Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beurzen dalen hard: Is de crash begonnen ?

Wekenlang hebben wij gewezen op een grote beweging op de beurzen. Vandaag lijkt het zover. De Duitse DAX levert meer dan 400 punten in en staat momenteel 15.124 punten. De Europese beurzen verhogen de verliezen aanzienlijk tot maandagmiddag. Toegenomen inflatiezorgen in de VS en nieuwe beperkingen in de nasleep van de coronacrisis drukken het sentiment.

In Azië wakkeren stijgende infecties de bezorgdheid aan dat deze het economisch herstel zouden kunnen vertragen. En in Europa verscherpt Frankrijk de coronatesteisen voor reizigers uit meerdere Europese landen, terwijl Groot-Brittannië terugkeerders uit Frankrijk in quarantaine plaatst.

In het Verenigd Koninkrijk is het maandag juist ‘Freedom Day’, omdat alle beperkingen worden opgeheven, maar ook hier stijgt het aantal nieuwe covidgevallen snel.

In hoeverre de Corona-problematiek weer aanwezig is, blijkt uit de zaken in de Britse regering: premier Boris Johnson zit nu in quarantaine na een ontmoeting met de corona-besmette minister van Volksgezondheid Sajid Javid – net als minister van Financiën Rishi Sunak. Strateeg Christian Henke van IG stelt dat beleggers weer in “angstmodus” zijn. 

De oliesector levert met 2,9 procent nog meer in. Niet alleen zorgen over de groei zijn hier dringend, maar ook het akkoord dat de Opec+ dit weekend bereikte om de olieproductie met 400.000 vaten per dag uit te breiden . De olieprijzen dalen aan het begin van de week fors, maar analisten betwijfelen of de correctie duurzaam zal blijken te zijn. Sterke energieprijzen zijn de afgelopen maanden een van de belangrijkste redenen geweest voor de wereldwijd oplopende inflatie.

“Een andere bron van zorg voor de markten is de outlook voor de toekomstige winstgroei van bedrijven. De kwartaalcijferrapporten die vorige week verschenen waren overwegend positief, maar de aandacht verschuift nu naar wat de outlook gaat zijn, ook gezien het feit dat de coronagevallen stijgen, waardoor het economisch plaatje minder duidelijk wordt”, aldus Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

De beurzen in de VS en Duitsland vestigden vorige week nieuwe records, maar dat was geen groot nieuws. Je merkt het bijna niet meer omdat je eraan gewend bent geraakt. Velen nemen het nu als vanzelfsprekend aan dat koersen stijgen. Een hele generatie, de nu onder de 30-jarigen, heeft in hun leven bijna uitsluitend bloeiende beurzen gezien. Er waren tegenslagen zoals in de eurocrisis in 2010 of in de Corona-crash in 2020, maar die werden snel goedgemaakt. Dit wekte bij velen de indruk dat er zonder risico geld verdiend kan worden op de beurs . Deze houding is extreem gevaarlijk.

Er zijn aanwijzingen dat beleggers onvoorzichtig zijn geworden. Dat was een half jaar geleden het meest merkbaar met de irrationele hype rond zogenaamde meme-aandelen zoals Gamestop, AMC of Blackberry. Vooral jonge investeerders, ook in Duitsland, stemden ermee in de strijd aan te gaan met gehate grote investeerders op internetplatforms. Dat ze ook in het geval van Gamestop succesvol waren, voedde de hype des te meer.

Hoe dan ook de beurzen lijken in een correctiemode te verkeren. De eerste steun van de Duitse DAX kan verwacht worden op de belangrijke psychologische niveau van 15.000 punten.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *