Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bodemvorming?

De edele metalen zijn op weg naar een belangrijke kwartaalbodem. De Dow Jones laat rond vandaag een voorlopige bodem zien.

Goud

Op 26 januari schreef ik over de 3-maandscyclus van goud het volgende:
De goud- en zilverkoers lieten enkele weken terug flinke dips zien met belangrijke bodems op 29 december 2011. Goud bodemde op $1522 en zilver op $26. De bodem van goud op 29 december paste in de lijn van de 3-maandscyclus. Na een bodem eind juni 2011 volgde een bodem eind september 2011 alsmede een lagere bodem eind december 2011. Gezien het feit dat de bodems van september en december een dalende trend laten zien, is de meest waarschijnlijke optie – geen garanties – dat we eind maart 2012 een bodem (in plaats van een top) gaan maken.

De grafiek die ik erbij plaatste was de volgende:

De opleving in goud en zilver hield langer aan dan verwacht, waardoor de correctie ook minder diep is. Niettemin zijn we nu in de fase terecht gekomen waarin de bodem conform de 3-maandscyclus gemaakt gaat worden:

Voor goud lijkt $ 1.600 het maximaal haalbare – in deze fase althans. Wanneer kan dat draaipunt zich voordoen? Zelf vermoed ik zo rond 29 maart 2012. Mijn Spiral Calendar geeft vier draaipunten op die datum. Vrijdag 30 maart is ook een mogelijkheid.

Ik sluit niet uit dat we later in 2012 een bodem in goud gaan neerzetten die de bodem van $ 1.522 van 29 december 2011 gaat uitnemen. Hoe hard iedereen ook roept dat we de rest van 2012 alleen mijn stijging zullen zien, ik moet het eerst zien en sterker nog, ik vermoed dat de bearfase ook na komende week nog niet over is. In eerste instantie echter verwacht ik vanuit de bodem van komende week eerst weer een maandje herstel tot eind april alvorens we een nieuwe, grotere daling kunnen gaan zien.

Dow Jones

Het Solunarmodel van de Dow Jones was de afgelopen twee weken duidelijk: stijgen tot (zaterdag) 17 maart en dalen tot 23 maart. Deze voorspelling kwam perfect uit. Zie hier het model met de slotkoersen van de Dow Jones:

Een andere techniek om de bodem te vinden is gebaseerd op Robert Taylor’s boek Paradigm. Door te kijken naar de laagste waarden van de laagste waterstanden van Battery Park, vlakbij Wall Street, zien we dat een bodem op 20-22 maart mocht worden verwacht. De achterliggende, niet-afgeronde, waarden geven aan dat 21 en 22 maart de beste kandidaten voor een bodem zijn. Ook hier geldt altijd een marge van een dag, hetgeen we ook terug zien aangezien op het moment van schrijven de Dow Jones op het laagste punt in de afgelopen vijf dagen staat.

Frappant om te zien is dat de voorspelling op basis van het Solunarmodel iedere keer nagenoeg gelijk loopt met de tides en vice versa. Zo ook voor de komende periode: de tides zeggen dat een top volgt wanneer de hoge waterstanden de laagste waarde laten zien. Bij 29 maart staat een waarde van 109 cm, dat komt omdat die dag slechts driemaal eb en vloed binnen 24 uur geeft. De hoge waarde valt net ná middernacht, op 30 maart. De niet-afgeronde cijfers laten zaterdag 31 maart als laagste hoge waarde zien. De top valt daarmee op vrijdag 30 maart of eventueel op maandag 2 april.

Het Solunarmodel bevestigt dit beeld:

Sinds kort leg ik ook een Solunarmodel van de S&P500 ernaast. Dat model bevestigt vaak dat van de Dow Jones, maar er zijn soms ook kleine verschillen. Hieronder zien we een stijging vanaf 22 maart tot 29 maart met een tussentijdse, iets grotere dip rond 26 maart. Terwijl de Dow Jones nog stijgt op 30 maart laat de S&P500 op die dag al een daling zien.

Dat 29 of 30 maart een belangrijk draaipunt geeft, wordt ook bevestigd door de Spiral Calendar van de Dow Jones:

In april verwacht ik een veel grotere correctie dan we de afgelopen week gezien hebben, dus laten we nog even van dit herstel genieten.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

27 reacties op “Bodemvorming?”

