Wat als een verzekering tegen tornado’s leidt tot minder tornado’s? Dit kan de achterliggende oorzaak zijn van de ongelooflijke rust op de wereldwijde financiële markten. Analisten beschrijven een soort vicieuze cirkel . Handelaren verzekeren zich voor extreme schommelingen waardoor de beweeglijkheid verder afneemt en daardoor wordt het goedkoper om zich te verzekeren tegen hoge volatiliteit. Er is echter een gevaar: Als een daadwerkelijke schok optreedt, dan kan deze cirkel ineens de andere kant op werken en wordt de beweeglijkheid steeds groter. Dat schrijft de zakenkrant WSJ.
De huidige rust op de aandelenmarkten is ondanks de huidige onzekerheden rond president Donald Trump en de toenemende populisme in Europa te verklaren uit dit verband. De toonaangevende beursgraadmeter Dow Jones heeft begin dit jaar de 20.000 punten aangetikt. Sinds februari is echter de klad in de opmars gekomen. Het gemiddelde niveau van de VIX, maatstaf voor de angst in de markt, daalde naar een dieptepunt voor Amerikaanse -en Europese aandelen. Daarnaast was er weinig beweging in de Amerikaanse staatsleningen.
De lage beweeglijkheid heeft vermogensbeheerders aangezet om hun strategie te herzien. In plaats van verzekering tegen daling in te kopen hebben ze juist deze verzekeringen verkocht.
De volatiliteit in de toonaangevende S&P zakte in het eerste kwartaal naar de laagste stand sinds 1965 ! De recente daling van de beweeglijkheid heeft geleid dat veel marktpartijen zonder bescherming op de markt opereren. De verkoop van verzekeringen tegen marktzwakte is echter populair. Beleggers willen er van af. “Onze filosofie is altijd short volatiliteit”, aldus Tobias Knecht van Assenagon Asset Management.
Als beleggers de verzekering verkopen , dan zijn de kopers de trading desks van banken. De derivatenhandelaren voeren de wensen van klanten uit. Banken worden dus gedwongen om in te spelen op een stijging van de volatiliteit. Zij dekken dit af door de opties te kopen die een verzekering zijn tegen een daling van de beurs en verkopen deze opties als de markt stijgt. Als de koes van een aandeel blijft dalen, dan maakt de bank winst omdat de verzekering geld uitkeert. Deze winsten worden echter tenietgedaan door de daling van de koers. Het geld van de verzekering maakt het verlies van een lagere koers dus goed. Als de koers van aandeel echter stijgt, dan verliest bank geld vanwege de premie maar winst op de koers van het aandeel.
Het effect van de afdekking is om de koersontwikkeling meer gelijkmatig te laten verlopen, dat wil zeggen dat de kans op een tornado dus afneemt. De gedaalde kans maakt het vervolgens aantrekkelijk om de verzekeringen van de hand te doen etc etc. Hierdoor ontstaat de vicieuze cirkel.
Beleggers raken hierdoor steeds minder verzekerd tegen beweeglijkheid en zijn dus vatbaarder voor schokken in de markt. Een onverwachte gebeurtenis kan de beurzen wakker schudden en tot een zeer scherpe reactie leiden. Banken kunnen bij een politieke -of economische schok afzien van afdekking. Beleggers willen dan weer een verzekering kopen waardoor de kosten van opties oplopen of ze kunnen ervoor kiezen om aandelen te verkopen. Hierdoor wordt de beweeglijkheid dus steeds hoger.
Profiteren van koersdaling
U kunt als belegger profiteren van de koersdaling door “short” te gaan. Wij bieden u gratis handelssignalen voor de AEX (ter waarde van € 747) of de DAX (ter waarde van € 507) met aan-en verkoopindicaties. KLIK HIER om u aan te melden.
Start met Automatisch Beleggen
Deze handelsdag zal waarschijnlijk een beslissende factor zijn om te bepalen of de rally op de Duitse aandelenmarkt doorgaat - of abrupt eindigt.
Na JP Morgen luidt nu ook Bank of America de bodembel. Volgens hen hebben beleggers het ergste doorstaan.
Toen de Amerikaanse beurzen maandag aanvankelijk aanvankelijk onder collectieve druk kwamen te staan, zorgden analisten van JP Morgan voor een ommekeer met een "Buy the Dip"-call.
Na de schitterende koersstijgingen aan het begin van de week is de Duitse beursgraadmeter in rustiger vaarwater gekomen.
Een ‘ongelooflijke rust’, er is berusting.. Maar eigenlijk is men overtuigd van iets maar op het verkeerde moment..De VIX index zal zo’n beetje op hetzelfde niveau staan als in 2007. Er was toen geen sprake van Trump, of populisme, dus het kan ditmaal ook niet als schuldige opgediend worden..
Sentiment!, daar is alles mee gezegd, al het andere doet er niet toe.
En dat er uiteindelijk hier en daar wat verzekeringen van de hand moeten worden gedaan sterkt inderdaad niet tot een gezonde financiële situatie, daar was 2008/2009 een goed voorbeeld van.