Beursgoeroe: Crash op de beurs al vóór mei

De legendarische beleggersgoeroe Jeremy Grantham waarschuwt voor een beurskrach. De coronacrisis heeft alleen de langste bullmarkt in de geschiedenis onderbroken – gedurende vele maanden zijn de aandelenmarkten gestegen naar nieuwe recordwaarderingen. Grantham gelooft dat de situatie kritiek is. Hij acht het waarschijnlijk dat de huidige zeepbel op aandelenmarkten al vóór de maand mei knapt.

• GMO-oprichter ziet epische zeepbel op barsten
• Monetair beleid stelt alleen het onvermijdelijke uit
• Advies aan Biden-administratie

De huidige marktomgeving is zeer moeilijk voor waardebeleggers. Niet in de laatste plaats heeft de bekendste vertegenwoordiger van waardebeleggers, Warren Buffett, dit de afgelopen maanden duidelijk gevoeld. De hoge waarderingen op de aandelenmarkt maakten het voor de beurslegende moeilijk om geschikte beleggingen te vinden die volgens de waardedefinitie ondergewaardeerd zijn. Het is daarom niet voor niets dat Buffett’s investeringsvehikel Berkshire Hathaway onlangs een heroverweging heeft ondergaan : het bedrijf heeft zijn investeringsstrategie steeds meer versoepeld en recentelijk zeer hoog gewaardeerde groeiaandelen zoals Apple en Amazon aan zijn portefeuille toegevoegd.

Epische bubbel staat op barsten
Maar de dagen van waardebeleggers zullen weer komen, tenminste als we Jeremy Grantham mogen geloven. Op de website van vermogensbeheerder GMO stelde de mede-oprichter onlangs dat beleggers voorbereid zouden moeten zijn op een enorme ineenstorting van de aandelenmarkt . “Met het oog op extreme overwaardering, explosieve prijsstijgingen, veel IPO’s en hysterisch speculatief beleggersgedrag, denk ik dat deze gebeurtenis […] zal ten onder gaan als een van de grote bubbels in de financiële geschiedenis”, “samen met de zeepbel in de Zuidzee. , en de crashes van 1929 en 2000 “, is Grantham overtuigd.

Monetair beleid zorgt alleen voor uitstel
In een interview met “Bloomberg” onderstreepte hij deze inschatting van de huidige marktsituatie keer op keer de rol van de centrale banken in dit scenario. Monetaire waakhonden en regeringen hebben tenslotte biljoenen in de markten gepompt om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Hoewel de rally op deze manier voor korte tijd kan worden opgewarmd, is een crash niet te voorkomen, vervolgt de expert.

Volgens hem zal het stimuleringspakket van 1,9 biljoen dollar, gepland door de nieuwe president Joe Biden, ervoor zorgen dat het geld opnieuw in de markt wordt geïnvesteerd en het zelfs nog hoger zal duwen. Dit gebeurde ook met geld uit het reddingspakket dat door Biden’s voorganger Donald Trump werd aangenomen . Dit had niet tot gevolg dat mensen meer consumeerden of dat de werkelijke productie toenam; in plaats daarvan stroomde het geld naar aandelen.

Het is daarom waarschijnlijk dat “er gedurende een paar weken veel nieuw geld beschikbaar zal zijn” en dat de “laatste, wanhopige chips in het spel zullen komen”, maar uiteindelijk zal het komen, de “spectaculaire ineenstorting”.

Tesla en Bitcoin als waarschuwing
Als je de waarden wilt vinden waarmee je hoogstwaarschijnlijk een naderende bubbel kunt herkennen, dat wil zeggen “vroege waarschuwingssignalen voor het uiteenspatten van een bubbel”, moet je rondkijken naar titels die het bijzonder goed hebben gedaan. Concreet noemt de investeerder de pionier op het gebied van elektrische auto’s Tesla en ’s werelds grootste cryptocurrency Bitcoin .

SPAC’s, dat wil zeggen IPO’s die niet via de gebruikelijke manier van IPO op de beurs zijn genoteerd, maar via de fusie met een reeds beursgenoteerd bedrijf op de beurs worden genoteerd , zouden naar zijn mening waarschuwingssignalen geven.

De elektrische vrachtwagenfabrikant Nikola had zo’n pad gekozen, inclusief de Bakkt-Share zal deze route volgen voor zijn beursgang . In feite hebben SPAC’s onlangs grote aantallen investeerders aangetrokken, althans in de eerste paar handelsdagen en -weken, wat de aandelen van bedrijven een sterke impuls gaf. En Tesla en Bitcoin hebben in 2020 een echte rally neergezet en hebben duidelijk beter gepresteerd dan de markt.

Grantham adviseert iedereen die een bubbel wil zien opkomen om deze investeringen eens nader te bekijken. Een waarschuwingssignaal is wanneer deze titels “overdag veel vallen, dan herstellen, dan weer crashen, enz.”

Advies aan Biden-administratie
Grantham heeft ook advies voor de Biden-administratie om de situatie te helpen verlichten: “In plaats van cheques uit te schrijven voor iedereen, zou het schrijven van cheques voor infrastructuur, met name groene infrastructuur, twee vliegen in één klap slaan.” Zo doet u de nodige investeringen en behaalt u tegelijkertijd een hoog maatschappelijk rendement . “Wat kun je daar verkeerd aan doen?”, vraagt ​​de investeerder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.