 1. Avatar

  Heerlijke kost en spannend om elke dag weer te volgen of deze bijzondere correlaties zich manifesteren zoals aangekondigd! Keep it up Elmer en dank voor je vasthoudende – grensverleggende- research.

 2. Avatar

  De maan en eb en vloed als grafiek voor prijsvorming voor zilver en goud?

  [reactie bewerkt vanwege persoonlijke aanval]

  1. Avatar

   Je kunt de gegevens natuurlijk ook eens zelf bijhouden en kijken of er een kern van waarheid in zit.
   Wellicht is het een eye-opener voor je….
   Zo niet, dan heb je niks verloren, behalve wat tijd…
   Beetje makkelijk om iemand zo ongefundeerd af te branden…

  2. Avatar

   De redactie is fout.Ik plaatste nooit enige persoonlijke aanval.Ik zeg alleen dat
   het onzin is een Elmer Hogervorst au serieux te nemen a

   1. Avatar

    De redactie is fout.Ik plaatste nooit enige persoonlijke aanval.Ik zeg alleen dat
    het onzin is een Elmer Hogervorst au serieux te nemen als hij uit de stand van de maan meent wetenschappelijke beurstrends te ontwaren.

 3. Satilmis

  Michiel heeft gelijk. Ophouden met rancuneuze persoonlijke aanvallen. Je verpest het ook voor anderen die wel een beargumenteerde reactie geven.

  Stel je zelf eens voor: Als iemand jou op dezelfde manier bejegent, vind je dat normaal? Of ben je dat stadium al voorbij?

 4. Avatar

  Chart technisch wordt er ook een draaipunt op 30 mrt 12 verwacht. Het is hoogst waarschijnlijk dat er in de Aex een lagere top wordt gezet, om vervolgens te dalen. En jouw theorie geeft vanuit een andere invalshoek een zelfde datum voor een draaipunt. En volgens Raymond Merriman is 24-29 maart een kandidaat voor een belangrijk markeer- en/of omkeerpunt. Ik hou in ieder geval rekening met dalingen in april tot Aex 300 uiterlijk 23 april 2012, dus ik ga lekker short.

  In de goud grafiek zie ik volgens Elliottwave een ‘flat’ ofwel double zigzag = ABC-X-ABC, waarvan de X-golf nu gevormd wordt. Daarna begint de 2e ABC, met een bodem tussen 1400-1500 in juni-juli 2012. En daarna zal goud stijgen en aandelen dalen.

  Dank je wel voor het verhelderen van het solunar-model.

 5. Avatar

  Beste Elmer,

  Wederom een prima artikel, ik lees ze altijd.
  Maar ik heb een vraag over die Spiral kalender, kan ik die ook zelf maken van de
  S&P.?
  En hoe lees je, en gebruik je hem.?
  Kan je mij je email adres sturen, want ik wil graag nog wat meer weten!
  Vr groet

  Roel

  1. Elmer Hogervorst
   Elmer Hogervorst

   Dank je wel Roel. Ja die Spiral Calendar kun je zelf maken. Mijn tip, dan ken je echt alle ins & outs, koop het boek ‘The Spiral Calendar’ van Christopher Carolan, zie hier bijv.: http://amzn.to/SpiralCalendar, dan kun je ‘m 2e hands voor $13 kopen. Het boek is al weer uit 1992, maar ik vind het één van de fascinerendste boeken die ik ken op dit gebied. Het boek laat bijv. zien dat de beurscrashes van 1929 en 1987 op dezelfde dag plaats vonden, niet volgens onze Gregoriaanse kalender (die niet klopt, anders hadden we nl. geen schrikkeldagen en schrikkelsecondes nodig) maar volgens de maankalender (die altijd klopt), het vond nl. plaats op de 27ste en 28ste dag van de 7de nieuwe maan (gerekend vanaf de voorjaarsdag- en nachtevening). Later ontdekte Carolan dat het ook gold voor de crashes van 1857, 1873, 1907 en 1997 (Hang Seng). In dit artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/technische-analyse/patroonherkenning/goud-gaat-toppen-in-2017/ zie je al meer informatie over de berekeningswijze.

