Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Biden of Trump: effect op de markten

In de VS worden nog steeds stemmen geteld. Het is onduidelijk wanneer we een resultaat zullen zien. Gezien de waarschijnlijkheid van een rechtszaak, kan een definitief resultaat echter dagen of zelfs weken duren.Momenteel heeft presidentskandidaat Joe Biden een (lichte) voorsprong in een paar staten op het slagveld, loopt hij achter in andere, en lijkt hij heel dicht bij het bereiken van de 270 electorale stemmen die nodig zijn om tot president te worden gekozen. De Republikeinen hopen echter nog steeds te winnen in swingstaten en het Trump-kamp heeft in sommige staten al een aantal rechtszaken aangespannen.

Tot dusver heeft deze onzekerheid over de langdurige en onduidelijke uitslag van de verkiezingen geen negatieve invloed gehad op de markten. Integendeel, na de correctie van vorige week gingen de aandelenmarkten over de hele wereld een hoge vlucht, ondersteund door dalende rendementen op de obligatiemarkten. Dat stelt Andrea Siviero, Investment Strategist bij ETHENEA Independent Investors.

Voorlopig maken we nog steeds een moeilijk maar normaal proces door en zien we tot dusver geen ongewoon sterke marktreacties. In het geval van een betwiste uitkomst en langdurige rechtszaken zou de aanhoudende onzekerheid echter een negatieve impact kunnen hebben op risicovolle activaklassen en een marktcorrectie kunnen veroorzaken. Bovendien, hoe langer de onzekerheid voortduurt, hoe groter de kans op een negatieve marktreactie. Terwijl de markt vorige week een duidelijkere overwinning voor de Democraten voorspelde, positioneert het zich momenteel voor een Biden-presidentschap met een verdeeld congres.

Wat betekent dit voor de markten? Historisch gezien presteerden Amerikaanse aandelen het best onder een democratische president en een verdeeld congres, met een gemiddeld jaarlijks rendement van 13,4 procent. We zullen fiscale stimuleringsmaatregelen zien onder Biden, zelfs als die kleiner is dan het zou zijn geweest onder een ‘blauwe golf’ voor de Democraten. Dit is positief voor Amerikaanse staatsobligaties en zou leiden tot dalende rendementen, wat weer goed is voor de aandelenmarkten.

Met een Biden-voorzitterschap verwachten we fiscale prikkels om Amerikaanse bedrijven te ondersteunen. Bovendien zou een infrastructuurprogramma industriële bedrijven kunnen ondersteunen, wat zou moeten leiden tot een verkleining van de spreads. Bovendien zal het voor de regering-Biden moeilijk zijn om de belastingverlaging van de regering-Trump ongedaan te maken of nieuwe belastingen in te voeren, bijvoorbeeld voor technologiebedrijven. Dit is positief voor de aandelenmarkt en de Nasdaq.

Een andere belangrijke factor is dat een minder controversiële internationale aanpak door een nieuwe regering ook minder steun zou kunnen geven aan een sterke Amerikaanse dollar. Bovendien zal Biden als president waarschijnlijk minder agressief zijn tegenover internationale partners en China.

In het geval van een Trump-presidentschap, ook met een verdeeld congres, zullen de effecten op de markten waarschijnlijk vergelijkbaar zijn. Hoewel een nieuwe Trump-regering bedrijfsvriendelijker zou zijn dan een Biden-regering, zou de eerste veel onvoorspelbaarder zijn in termen van internationale betrekkingen.

Geld verdienen in elke markt
Terwijl de meeste portefeuilles onder water staan boeken wij dit jaar een rendement van 82%. Hoe dat kan, kunt u lezen in onze brochure. Vraag het hier gratis aan.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *