Winst nemen op driepoot AEX ?

Ruim 1 maand geleden stelde ik voor om een driepoot te kopen op de AEX. Reden was dat het leek dat de AEX definitief door de 340-punten was gestegen en dus was uitgebroken. Op zich is deze redenering nog steeds intact. Wat dat betreft dus geen reden om nu winst te pakken.

Desalniettemin stel ik toch voor om nu winst te nemen. Zoals ik al vaker in mijn columns vermeld, beschouw ik sommige aandelen en/of opties als kernwaarden in mijn portefeuille en sommige beleggingen als extraatjes. Deze driepoot is zo’n extra positie. Juist deze beleggingen speel ik het liefst kort. Liever 10 keer een klein ritje, dan 1 grote klapper.

Daarnaast behaal ik een aardig rendement. Het rendement wordt voor een deel veroorzaakt door de stijging van de beurs, maar ook door de daling van de volatiliteit. De stijging van de beurs en de daling van de volatiliteit (zeg maar de onrustmeter) komt mij toch een beetje vreemd over. De schuldenproblematiek in de VS en de EU zijn alleen maar erger geworden en zeker niet minder.

De winst in combinatie met mijn twijfels over de beurs, zorgen er voor dat ik besluit de combinatie te sluiten. Op 10 november stelde ik de volgende constructie voor:

Koop call AEX dec 2011 uitoefenprijs 320 43,50
Verkoop put AEX dec 2011 uitoefenprijs 280 12,00 –
Verkoop call AEX dec 2011 uitoefenprijs 400 8,15 –

Per saldo investeerden we € 23,35. De AEX noteerde op dat moment 348 punten.

Op dit moment noteert de gekochte call 44,50 en de verkochte put 10,40. Beide profiteren van de stijging van de AEX. De verkochte call zou echter tegen ons moeten werken. De daling van de vollie zorgt er voor dat ook de derde optie op winst staat. De call noteert nu 7,35. Sluiten we de drie opties dan levert dat € 26,75. Per saldo dus een winst van € 3,40. In procenten hebben we dus voor kosten een rendement van 14,6 % in ruim een maand tijd behaald.

drs Richard H.J. de Jong RBA is adjunct directeur vermogensbeheer bij Van Lieshout & Partners N.V. Privé en voor zijn cliënten heeft hij geen positie in aandelen en opties AEX. Uiteraard wel in de onderliggende aandelen en opties op de onderliggende aandelen. De redactie heeft geen posities in de genoemde beleggingen. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

6 gedachten over “Winst nemen op driepoot AEX ?”

 1. Beste Lies,

  Een zeer terechte en goede vraag. Een delta neutrale positie houdt in dat je een dusdanige tegengestelde positie in je optie hebt, dat je geen exposure naar een aandeel hebt. Dit is wat market makers doen. Zij verdienen dan de opslag die zij berekenen van een optie bovenop de werkelijke prijs van een optie. Bijvoorbeeld 1 cent per optie. Wel moet je dan continue de optie bijsturen als de koers van het onderliggende aandeel beweegt.

  Omdat je geen exposure hebt naar een aandeel (long of short) kun je dus ook geen geld verdienen, behalve dan de opslag van een optie bovenop de werkelijke waarde. De snelle computerhandel heeft er voor gezorgd dat deze opslag erg klein is geworden. Voor een particuliere belegger zal het rendement zelfs behoorlijk negatief zijn ivm de transactiekosten voor het bijstellen van je optiepositie om delta neutraal te zijn.

  Voor de goede orde, een delta neutrale constructie is bijvoorbeeld het kopen van 1 aandeel en het verkopen van 2 at-the-money calls die ieder een delta hebben van 0,5. Koerswinst van het aandeel wordt dan teniet gedaan door het verlies in beide calls. Als echter het aandeel stijgt, dan neemt de delta van onze 2 calls toe en moeten we die dus schillen om weer delta neutraal te zijn. Daalt vervolgens het aandeel, dan moeten we weer calls bij kopen etc.

  Beste Lies, hopelijk kun je hier iets mee.

  Met vriendelijke groet,
  Richard de Jong

  1. Ja, bedankt voor het antwoord.

   Maar je moet eens dat artikel lezen dat ik hier via een link geplaatst heb. Daar wordt volgens mij geld gemaakt via een “iron condor” (?). Maar ik ben wel wat sceptisch tegenover die methode, het lijkt zo makkelijk, maar als de vollie toenoemt dat moet je bijna elke dag je posities aanpassen :s

   Met vriendelijke groet

 2. De iron condor bvb AEX 369,7 schrijf call 390 April 2011 en koop call 400 2011 ontvang 0,65€.
  Schrijf put 350 april 2011 en koop put 340 april 2011 ontvang 1,3 €.
  Totale ontvangst 1,95€.
  Risico is 10 -1,95 = 8,05 €. (let wel op de transactiekosten die hier niet zijn vermeld.
  Tot zolang de AEX tussen 350 en 390 beweegt is er dus niets aan de hand en zullen de opties waardeloos worden ,premie van 1,95 € is dan binnen.
  Dit is niet echt een delta neutrale positie die elke dag moet worden aangepast,men laat wat speling omdat het maximale risico toch vaststaat maar er is wel een risico dat de AEX uit de bandbreedte gaat en dan moeten er aanpassingen gebeuren want er bestaan risico’s om de 8,05€ te verliezen.
  Bij die aanpassingen ontstaan natuurlijk opnieuw mogelijke winstkansen en risico’s en je moet voldoende munitie hebben om te kunnen aanpassen.
  Enkel voor voldoende ervaren beleggers in opties.
  Op papier is het allemaal eenvoudig maar de praktijk is dikwijls een andere zaak.

  De iron Condor is een geschreven straddle die tot op zekere hoogte is ingedekt,het is hoe dan ook veiliger dan een gewone geschreven straddle waarbij het risico enorm kan zijn en waarmee onverantwoorde risico’s nog gemakkelijker kunnen worden genomen.
  Straddles worden voornamelijk geschreven wanneer men een afname van de volatiliteit verwacht of zijwaartse bewegingen,dit geld dus ook voor de iron condor.

  Hoe deze posities zich in 2008 hebben gedragen toen de AEX begon boven de 500 punten en eind 2008 was gehalveerd en in 2009 toen de AEX vanaf het dieptepunt met ruim 70 % herstelde hoef ik waarschijnlijk niet echt uit te leggen.
  Gelukkig kende de iron Condor nog enigszins een gedeeltelijke indekking maar voor wie hoge bedragen op deze iron condors inzette zal dit maar een magere troost zijn.

  Enkel maar voor goed geinformeerde beleggers met voldoende kennis over opties dus en reden genoeg om er sceptisch tegenover te staan,de in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

  1. En aangezien vandaag bij expiratie alle opties waardeloos zijn geworden zou die iron condor dus de volle winst hebben opgeleverd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.