   Je begint om data in een Excel sheet te laden. Hoe meer data, hoe meer historie, des te beter. Maar nogmaals, het boek legt dat echt subliem uit, nav het boek ben ik zelf ook daarmee begonnen. Laat het me weten of het je lukt!

 6. Avatar

  Beste Elmer,

  Bedankt voor je antwoord terug.
  Ik weet niet of ik dit boek ga kopen, want mijn engels is nou niet zo goed, en zeker thenisch engels is behoorlijk pittig.
  Maar bedankt voor de info.

  Groeten

  Roel

  1. Elmer Hogervorst
   Elmer Hogervorst

   OK, dat is lastig. Ik zou zeggen, lees het artikel (Goud gaat toppen in 2017) nog eens en gebruik dan tevens in Excel het volgende overzicht:
   http://www.freebits.nl/images/422Spiral_Calendar_formul.jpg.

   Daarin staat pagina met de formule plus berekeningen die ik uit het boek gekopieerd heb. Je voert een belangrijk draaipunt in in Excel en telt daarbij op het aantal dagen dat je in dit overzicht ziet. Vervolgens ga je de draaipunten die eruit komen ‘verzamelen’, waarbij de twee draaipunten met (bijna) dezelfde datum bij voorkeur in de verhouding Phi tot elkaar staan, ofwel de gulden snede, ofwel 61,8%. Voorbeeld: 66 dagen en 106,5 dagen: 66 / 106,5 = 0,618. Hopelijk is het duidelijk zo.

   1. Avatar

    Elmer,
    Ik en andere trouwe lezers vinden dat je het ontzettend goed doet, en altijd een vriendelijk mailtje terugstuurt.
    Ga gewoon door met wat je aan het doen bent en luister niet naar zulke vreemde mansen die altijd wel wat te klagen hebben.
    Ik ben blij met je artikels.

    Groeten Roel.

 7. Avatar

  Elmer, het is misschien ook goed om nog wat verder terug te kijken naar die driemaandscyclus en dan zou je deze conclusie waarschijnlijk niet trekken.

 8. Avatar

  Ik ben niet rancuneus en val niemand aan.Maar hoe is het in godsnaam mogelijk dat men op een kritisch beleggersforum gecensureerd wordt als men aanklaagt dat een zelfverklaard deskundige beleggingsadvies geeft op basis van planetaire toestanden????

  Dit is is wat Hogervorst publiceert over zichzelf :

  ” Elmer Hogervorst begeleidt vermogende particulieren. Als fiscaal-jurist coacht hij prijswinnaars in de Staatsloterij op het gebied van estate planning, financiële planning en beleggingen. ”

  Je zal maar als simpele ziel de lotto winnen en je in goed vertrouwen tot Hogervorst wenden.Gans je vermogen verpatst hij naar de maan…

  Ik zou – op basis van zijn lunatieke waanbeelden – geen gulden aan hem toevertrouwen en het is mijn recht om anderen daarvoor te waarschuwen.

  Sans rancune.

  1. Satilmis

   Wij plegen geen censuur. Wij hebben de reactie deels weggehaald vanwege je ongezouten persoonlijke aanvallen.

   Schelden kan iedereen en ook tegen alles boe-roepen. Waar het om gaat is dat je niet alleen “nee” zegt maar ook waarom. Dus beargumenteren. Dan help je jezelf en ook anderen vooruit.

   Er zijn genoeg sites waar gescheld en getierd wordt. Dit is een kwalitatieve site en dat willen we zo houden.

   Elmer behandelt iets wat buiten het normale denkkader ligt. De meeste veranderingen zijn gekomen van mensen die ook een andere visie hebben dan mainstream.

   Dus wat ik van jou verwacht is het volgende. Dat je niet alleen scheld of kritiek hebt maar ook dat je analyseert, wijst op inconsistenties en alternatieven aandraagt. Dan heb je een goed punt en ben je kritisch bezig.

   Dus:

   -Waarom kun je geen visie hebben “op basis van planetaire toestanden”. Noem argumenten en feiten. Ben je nagegaan in welke mate deze visie hout snijdt?

   -Wat is er mis met deze visie, heb je het dus getoetst?

   Wij willen dus een beargumenteerde reacties van jou zien.

   1. Avatar

    Waarde Satilmis,

    U pleegt geen censuur,maar haalt een deel van mijn tekst weg,zegt u.

