Beurzen BRIC-landen onder druk

Vandaag bekijk ik het technisch beeld van de aandelenmarkten van BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Daarnaast neem ik de AEX en de Dow Jones onder de loep.

Na een periode van twee jaar waarin de koersen van de BRIC ´s op indrukwekkende manier zijn gestegen, lijkt een correctie aan te breken in deze landen. Met name India is de afgelopen tijd verzwakt. De opgaande trend is daar aan het breken. Is een periode van correctie in deze groeilanden aangebroken?

Correctie in de BRIC landen

De BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) hebben de afgelopen twee jaar een indrukwekkende stijging doorgemaakt. Deze stijging lijkt op dit moment af te zwakken, waarbij de beurs van India zelfs de opgaande trend heeft gebroken en Brazilië en China de opgaande trend aan het testen zijn. Belangrijk is dat de stijging in deze beurzen kenmerken heeft van vijfbeweging. We mogen daarom veronderstellen dat, er na een correctie hogere koersen op de borden verschijnen. Probleem is dat correcties in deze landen over het algemeen heftig zijn. Geen garantie dat dit ook nu het geval zal zijn, maar u bent gewaarschuwd. Het advies is dan ook om op dit moment posities in deze markten kritisch te bekijken.

Brazilië

De Bovespa is na een herstel weer aangekomen bij de opgaande steunlijn. Een daling onder deze lijn is een signaal dat de stijging sinds eind 2008 is beëindigd en dat een correctie over deze stijging is gestart. In een normale situatie zou deze correctie een daling op kunnen leveren tot 56.000 mogelijk 50.000 punten in de Bovespa.

Technische Analyse Braziliaanse Bovespa 14 december 2010
Technische Analyse Braziliaanse Bovespa 14 december 2010

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

Rusland

De Russische beurs is op dit moment het sterkste van het kwartet. Door de divergenties in de RSI is het potentieel om te stijgen beperkt in deze markt en is een periode van topvorming waarschijnlijk.

Technische Analyse Russische RTS-index 14 december 2010
Technische Analyse Russische RTS-index 14 december 2010

India

Zoals gezegd deze markt is de zwakste van het stel. De opgaande trend sinds eind 2008 is gebroken en er is een complete opgaande beweging waar te nemen. Tijd voor een correctie over deze stijging lijkt mij. Het is wel een punt dat in de RSI geen divergenties zijn in de laatste stijging. In de meeste gevallen is dit namelijk wel de situatie.

Technische Analyse Indiase Sensex index 14 december 2010
Technische Analyse Indiase Sensex index 14 december 2010

China

De HSCEI (=De Hang Seng China Enterprise Index: bestaat uit een aantal Chinese bedrijven welke geregistreerd staan op de beurs van Hong Kong) is ook aangekomen op de stijgende trendlijn, een verkoopsignaal is dus nog niet gegeven. Ook is er in deze index nog geen sprake van divergenties. Echter er is wel een complete beweging waar te nemen in de vorm van een vijf structuur. De kans dat zich een correctie gaat ontwikkelen neemt dus wel toe.

Technische Analyse Chinese HSCEI Index 14 december 2010
Technische Analyse Chinese HSCEI Index 14 december 2010

De AEX

De Amsterdamse AEX is aangekomen aan de bovenkant van de zwak opgaande trend.

Voor de korte termijn lijkt de beurs vermoeid en is een correctie over de stijging vanaf eind november waarschijnlijk. De vraag is of we ons bevinden in een krachtige rally of dat we weer eerst op zoek gaan naar de onderkant van de range. Blijft een correctie beperkt tot ongeveer 340 dan moeten we van verdere stijgingen uitgaan en is een rally tot ongeveer 380-400 een reële optie. Een daling onder 340 opent de weg voor een daling tot 330-325 en dat zou een signaal zijn dat we binnen de zwakke opgaande trend blijven fluctueren. Veel lol is er dan aan de AEX niet te beleven de komende tijd.

Technische Analyse AEX 14 december 2010
Technische Analyse AEX 14 december 2010

Krijgt de Dow Jones nog een klap te verwerken?

De gevaren zitten vaak in een klein hoekje, In de Dow Jones zit zo’n potentieel gevaar. Eind november is er in deze index een lagere bodem geplaatst. Deze bodem kan een golf b zijn van een irregular correctie. Consequentie van dit patroon is dat we eerst nog een forse daling voor de kiezen krijgen voordat de stijging weer inzet. Indien dit beeld juist is zou er in de Dow Jones zelfs een daling tot 10.700 verwacht mogen worden. Voordat dit scenario aan realiteit wint, is er een daling nodig onder 11.250.

Technische Analyse Dow Jones 14 december 2010
Technische Analyse Dow Jones 14 december 2010

Conclusie

De BRIC-landen geven aan dat zich de komende tijd een correctie van enige omvang kan gaan ontwikkelen waarbij India de eerste markt is met signalen in die richting. Daarnaast is in de andere BRIC landen sprake van een complete of vrijwel complete stijging sinds eind 2008. De Russische markt is de sterkste van het stel en daar is het meer waarschijnlijk dat zich een periode van topvorming gaat ontwikkelen. De kans op een correctie is dus toegenomen in deze landen en maakt het noodzakelijk om de posities eens kritisch te bekijken.

Voor de AEX is een reactie op korte termijn te verwachten. Indien deze reactie beperkt blijft tot maximaal ongeveer 340 dan is de kans op een voortzetting van de stijging groot en zou de rally aan kracht kunnen winnen. Een daling onder 340 geeft aan dat het koersverloop waarschijnlijk zal blijven rommelen binnen de zwakke opgaande trend.

Wat de aandacht vraagt is de Dow Jones, een daling onder 11.250 is een indicatie dat er een golf C in ontwikkeling is die voor een daling tot 10.700 kan zorgen. Voor de S&P 500 zou dit scenario uit komen op 1158.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Beleggerverschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.