Beurscrash en recessie op komst?

De legendarische econoom Gary Shilling waarschuwt voor een mogelijke beurscrash en recessie. Volgens hem zijn aandelen momenteel “zeer, zeer duur” en kan een recessie binnen enkele maanden toeslaan. In dit artikel bespreken we de rode vlaggen en voorspellingen van Shilling, evenals zijn kijk op de huidige economische situatie.

De aandelenmarkten staan hoog, maar DAX-Easy biedt een slimme oplossing. Met actieve strategie, diversificatie en lage kosten kunt u profiteren van zowel stijgende als dalende koersen. Ontdek meer hier.

Overgewaardeerde Aandelen en Speculatie

Shilling benadrukt dat aandelen momenteel zeer duur zijn in vergelijking met bedrijfswinsten en andere investeringen zoals staatsobligaties. Hij waarschuwt voor een mogelijke grote verkoopgolf als een groot bedrijf in de problemen komt. Volgens Shilling is de concentratie van waarde in enkele aandelen “altijd gevaarlijk”, wat kan duiden op een gebrek aan vertrouwen in de bredere economie.

Mogelijke Marktcrash en Economische Indicatoren

De voormalige hoofdeconoom van Merrill Lynch voorspelt een mogelijke daling van 20% tot 30% in de S&P 500, met zelfs de mogelijkheid van een grotere daling. Hij benoemt de speculatieve aard van de markt, vergelijkbaar met historische bubbels, en wijst op de overwaardering van de “Magnificent Seven” technologieaandelen.

Shilling wijst ook op zorgwekkende economische indicatoren, zoals de langdurige daling van de Leading Economic Index, druk op woningbouw, afnemende consumentenvraag en vertrouwen, en het verstrakken van de arbeidsmarkt. Hij benadrukt dat historisch gezien recessies gemiddeld 26 maanden na het begin van renteverhogingen door de Federal Reserve plaatsvonden, wat de huidige economische waarschuwingen versterkt.

Toekomst van Huizenmarkt, Schuld en de Dollar

Shilling voorspelt een aanzienlijke opleving in de Amerikaanse huizenmarkt in de komende drie tot vier jaar, aangedreven door dalende hypotheekrentetarieven. Hij waarschuwt echter voor een mogelijke “schuldbom” als de federale schuld blijft toenemen, waardoor steeds meer begrotingsmiddelen worden gebruikt om rente te betalen.

Wat betreft de dollar maakt Shilling zich geen zorgen over “de-dollarisatie” of het einde van de dollar als dominante valuta. Hij beschouwt de dollar als de beste optie in de huidige marktomstandigheden.

Conclusie

Hoewel Shilling al geruime tijd waarschuwt voor een neergang op de markt, moeten we erkennen dat zowel aandelen als de economie tot nu toe zijn afgeweken van zijn sombere voorspellingen. Niettemin, gezien zijn langdurige staat van dienst en decennia aan ervaring, blijven veel investeerders geïnteresseerd in zijn analyses. Het is van belang om de marktontwikkelingen nauwlettend te volgen en voorbereid te zijn op mogelijke schommelingen in de financiële wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.