    Kan u even het subtiele onderscheid tussen beide verduidelijken?

    Ik scheld niet.Mijn stelling is enkel dat Hogervorst ronduit gevaarlijk is indien een simpele loterijwinnaar (die hij schaamteloos recruteert) in handen van deze “expert” valt.Ik sta niet graag in uw schoenen als die persoon later schadevergoeding eist van uw “kwalitatieve ?” site,wegens het propageren van lunatieke beleggingsadviezen.
    U bent dan nl.medeverantwoordelijk voor het verspillen van zijn fortuin.

    Want het is toch duidelijk Hogervorst,die staalhard bewijzen moet dat zijn
    onzinnige stellingen kloppen?

    Ik heb bijvoorbeeld ook een theorietje nl. dat de tekeningen van een chimpansee betrouwbaarder zijn dan Hogervorst maanfantasien..

    U moet nu,waarde Satilmis – volgens Uzelf – het tegendeel daarvan bewijzen :

    ” Waar het om gaat is dat U niet alleen “nee” zegt maar ook waarom. Dus beargumenteren,stevige argumenten en feiten aandragen die dat tegenspreken,,aantonen wat er mis is met mijn chimpansee,nagaan in welke mate mijn visie hout snijdt ,u moet ze analyseren en toetsen,wijzen op inconsistensies en alternatieven aandragen”.(citaten van uzelf)

    Kortom : “Wij willen dus een beargumenteerde reacties (sic) van jou zien”.

    Ik zie onze beschaafde polemiek over mijn chimp versus Hogervorst met buitengewone interesse tegemoet.

    P.S. De verleden tijd van schelden is “gescholden” en niet “gescheld”.

 9. Avatar

  Sjonge, jonge, waar gaat dit nu allemaal over. Elmer laat zien dat er mogelijk een verband bestaat tussen zijn idee en de koers. Dat is alles. Om dan een conclusie te trekken dat hij voor prijswinnaars uit de staatsloterij deze strategie volgt, gaat mij wel wat ver. Dat zou betekenen dat je nooit eens met iets zou kunnen komen, wat ver buiten het ‘normale’ denken ligt en daar ben ik het helemaal eens met Satilmis, als hij zegt dat juist die originele onorthodoxe methodes van mensen nog wel eens nieuwe wegen kunnen openen. Die chimp waarover gesproken vind ik persoonlijk niet echt meer origineel, dat is oude koek en dat beschouw ik persoonlijk als een broodje aap.

 10. Avatar

  Hogervorst :

  “Als fiscaal-jurist coacht hij prijswinnaars in de Staatsloterij op het gebied van estate planning, financiële planning en beleggingen.”

 11. Avatar

  Het kon wel eens een zeer valse markt-rally hedendaags ten tonele wezen.
  Zeer lage volume’s betekent immers dat zeer weinig beleggers momenteel aan de actieve handel deel nemen.
  Uiteindelijk , hoe gemanipuleerd en verwend de beurs word en ongeacht de hoeveelheid dollars die in het systeen worden gestrooid, als de inflatie word weerspiegeld in de prijs en de energie-prijzen rijzen de pan uit zal de Dow beginnen te vallen ongeacht de lage volume en kwantitatieve versoepeling.
  En hoe langer dit gerekt kan worden hoe groter straks de klap.
  Zoals Jim Rogers ook al zei: 2012 is waarschijnlijk oke maar pas op voor 2013 en 2014. Zullen we maar zeggen na de verkiezingen van OBAMA a.s. novenber.Het word nog veel erger!!!

 12. Avatar

  Enige voorzichtigheid met de waan van de dag is m.i. op z’n plaats. Maar wat moet je anders dan voor de lange termijn in aandelen te zitten? Kortlopende obligaties zijn nu nog goed, maar straks (2013?) door inflatie en stijgende rente niet aantrekkelijk. Wel altijd wat inflatiegecorrigeerde assets aanhouden in een gespreide portefeuille (infl. linked bonds en Onroerend Goed)

 13. Avatar

  Feest is over, De stieren zijn vetgemest en kunnen naar de slachtbank.
  Het wordt een koude lente en een hete herfst!

 14. Avatar

  Volgende week weten we welke kant we verder op gaan.
  Crisis in Europa nadert kritisch punt. Volgende week weer short op de AEX gaan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *