Beurs komende jaren aanzienlijk hoger

Aandelen zijn spotgoedkoop en de beurs kan de komende jaren aanzienlijk stijgen. De waarderingen staan op het laagste niveau sinds 1974. Een bodem kan aan het eind van dit jaar bereikt worden.

Dat blijkt uit een waarderingsmodel van een onderzoeksbureau dat een uitstekende staat van dienst heeft. Ford Equity Research, gesitueerd in de Amerikaanse stad San Diego, geeft een nieuwsbrief uit genaamd Ford Equity Research Investment Review. In het rapport baseert Ford het model op basis van de waarderingen van individuele aandelen.  Er wordt een prijswinstverhouding (p/w) berekend aan de hand van de prijs van een aandeel op basis van de intrinsieke waardering.

Volgens Ford duiden p/w’s groter dan 1,00 aan dat een bedrijf te duur is terwijl een p/w kleiner dan 1,00 op een onderwaardering wijst. De onderneming is te laag geprijsd dan wat je op grond van de winsten, dividenden, groeiprognose en de huidige rente mag verwachten.  Het bureau heeft duizenden prijswinstverhoudingen berekend en daarvan een gemiddelde genomen.

 


Klik op figuur voor een grotere afbeelding!

In 1987 stond deze ratio op de hoogste stand ooit. (1,81). Dat was drie weken voordat de ernstigste krach op de Amerikaanse beurs plaatsvond. Het een na hoogste niveau (1,79: zie figuur) werd in februari 2000 bereikt, een paar weken voordat de techzeepbel uiteenspatte en de beursmalaise begon die tot 2002 duurde.
Tegenwoordig staat het gemiddelde op 0,68, het laagste punt sinds december 1974. Het huidige niveau staat ruim onder het gemiddelde van de afgelopen 40 jaar (1,17).  Er is een verband tussen het Ford gemiddelde en de koersontwikkeling van de afgelopen vijf jaar. Hogere p/w’s worden in 95% van de gevallen vaak gevolgd door lagere beursprestaties en omgekeerd.

En op korte termijn dan? Het bureau heeft berekend dat een bodem binnen drie maanden werd bereikt als de ratio onder de 1,00 zakt. Dat gebeurde in de zeven voorafgaande gevallen, namelijk in april 1973, april 1980, september 1990, augustus 1993, augustus 1998 en juni 2002.  Dit jaar werd een eerste bodem in oktober bereikt. Daarom zouden we volgens Ford Equity Research de bodem wel eens aan het eind van dit jaar kunnen zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.