidelijk in de ‘danger zone’ waarin forse dalingen mogelijk zijn. Een eerstvolgende bodem zie ik pas op vrijdag 2 of maandag 5 november.
Die data zetten me weer aan het denken over de verkiezingen in Amerika op dinsdag 6 november 2012. Wat betekent het wanneer vóór 6 november de beurzen flink onderuit gaan? In 2008 voorspelde ik dat Obama zonder meer president zou worden. Zie hier mijn column en zie hier de column van Frits Conijn daarover in het FD.
Wie zich ooit in Socionomics heeft verdiept weet dat de beurs de beste graadmeter is van onze gemoedstoestand. Dalen de beurzen flink, dan gaan we, blijkt uit 200 jaar historie, negatiever denken over de zittende president en/of de zittende partij van de president. Voorafgaande aan dit artikel had ik nog e-mailcontact met Kirsten Verdel, de specialist bij uitstek ten aanzien van het becommentariëren van de debatten tussen Obama en Romney. In reactie op mijn bericht over het belang van de effectenbeurzen, gaf zij aan dat de werkloosheidscijfers belangrijker zijn voor de kiezers. Daarmee gaat zij uit van een exogene benadering: een oorzaak van buitenaf beïnvloedt de social mood van de kiezers. Ik ga echter uit van Socionomics en dat hanteert een endogene benadering: de social mood verandert, net als en tezamen met de effectenbeurzen, in golfbewegingen. Nieuws is het gevolg van de beurzen en niet andersom. De beurzen komen eerst en dan het nieuws. En die beurzen gaan, verwacht ik, de komende week/weken onderuit, met of zonder slechte werkloosheidscijfers. En dat heeft zonder meer negatieve gevolgen voor het stemgedrag van de Amerikaanse kiezers.
Zie deze grafiek die duidelijk laat zien wat het effect van de beurzen is op het stemgedrag van Amerika.
Het wordt denk ik, kiele-kiele, of in goed Nederlands: ‘too close to call’. De uitslag hangt uiteindelijk af van de daling van de effectenbeurzen vóór 6 november a.s. Gaan we nog 10% onderuit, dan kan Obama het m.i. wel vergeten. Is het niet meer dan 2%-5%, dan redt hij het misschien net.
Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl
Start met Automatisch Beleggen
Zoals verwacht liet de Europese Centrale Bank de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd.
Oktober is een gevreesde maand, de zogeheten oktoberdip is een bekend fenomeen. Wat kunnen we dit jaar echter verwachten?
De voltooiing van de topformatie van de afgelopen maanden wegen zwaar op de aandelenbarometer.
Aandelenstrategen bij Morgan Stanley verlagen hun aanbeveling voor Amerikaanse aandelen.
Tsjaa, in 200 jaar beursgeschiedenis kan het een keer overlappen. Die andere 199 jaar is er kennelijk geen beurscrash geweest. Tot de verkiezingen zal de gevestigde macht, Fed…., geen crash dulden. Integendeel, Q3 dwingt geld richting aandelen.
Grove misvatting. Ze kunnen de markten eindeloos manipuleren maar de markten winnen altijd. Altijd.
Dag Elmer,
Ik zie dat mijn quote “De maan had er dit keer geen zin in” een eigen leven begint te leiden op fora en Twitter.
Dat pleziert me.
Krachtige en puntige samenvattingen vallen in de smaak Dirk! Dank daarvoor.
Elmer,
Weer een interessant artikel. Bevestiging van een stormachtige herfst?
Onderschat inderdaad de Fed niet, mee eens met Jasper.
Krachtig artikel waarin je weer nek uitsteekt met bijzondere uitspraken Elmer, compliment! Ik ben (met velen) natuurlijk erg benieuwd hoe deze dagen er gaan uitzien. Mijn verwachting op basis van Elliot Wave Analyse sluit er wel op aan. De opening deze ochtend lijkt in elke geval richting een topje te wijzen..
PS: vreemd dat plaatsing van mijn reactie via Ipad gister kennelijk niet is doorgekomen.
Dank voor alle reacties!
Apple en Google zijn in korte tijd 100 dollar gedaald. De boegbeelden van deze laatste rally beginnen haarscheurtjes te vertonen. Na de Amerikaanse verkiezingen laten ze Griekenland varen op eigen koers en krijgen we even te maken met een “credit crunch” Massaal inkopen en tot de volgende verkiezingen: 2016 genieten van fenomenale koersstijgingen. Leg je orders nu alvast maar in de markt, als het straks zover is is alles weer overbelast. De komende rally tot 2015-2016 is ook weer verzekerd door de fed: die heeft immers vastgesteld dat de rente laag blijft tot mids 2015.
Een grove misvatting Elmer : De markt is de FED, de FED is de markt. “Never Fight The FED”.
Dat was in het verleden zo Onno. De komende 1-2 jaren zullen we zien dat de FED de grip compleet kwijt raakt. Waarna de FED voorgoed wordt opgeheven.
Burgeroorlog of de 3e wereldoorlog? Waar wil je naar toe Elmer? Wat angstvallig uit de media word gehouden , als het mis gaat. Komen de mensen uit de randstad weer hierheen , naar het noorden,voor voedsel. Elmer je komt maar bij ons hoor, met een berenburgje en droge worst bij de houtkachel komen wij de winter wel door.
Gezellig Onno!